Ανακοίνωση για την συζήτηση στο Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου του σοβαρού θέματος των αυθαίρετων με πρωτοβουλία σωματείων εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρεται:

“Στη συνεδρίαση του ΔΣ στις 10/4/2017, τα σωματεία Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Συνδικάτο Οικοδόμων και Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, με πολυπληθή παρουσία των μελών τους, έβαλαν για συζήτηση τα αιτήματα τους για το σοβαρό ζήτημα των αυθαιρέτων. Θέτοντας το ζήτημα σε σωστή βάση, απαίτησαν από το ΔΣ να υιοθετήσει τα δίκαια αιτήματα τους, πράγμα το οποίο και πέτυχαν. Τα βασικά αιτήματα τους ήταν:

να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα κυβέρνησης, δήμων και πολεοδομίας σε εργατικές λαϊκές οικογένειες, για σπίτια και μικρομάγαζα. Να πληρώσουν και με το παραπάνω τα μεγάλα συμφέροντα.

να σταματήσουν οι κατασχέσεις λογαριασμών, λοιπών περιουσιακών στοιχείων και δέσμευση ΑΦΜ εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, ανέργων και ευπαθών ομάδων  για πρόστιμα αυθαιρέτων.

να επιλυθεί το πρόβλημα μεταβίβασης των ακινήτων και των εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησιών.
με ευθύνη και δαπάνες του κράτους, να εξασφαλιστεί κύρια κατοικία για κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της.

να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα υποδομής στις γειτονίες (αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, υποδομές μεταφορών, ύδρευσης-αποχέτευσης, ενεργειακών δικτύων, σχολειά κλπ), επιλύοντας και  το πρόβλημα χαρακτηρισμού χιλιάδων λαϊκών οικογενειών ως «αυθαίρετους  οικιστές».

Ωστόσο, η συζήτηση ανέδειξε τη διάσταση απόψεων των δημοτικών παρατάξεων σε σχέση με τα αιτήματα που κατέθεσαν τα σωματεία, παρά την ομόφωνη απόφαση να στηριχθούν τα αιτήματα αυτά και να μεταφερθούν στην κυβέρνηση ώστε να συμπεριληφθούν στο νέο νόμο που θα έρθει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Η δημοτική αρχή προσπάθησε να «πείσει» τους δημότες που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση ότι έχει κάνει προσπάθειες για να πληρώσουν λιγότερα οι οικιστές και να μηδενιστούν τα πρόστιμα για τις ευπαθείς ομάδες (ΑμΕΑ, άνεργοι, κλπ) και για αυτούς που ζουν στα όρια της φτώχειας. Άρα, όσοι δεν πεθαίνουν της πείνας ας πληρώσουν, αγνοώντας ότι χιλιάδες εργατικές- λαϊκές οικογένειες έχουν πληρώσει ήδη υπερβολικά ποσά, αλλά «νόμιμοι» δεν έχουν γίνει. Τέλος, για τα έργα υποδομής με κρατική χρηματοδότηση που ζήτησαν τα σωματεία για τις γειτονιές, η δημοτική αρχή τα ερμήνευσε ως έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, από τα χρήματα των προστίμων για τα αυθαίρετα!

Η παράταξη Κουράκη (ΠΑΣΟΚ- ΑΝΕΛ) προσπάθησε να αποφύγει την ευθύνη που έχει και η ίδια σαν προηγούμενη δημοτική αρχή που βεβαίωσε πρόστιμα και κράτησε σε ομηρία χιλιάδες οικογένειες οικιστών. Η παράταξη Λυγερού (ΣΥΡΙΖΑ- ΛΑΕ) αρκέστηκε στο να βάλει και αυτή εισοδηματικά κριτήρια (όριο φτώχειας) και την εξέταση «κατά περίπτωση» του δικαιώματος της λαϊκής οικογένειας στη στέγη. Όλοι μαζί δε, ξέχασαν ότι στηρίζουν κόμματα και κυβερνήσεις που νομοθετούν και εφαρμόζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τα δίκαια αιτήματα των σωματείων και ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου διαχρονικά που μαζί με τις δημοτικές αρχές ευθύνονται για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Προκειμένου να ωφελήσουν το μεγάλο κεφάλαιο δεν έφτιαχναν σχέδια πόλης κι εκεί που υπήρχαν δεν τα εφάρμοζαν. Καλλιέργησαν ενοχές και έβαλαν σε ομηρία χιλιάδες εργατικές- λαϊκές οικογένειες. Αποτελούν μέρος και όχι λύση του προβλήματος.

Ο νόμος ο οποίος ετοιμάζεται, θα έχει σίγουρα μικρότερα πρόστιμα όχι όμως για να ωφελήσει τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες αλλά κυρίως για την «τακτοποίηση» του μεγάλου κεφαλαίου  (κυρίως ξενοδοχείων και βιομηχανιών). Αυτό, τόνισαν, είναι απαράδεκτο και ότι τα μεγάλα συμφέροντα, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες και μεγαλοϊδιοκτήτες γης και κατοικιών που έχουν θησαυρίσει απ’ την κατάσταση, πρέπει επιτέλους να πληρώσουν και μεγάλα πρόστιμα και υψηλή φορολογία.

Ειδικά για τις ευθύνες των δημοτικών αρχών οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  ανέφεραν ότι και η προηγουμένη δημοτική αρχή που βεβαίωσε χιλιάδες πρόστιμα αλλά και η σημερινή που προχωράει στην αναγκαστική είσπραξή τους, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική.

Επιβεβαιώνουν το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης σαν μακρύ χέρι του κράτους και εισπρακτικό φορομπηχτικό μηχανισμό. Επεσήμαναν, ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτά τα συγκεκριμένα αιτήματα των σωματείων, θα πρέπει η δημοτική αρχή να εξαντλήσει κάθε μέσο και τρόπο ώστε να μην γίνουν κατασχέσεις και αναγκαστικές εισπράξεις από τις εργατικές –λαϊκές οικογένειες.

Απευθυνόμενοι στους παραβρισκόμενους, τους κάλεσαν να μην σταματήσουν τις διεκδικήσεις τους από κράτος και Τοπική Διοίκηση. Ότι μόνο με κοινωνική συμμαχία, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες,  μπορούν να εξασφαλίσουν την λαϊκή στέγη από τις τράπεζες, τη φορολόγηση, τις κατασχέσεις κλπ.

Αλλά οριστική λύση και διασφάλιση της λαϊκής στέγης, σύγχρονων προδιαγραφών, σε συνδυασμό με αναμόρφωση των πόλεων, υποδομές στήριξης γρήγορης και ασφαλούς μεταφοράς, προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, δηλαδή την εργατική εξουσία.  Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook