Ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου προς τα Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Με ερώτηση του προς τα Υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας αντίστοιχα, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την αποπληρωμή των αιτήσεων του προηγούμενου προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον», καθώς και την άμεση υλοποίηση του νέου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το πρόγραμμα εξ’ οικονομώ κατ’ οίκον ήταν ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. που επέτρεπε την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και το περιβάλλον.

Η εν λόγω δράση είχε ιδιαίτερο και καινοτόμο χαρακτήρα , καθώς για πρώτη στη προγραμματική περίοδο 2007-2013 εντάχθηκαν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και επιδοτήθηκαν πολίτες, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις οικίες τους, με συνέπειες ιδιαίτερα θετικές τόσο στο επίπεδο της ενεργειακής απόδοσης όσο και της τόνωσης του κατασκευαστικού κλάδου της χώρας.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα παρείχε κίνητρα στους δικαιούχους να πραγματοποιήσουν τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού τους συμβάλλοντας παράλληλα στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας.

Επειδή η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ενίσχυση των νοικοκυριών σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας –που είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίες- εντάσσεται στις προτεραιότητες της Ε.Ε. και της Ελλάδας για τη Νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Επειδή με την απάντηση σας, στην υπ. αριθμ. 6923/12-07-16 σχετική ερώτηση μου, μεταξύ άλλων με πληροφορούσατε πως το νέο πρόγραμμα θα ξεκινούσε το φθινόπωρο του 2016 και οι εκκρεμότητες του προηγούμενου προγράμματος «εξ’ οικονομώ κατ’ οίκον» θα καλυπτόταν άμεσα και επειδή καμία από αυτές τις δύο δεσμεύσεις σας δεν έχει υλοποιηθεί.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

Ποιο  είναι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί  για τη νέα προγραμματική περίοδο για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον»;

Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί για την έναρξη νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, αξιοποιώντας και την ήδη αποκτηθείσα εμπειρία, ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για το νέο πρόγραμμα, με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις θα γίνεται η υπαγωγή;

Πότε θα αρχίσει η ικανοποίηση των αιτημάτων που εκκρεμούσαν από το προηγούμενο πρόγραμμα; Ποιος ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων που είχαν εγκριθεί αλλά δεν προχώρησαν και ποιο το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook