"Παράκληση της Υπηρεσία είναι οι παραγωγοί της Κισάμου να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο που υλοποιήθηκε και υπομονή"

Ο Δήμος Κισσάμου ενημερώνει ότι η Διεύθυνση Δασών ολοκλήρωσε το τριετές πρόγραμμα (2014-2016) βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς που βασίζεται στην εισαγωγή στην περιοχή του Νομού Χανίων υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα Cryphonectria parasitica.

Το έργο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ - Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης και τη Γενική Δ/νση Δασών και χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο. Στόχος της καταπολέμησης δεν ήταν η θεραπεία της ασθένειας στον καστανεώνα του κάθε παραγωγού, αλλά η εισαγωγή και η εγκατάσταση υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα (του "αντιμύκητα" ή "εμβολίου") και η μετάδοση του στη συνέχεια, σε όλα τα ασθενή δέντρα με φυσικούς μηχανισμούς.

Τα αποτελέσματα της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς μέχρι στιγμής  είναι εντυπωσιακά σε όλη τη χώρα όπου τα μυκητικά εμβόλια τοποθετήθηκαν σε ασθενή δέντρα ηλικίας 5-20 περίπου ετών και περιμετρικά ελκών. Στο Νομό Χανίων, δυστυχώς, δέντρα τέτοιων ηλικιών βρέθηκαν ελάχιστα. Έτσι, αναγκαστικά τα εμβόλια τοποθετήθηκαν και κατά μήκος τεμαχισμένων κλαδιών όπου δεν υπήρχαν έλκη και τα οποία κλαδιά στη συνέχεια, τα "σκαλώσαμε" επάνω στα δέντρα, ώστε τα κονιδιοσπόρια να βρεθούν πιο κοντά στο φύλλωμα των δέντρων. Είναι επόμενο, το αποτέλεσμα του όλου εγχειρήματος να υστερεί σε σύγκριση με τα εμβόλια που τοποθετούνται περιμετρικά των ελκών, όμως για τους καστανεώνες του Νομού μας ήταν η βέλτιστη υπάρχουσα τεχνική.

Παράκληση της Υπηρεσία είναι οι παραγωγοί της Κισάμου (που μας αφορούν) να δείξουν εμπιστοσύνη στο έργο που υλοποιήθηκε και υπομονή, καθώς θα πάρει τουλάχιστον μια 5ετία, μετά το πέρας των επεμβάσεων για να έχουμε αισθητή γενική υποβάθμιση της ασθένειας. Επίσης, να μην αρχίσουν να ψεκάζουν τα δέντρα τους με χαλκούχα μυκητοκτόνα για την καταπολέμηση της μελάνωσης, γιατί θα νεκρωθούν τα κονιδιοσπόρα των υποπαθογόνων στελεχών του μύκητα C parasitica, με αποτέλεσμα τη διακοπή της εξέλιξης της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς. Εξάλλου, η μελάνωση σε μεγάλης ηλικίας και όγκου δέντρα δεν αντιμετωπίζεται με χαλκούχα μυκητοκτόνα. Τέλος, δεν πρέπει να πληγώνουν τα δέντρα κατά το κλάδεμα, το μπόλιασμα, το φρεζάρισμα ή την κοπή των ζιζανίων.