Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία έρευνας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρός της Β. Κορκίδης και αφορούν στον αριθμό των καταστημάτων που έκλεισαν σε 10 πόλεις, ανάμεσά τους και το Ηράκλειο της Κρήτης ( οι υπόλοιπες είναι η Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα,Καβάλα, Κοζάνη, Βέροια, Έδεσσα και Τρίπολη).

 Τα στοιχεία παρουσιάζουν μια θλιβερή εικόνα, με τα μαγαζιά να συναγωνίζονται στα λουκέτα στους πιο εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Στο Ηράκλειο, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010, γεγονός που το συγκαταλέγουν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, στις οποίες η οικονομική κρίση αποτυπώνεται στην εμπορική της κίνηση.

Το κλείσιμο των καταστημάτων, όπως εξηγούν γνώστες της αγοράς δεν είναι μια απλή υπόθεση και τα αποτελέσματα διαχέονται στην κοινωνία με ταχύς ρυθμούς και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιπτώσεις από το κλείσιμο των καταστημάτων

Τρεις σημαντικές επιπτώσεις επιφέρει το κλείσιμο των καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους της χώρας, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.

Η πρώτη είναι η αύξηση της ανεργίας, που ήδη έχει φτάσει στο 16%, ενώ χάνονται και θέσεις εργασίας.

Προηγούμενη έρευνα της Συνομοσπονδίας ανέφερε πως θα χαθούν λόγω της οικονομικής ύφεσης περί τις 100.000 στο εμπόριο.

Δεύτερη σημαντική επίπτωση είναι η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα ξενοίκιαστα καταστήματα στερούν χρήματα από τους ιδιοκτήτες.

Τρίτη επίπτωση είναι ο αρνητικός αντίκτυπος στην κατοικία, καθώς ερημώνουν γειτονιές. Ταυτόχρονα, και οι δήμοι χάνουν έσοδα.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook