H γυναίκα δεν πίστευε στα μάτια της!

Είναι με κομμένο πόδι, το άλλο της πόδι λειτουργεί κατά 70%, είναι αναγκασμένη να ζει… σε έναν καναπέ και στο κρεβάτι όλη την ημέρα, όμως η αρμόδια επιτροπή του ΕΦΚΑ που έκανε την αξιολόγηση και μάλιστα σε δεύτερο βαθμό έκρινε πως… φέρει κινητική αναπηρία μόνο κατά 50% και άρα δεν μπορεί να λάβει την βοήθεια που έχει κατά νόμο ένας ανάπηρος.

Σύμφωνα με το «έγγραφο γνωστοποίησης αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας» που έχει στην διάθεσή του η εφημερίδα «Κόσμος» το ΚΕΠΑ της Τοπικής Μονάδας Υγείας του Αγίου Αλεξίου, μετά από αξιολόγηση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής έκρινε πως η 71χρονη γυναίκα που βλέπετε στις φωτογραφίες… ούτε καν χρειάζεται βοήθεια από τρίτο πρόσωπο μέσα στο σπίτι, αφού μπορεί άνετα (δεν το λέει το έγγραφο αλλά βγαίνει ως συμπέρασμα)…  να μετακινείται με το ένα πόδι «παίζοντας»… κουτσό!

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει ότι η γυναίκα πάσχει από:

Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 υπό μεικτή αγωγή με ινσουλίνη και δισκία.

Αποφρακτική αρτηριοπάθεια κάτω άκρων

Ακρωτηριασμό δεξιάς κνήμης στη μεσότητα αυτής.

Και μετά τα παραπάνω έκριναν πως έχει ποσοστό κινητικής αναπηρίας 50%, συνολικής αναπηρίας 85% όμως δεν χρήζει βοήθειας και συμπαραστάσεως τρίτου προσώπου, και δεν δικαιούται εξωιδρυματικό επίδομα.

Το έγγραφο υπογράφει ο προίστάμενος της Διεύθυνσης Ιατρικής Αξιολόγησης Διονύσιος Γαϊτάνης και εκδόθηκε στις 6 Απριλίου 2017.

Τόσο η ίδια όσο και οι συγγενείς της αντιδρούν. Όπως δήλωσαν στην εφημερίδα «Κόσμος» η γυναίκα.. ούτε τουαλέτα δεν μπορεί να πάει μόνη της αφού και το μη κομμένο πόδι έχει πρόβλημα! Και στην κυριολεξία… έκαναν τον σταυρό τους με την απόφαση του ΚΕΠΑ  που ουσιαστικά «την έκοψε» από κάθε είδους παροχή βοήθειας.

 Αυξάνεται ο αριθμός όσων «κόβονται»!

Δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας εξαιτίας χρόνιων παθήσεων αλλά και ειδικών νοσημάτων και εξαρτήσεων (ηπατοπάθειες, αρχές σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλκοολισμός και ψυχωτικές ασθένειες), που ενώ είχαν κατοχυρώσει ποσοστό αναπηρίας μέχρι και 67%, στην επανεξέταση που γίνεται  από την Ειδική Επιτροπή που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΚΕΠΑ είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται και να φτάνουν στο 50%. Αυτό βέβαια σημαίνει και περικοπή της σύνταξης που λαμβάνουν! Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες είναι έντονες σε αρκετές περιπτώσεις που μάλιστα -όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι- είναι «εξόφθαλμες» υπό την έννοια ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν παρουσιάσει βελτίωση στην υγεία τους για να μειωθεί το ποσοστό αναπηρίας τους.

Καταγγελίες αναπήρων

Ακόμη και πρόσφατα συνδικαλιστικές παρατάξεις αναπήρων και συνταξιούχων έχουν καταγγείλλει τα όσα συμβαίνουν στα κατά τόπους ΚΕΠΑ αφήνοντας μάλιστα αιχμές πως έχουν δοθεί εντολές για «περικοπές» ώστε να γίνει «οικονομία»! Όπως λέει Σύλλογος που πρόσκειται στο ΚΚΕ «δεν μπορεί να συνεχιστεί το γεγονός οι γιατροί μέλη των επιτροπών να καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία και να παίρνουν τέτοιες απαράδεκτες εγκληματικές και αντιεπιστημονικές αποφάσεις που στηρίζονται μόνο και μόνο στις εντολές της διοίκησης για μαζικές περικοπές (τα ΚΕΠΑ είναι τα μοναδικά όργανα του δημοσίου που τις αποφάσεις τους δεν τις υπογράφουν τα μέλη των επιτροπών και δεν φαίνεται πουθενά ποια ήταν η σύνθεση τους. Η σφαγή είναι σχεδιασμένη από κυβέρνηση και ΕΕ για να στηρίξουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Με τα ΚΕΠΑ έχουν αφήσει ήδη χιλιάδες ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες χωρίς επίδομα και σύνταξη και ετοιμάζουν νέο σχέδιο για μαζικές περικοπές.

Όλοι μαζί ήμαστε δυνατοί! Κανένας μόνος του στην θύελλα!

Με την δύναμη του αγώνα και της αλληλεγγύης μπορούμε να σταματήσουμε την σφαγή, μπορούμε να ζήσουμε, μπορούμε να νικήσουμε»!

«Μαχαίρι» και στις συντάξεις

Τσεκούρι  έως 35% προβλέπεται να επιβληθεί στις νέες αναπηρικές συντάξεις μετά την υπογραφή και της τελευταίας εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας, που δίνει το «πράσινο φως» για την έκδοση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων που κατατέθηκαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Την ίδια στιγμή, με το σταγονόμετρο πληρώνονται οι συντάξεις των ατόμων με αναπηρία, που λόγω επανεξέτασης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) διεκόπησαν, παρά την πρόβλεψη για παράταση χορήγησης όσο διαρκεί η αναμονή. Η ανησυχία είναι διάχυτη στους κόλπους των ατόμων με αναπηρία, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν η απόφαση για περικοπές των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, θα αγγίξει και τις «προσωπικές διαφορές» στις αναπηρικές.

Το θέμα αναμένεται να διευκρινιστεί σύντομα, ενώ στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται και το τελικό πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε για τον καθορισμό ενιαίων κανόνων στην απονομή και στον υπολογισμό των αναπηρικών συντάξεων σε παλαιούς και νέους δικαιούχους, με «ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Το πόρισμα προβλέπει την εξομοίωση των προϋποθέσεων λήψης σύνταξης αναπηρίας και βάσει των προτάσεων θα πρέπει να βελτιωθούν περισσότερο οι όροι για τους νέους ασφαλισμένους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook