Η WALL Street κώφευσε ακόμη και στην υπόσχεση της Fed ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ στην κλίμακα του 0%-0,25% τουλάχιστον έως τα μέσα του 2013, με τον Dow Jones να χάνει όλα τα αρχικά του κέρδη και να υποχωρεί κοντά στο 1,5% αμέσως μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, καθώς κανείς δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκε από την αντίδρασή της.

Οι επενδυτές είχαν την ελπίδα, όπως δημοσιεύεται στην express.gr, ότι η Fed θα ανακοίνωνε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά το διοικητικό της συμβούλιο, αν και δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, δεν φαίνεται να πιστεύει –τουλάχιστον προς το παρόν– ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

«Η Fed δεν εξέπληξε κανέναν. Aλλωστε κανείς δεν περίμενε ότι θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2013. Η ανακοίνωσή της δεν είχε καμία τόλμη. Οι αγορές ανέμεναν ότι θα ανακοίνωνε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ίδια παραδέχθηκε ότι η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη απ\’Α ό,τι είχε εκτιμήσει», τόνισε στο πρακτορείο Reuters κορυφαίος αναλυτής της Wall Street λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της τράπεζας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι επενδυτές εμφανίστηκαν –αλλά όλα αυτά πριν από τη Fed– περισσότερο συγκρατημένοι, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να βιώνουν μια συνεδρίαση εξαιρετικά έντονης μεταβλητότητας.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτέλεσμα ο γερμανικός DAX, ο οποίος τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης έφθασε να χάνει έως και 7%, για να «γυρίσει» σε θετική τροχιά κατά τη διάρκειά της και να κλείσει τελικώς πρακτικά αμετάβλητος, με ημερήσιες απώλειες μόλις 0,1%.

Πιθανώς οι επενδυτές στην Ευρώπη να ικανοποιήθηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα είναι «παρούσα» στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Οντως είμαστε στη δευτερογενή αγορά.

Oμως δεν θα αποκαλύψω ούτε τι αγοράζουμε ούτε το ποσό που έχουμε “χρησιμοποιήσει”, αν και είναι λίγο ως πολύ γνωστό. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η απόκτηση ομολόγων αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές». Παράλληλα ο κ. Τρισέ προσέθεσε: «Για πολύ καιρό τώρα, από τον Μάιο του 2010, έχουμε ουσιαστικά ένα νέο μέτρο, ένα μη συμβατικό μέτρο, το οποίο μας επιτρέπει να προσπαθούμε να διασφαλίσουμε με καλύτερο τρόπο αυτή τη διαβίβαση (των αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής)».

Για μία ακόμη ημέρα η επένδυση που διατήρησε απαράμιλλο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν ήταν άλλη από τον χρυσό, καθώς το πολύτιμο μέταλλο κατέρριψε ένα ακόμη ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας έως και το επίπεδο των 1.779,51 δολαρίων, με τεράστιες εισροές κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook