Απίστευτη ταλαιπωρία βίωσε ένας 44χρονος Ρεθυμνιώτης που ζει στη Γερμανία και ήρθε για διακοπές στο Ρέθυμνο. Αντί να κάνει τα θαλάσσια μπάνια του, πέρασε τέσσερις σχεδόν μέρες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, μεταφέρθηκε κρατούμενος με αστυνομική «κλούβα» στη Νεάπολη Λασιθίου, εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή Λασιθίου και απολογήθηκε για να αποδείξει ότι δεν είναι …χασισοκαλλιεργητής.

Ευτυχώς, αφέθηκε αργά χθες το απόγευμα ελεύθερος όταν αποδείχτηκε ότι η εμπλοκή του σε κακουργηματική υπόθεση πριν ένα χρόνο περίπου, οφειλόταν σε κύκλωμα πλαστογράφων και χασισοκαλλιεργητών, θύμα του οποίου δεν ήταν μόνο ο ίδιος αλλά και οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, αφού τα μέλη του είχαν χρησιμοποιήσει πλαστή αστυνομική ταυτότητα που έφερε τα στοιχεία του 44χρονου, για παράνομες ενέργειες.

Με αυτήν την ταυτότητα, είχε εμφανιστεί πέρσι την Άνοιξη, ένας άνδρας σε κτηματία της Ιεράπετρας και συνήψε συμβόλαιο ενοικίασης ενός θερμοκηπίου, προκειμένου, όπως είχε διαβεβαιώσει τον ιδιοκτήτη, να καλλιεργήσει οπωροκηπευτικά.

Τα οπωροκηπευτικά τελικά δεν φυτεύτηκαν ποτέ. Αντίθετα, το θερμοκήπιο μετετράπη σε χασισοφυτεία, η οποία όμως εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς.

Στις 17 Ιουλίου 2010, οι αστυνομικοί σε επιχείρησή τους στο Σταυρό Ιεράπετρας εισέβαλαν στο θερμοκήπιο με τα 200 δενδρύλλια κάνναβης και 693 φυτώρια σε γλάστρες, ενώ επί τόπου συνελήφθη κι ένας 33χρονος Αλβανός που φρόντιζε τη φυτεία.

Ο αλλοδαπός καλλιεργητής, αποκάλυψε στους αστυνομικούς στη διάρκεια της ανάκρισης ότι ήταν αμειβόμενος εργάτης στην χασισοκαλλιέργεια, ότι ιδιοκτήτης της ήταν ένας 31χρονος Ρεθυμνιώτης γνωστός στις αστυνομικές αρχές, ο οποίος και τον πλήρωνε.

Στο Πέραμα Μυλοποτάμου, συνελήφθη τότε ο καταγγελλόμενος.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί του Λασιθίου ζητώντας εξηγήσεις από τον ιδιοκτήτη του «θερμοκηπίου» εκείνος τους επέδειξε μισθωτήριο συμβόλαιο που είχε συνάψει με κάποιον 44χρονο, τα στοιχεία του οποίου υπήρχαν στο έγγραφο.

Ο ανακριτής Λασιθίου, στις 23 Ιουλίου 2010, εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του, αφού πλέον εκατηγορείτο για καλλιέργεια χασίς.

Λίγο καιρό αργότερα, οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, σε έρευνα που έκαναν στο σπίτι νεαρής σεσημασμένης γυναίκας στο Ρέθυμνο, για άσχετη υπόθεση, βρήκαν πλαστές σφραγίδες και τέσσερις πλαστές αστυνομικές ταυτότητες. Μια απ’ αυτές έφερε τα στοιχεία του 44χρονου που είχε δήθεν εμπλακεί στη χασισοκαλλιέργεια της Ιεράπετρας. Οι αστυνομικοί κατάλαβαν τότε ότι ο άνθρωπος εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα, είχε άγνοια για την υπόθεση και ότι κάποιοι άλλοι είχαν χρησιμοποιήσει τα στοιχεία του και είχαν εμφανιστεί αντ’ αυτού στον ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου.

Οι ανακριτικές αρχές ενημερώθηκαν σχετικά από την Αστυνομία Ρεθύμνου με δυο τουλάχιστον έγγραφα που τους απέστειλαν. Ένα όταν βρέθηκε η πλαστή ταυτότητα και κατά πληροφορίες ακόμα ένα όταν αργότερα ταυτοποιήθηκε ο πραγματικός μισθωτής του θερμοκηπίου-χασισοφυτείας, υποβάλλοντας αίτημα να ανακληθεί και να ακυρωθεί το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί για τον 44χρονο.

Είναι άγνωστο γιατί (αν προβλέπεται κάτι τέτοιο), οι ανακριτικές αρχές ολιγώρησαν και το ένταλμα ουδέποτε μέχρι την Παρασκευή δεν ανακλήθηκε.

Ο 44χρονος, που είχε να έρθει στο Ρέθυμνο από το 2004, αιφνιδιάστηκε την Παρασκευή όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας τον συνέλαβαν, βάσει του εντάλματος που εκκρεμούσε εις βάρος του.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας αν και αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για τον άνθρωπο του οποίου την ταυτότητα είχαν πλαστογραφήσει και είχαν χρησιμοποιήσει ενοχοποιώντας τον, δεν μπορούσε παρά να ακολουθήσει τις τυπικές διαδικασίες και να τον θεωρήσει κρατούμενο μέχρι να εμφανιστεί στον ανακριτή, να απολογηθεί και να αφεθεί ελεύθερος.

Η αργία του Σαββατοκύριακου που μεσολάβησε, καθώς και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, επέτειναν την ταλαιπωρία του 44χρονου, καθώς η δικογραφία της υπόθεσης είχε φύγει από τον ανακριτή Νεαπόλεως Λασιθίου και βρισκόταν στην εισαγγελία Εφετών Χανίων.

Χθες, αστυνομικές και δικαστικές αρχές σε Ρέθυμνο, Χανιά και Λασίθι, επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να αφεθεί ελεύθερος.

Το μεσημέρι, τυπικά κρατούμενος πάντα, μεταφέρθηκε στη Νεάπολη Λασιθίου και με τον δικηγόρο του εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή. Απολογήθηκε και ύστερα από τέσσερις σχεδόν μέρες ταλαιπωρίας στις 6 το απόγευμα αφέθηκε ελεύθερος.

Ποπη Παπαδάκη/rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook