Ερωτηματικά για τα τέλη που ανακοίνωσε πως θα χρεώνει η Fraport Greece στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Μετά και την επίσημη ανάληψη της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece, η προσοχή εστιάζεται πλέον στα τέλη που θα χρεώνει η εταιρεία στις αεροπορικές εταιρείες για τα αεροσκάφη αλλά και στους επιβάτες που αναχωρούν.

Τα τέλη αυτά, σύμφωνα με πολλούς, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα των αεροδρομίων σε ότι αφορά στην προσέλευση πτήσεων τσάρτερ και χαμηλού κόστους και επομένως στην ανάπτυξη του τουρισμού σε κάθε περιοχή.

Μάλιστα η  Fraport μέσω των ιστοσελίδων που δημιούργησε για κάθε αεροδρόμιο ξεχωριστά έδωσε στην δημοσιότητα τον κατάλογο των τελών που θα χρεώνει τα οποία είναι ίδια με δύο εξαιρέσεις.

Τα τέλη προσγείωσης για αεροσκάφη άνω των 10 τόνων και τα τέλη  φωτισμού για αεροσκάφη άνω των 10 τόνων, τα οποία χρεώνονται μόνο για το….αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων.

Αναλυτικότερα μια δειγματοληπτική έρευνα στα τέλη των αεροδρομίων 

Χανίων ΚέρκυραςΜυκόνουΡόδου ΣαντορίνηςΘεσσαλονίκηςΖακύνθου δείχνει τα εξής:

Τα τέλη προσγείωσης αεροσκαφών έως 5 τόνων είναι 50 ευρώ  και 5-10 τόνων είναι 100 ευρώ σε όλα τα αεροδρόμια.

Τα τέλη προσγείωσης αεροσκαφών άνω των 10 τόνων υπολογίζονται ανα τόνο και διαφοροποιούνται ως εξής:

Κέρκυρα 2,18€ – Ζάκυνθος 2,16€ – Χανιά 2,12€ – Ρόδος 2,02€ – Σαντορίνη 1,97€ – Θεσσαλονίκη 1,73€ – Μύκονος 1,80€.

Τα τέλη στάθμευσης είναι παντού τα ίδια και για όλα τα αεροσκάφη για στάθμευση έως 5 ωρών είναι μηδενικά, ενώ για πάνω από 5 ώρες  τα τέλη είναι 1,08€ ανα τόνο.

Τα τέλη φωτισμού για αεροσκάφη έως 10 τόνων είναι μηδενικά σε όλα τα αεροδρόμια, ενώ για αεροσκάφη άνω των 10 τόνων χρεώνονται ως τέλη φωτισμού 30,76€ ανα κίνηση αεροσκάφους ΜΟΝΟ για το Αεροδρόμιο των Χανίων.

Η διαφοροποίηση αυτή προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τον λόγο για τον οποίο έγινε και αναμένονται οι σχετικές διευκρινήσεις από την εταιρεία.

Να σημειωθεί πως σε όλα τα αεροδρόμια θα ισχύουν και τέλη  για κάθε έναν επιβάτη που αναχωρεί, ως εξής:

Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων  (ΤΕΑΑ) 12 € ανα επιβάτη
Τέλος επιβατών (δεν ισχύει όταν εισπράττεται το ΤΕΑΑ) 12€ ανα επιβάτη.
Τέλος ασφαλείας 1,5€ ανα αναχωρούντα επιβάτη.

Δηλαδή κάθε επιβάτης θα πληρώνει ως τέλος από το αεροδρόμιο που αναχωρεί 13,5 €.επιπλέον του ναύλου της αεροπορικής εταιρείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook