Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Χανίων στην Ελβετία από τις 31 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου του 2017.

Στην επίσκεψη  συμμετείχαν 45 μαθητές του σχολείου μας, από τις  τάξεις Γ΄ Γυμνασίου, Α’ Λυκείου, Β’ Λυκείου και Γ’ Λυκείου.  Η εκπαιδευτική επίσκεψη περιλάμβανε πολλές εκπαιδευτικού περιεχομένου ξεναγήσεις όπως: στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), στη Βέρνη ( μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO), στο Παλάτι των Εθνών (την ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ) στη Γενεύη, αλλά και σε άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρει ο Υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Χανίων και αρχηγός της εκπαιδευτικής επίσκεψης, Γιώργος Ανδρεαδάκης:

"Η αποστολή έφτασε αεροπορικώς από τα Χανιά στο Μιλάνο όπου περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και είδαμε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό Duomo, τη περίφημη Σκάλα του Μιλάνου αλλά και την μαγευτική Galleria Vittorio Emanuele II. Από εκεί συνεχίσαμε οδικώς μέχρι τη Γενεύη διασχίζοντας τον ορεινό όγκο των Άλπεων μέσα από τις πολυπληθείς σήραγγες. Στη διαδρομή έγινε μία στάση στο υπέροχο χωριό της Γαλλίας Chamonix, το οποίο είναι κέντρο άθλησης και χιονοδρομικό κέντρο.

Την επόμενη μέρα έγινε ημερήσια εκδρομή στη Λοζάνη όπου είδαμε το Ολυμπιακό Μουσείο, την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Καθεδρικό ναό. Στη συνέχεια περάσαμε από τα χωριά Βεβέ και Μοντρέ και καταλήξαμε στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, τη Βέρνη, όπου έγινε ξενάγηση στα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης όπως τον Πύργο του Ρολογιού, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Ελβετίας αλλά και το κεντρικό εμπορικό δρόμο με τις στοές και τα σιντριβάνια.

Η επίσκεψη στο CERN πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου. Το C.E.R.N. είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ερευνητικό εργαστήριο για τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων – Υψηλών Ενεργειών.  Στόχος ήταν οι μαθητές να έλθουν σε επαφή με τον κόσμο της σύγχρονης επιστήμης και να γνωρίσουν από κοντά ενεργούς ερευνητές και επιστήμονες της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων – Υψηλών Ενεργειών, που προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του σύμπαντος, προσφέροντας ταυτόχρονα τη γνώση τους στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. 

Αρχικά έγινε εισήγηση της κ. Αβραμίδου, ερευνήτριας στο CERN, για την έρευνα, το επιστημονικό έργο που επιτελείται εκεί. Επιπλέον έγινε ενημέρωση για τις εφαρμογές της έρευνας που επιτελούνται στο ινστιτούτο. Ακολούθησε επίσκεψη σε δυο ομάδες σε διάφορους χώρους όπως το κέντρο ελέγχου του ανιχνευτή Atlas, το συγχροκύκλοτρο (τον πρώτο επιταχυντή του Cern) κ.α. Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το Microcosm Museum όπου τα εκθέματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Σωματιδιακής Φυσικής. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την έκθεση στο κέντρο Universe of Particles, όπου είδαμε αναπαραστάσεις πειραμάτων που ήδη έχουν εκτελεστεί στο CERN καθώς και αυτά που σχεδιάζονται.

Το άπογευμα της ίδιας μέρας, επισκεφτήκαμε το Παλάτι των Εθνών, την ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.  Εκεί ξεναγηθήκαμε στους χώρους της παλιάς έδρας της Κοινωνίας των Εθνών και του ΟΗΕ, αλλά και τις αίθουσες όπου σήμερα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις κλιματικές αλλαγές και τον πυρηνικό αφοπλισμό.  

Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε το παραδοσιακό χωριό Ivoire και περιηγηθήκαμε στη πόλη της Γενεύης και στο ιστορικό κέντρο της οπού δεσπόζει το  ψηλότερο σιντριβάνι της Ευρώπης (JEUX  D’ EUAX ).

Εντύπωση στους μαθητές έκαναν, επίσης το υψηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της Ελβετίας, η ιδιαίτερα αναπτυγμένη οικονομία της χώρας (που συνεπάγεται υψηλές τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες) και η οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεών τους. 

Οι συνοδοί καθηγητές ευχαριστούν τους γονείς των συμμετεχόντων μαθητών τόσο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς τα πρόσωπα τους όσο και στην απόφαση τους σε οικονομικά στενάχωρες εποχές,  να επενδύσουν στην σφαιρική μόρφωση των παιδιών τους.
Αν και βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν αφενός  η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας τους, και αφετέρου η ενημέρωσή τους για τις προσφερόμενες δυνατότητες ακαδημαϊκών σπουδών στις Φυσικές Επιστήμες τελικά ήταν μια επίσκεψη που διεύρυνε γενικότερα τους ορίζοντές τους και τους πρόσφερε μαθήματα ζωής."