Νέα τέλη – φωτιά «διώχνουν» την Αερολέσχη από το «Δασκαλογιάννης»

Πραγματικό σοκ έπαθαν τα μέλη της Αερολέσχης Χανίων, όταν ενημερώθηκαν από την Fraport για τον τιμοκατάλογο με τις χρεώσεις που θα εφαρμόσει η εταιρεία σε ότι αφορά στα αεροσκάφη της Αερολέσχης.

Ουσιαστικά η εταιρεία που θα διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Χανίων για τα επόμενα 40 χρόνια, ζητά από τα μέλη της Αερολέσχης, περισσότερα από 60 ευρώ για κάθε προσγείωση καθιστώντας απαγορευτικές τις πτήσεις.

Και ίσως το χειρότερο είναι πως τους «απαγορεύουν» τις πτήσεις κατά τις ώρες αιχμής, κάτι που στην πράξη σημαίνει πως  τα αεροπλάνα της Αερολέσχης «ακινητοποιούνται» την καλοκαιρινή περίοδο στην διάρκεια της οποίας , όμως, θα συνεχίσουν να πληρώνουν τέλη στάθμευσης.

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος της Αερολέσχης Χανίων Κοσμάς Κιμιωνής ενημερώνοντας τα μέλη της λέσχης  και επισημαίνοντας τα εξής:

«Η  FRAPORT ανέλαβε τον έλεγχο του αεροδρομίου Σούδας. Μας έστειλαν τιμοκατάλογο με τις χρεώσεις που θα εφαρμόσουν.
Ανάμεσα σε αυτά κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το τέλος ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗΣ 50€ καθώς και το ΤΕΑΚ 12€. Αόριστο μένει αν θα χρεώνουν και τα touch&go στην εκπαίδευση (50€ κάθε ένα) καθώς και την υποχρεωτική χρήση handler για την μετάβαση – επιστροφή στο αεροπλάνο. Έτσι κάθε πτήση, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογό τους, θα επιβαρύνεται τουλάχιστον με το ποσό των 62€ συν τα άλλα «αόριστα» που ανέφερα. Με τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες το πτητικό έργο της Αερολέσχης μας θα μηδενιστεί.

Επίσης μας ανέφεραν ότι στις ώρες αιχμής «δεν θα πετάτε». Αυτό σημαίνει ότι την καλοκαιρινή περίοδο ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΑΜΕ αλλά θα πληρώνουμε τις θέσεις στάθμευσης. Επίσης μας είπαν ότι ο χώρος που τώρα είναι τα αεροπλάνα μας θα χρησιμοποιηθεί σαν apron για εμπορικά αεροπλάνα και ότι θα πρέπει να τα μετακινήσουμε σε χώρο που θα μας υποδείξουν.»

Όπως αναφέρει ο κ.Κιμιωνής η Αερολέσχη Χανίων δεν εκτελεί εμπορικές πτήσεις και επειδή τα μέλη της στην διάρκεια της θερινής περιόδου εκτελούν και πτήσεις πυρανίχνευσης ή διατίθενται για έρευνες εντοπισμού αγνοουμένων, θα ζητηθεί από την Fraport να ενταχθεί η Αερολέσχη Χανίων στις εξαιρέσεις για την χρέωση τελών,  «σύμφωνα με την σημείωση 1 που βρίσκεται στο τέλος του τιμοκατάλογου ….

«Σημείωση 1: Αεροσκάφος που χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο για σκοπό μη εμπορικό, και το οποίο βρίσκεται στην ιδιοκτησία ή χρησιμοποιείται από το ελληνικό κράτος, το στρατό, την αστυνομία, το τελωνείο ή άλλη κρατική αρχή, ή από οποιοδήποτε άλλο κράτος (μη συμπεριλαμβανομένων κρατικών ή ημικρατικών εμπορικών αερομεταφορέων), τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Ερυθρό Σταυρό ή την Ερυθρά Ημισέληνο θα εξαιρείται των Αεροναυτικών Τελών».

Στο μεταξύ, να σημειωθεί πως ήδη η Αερολέσχη εκκενώνει το γραφείο που είχε στο αεροδρόμιο και αναζητεί κάποιον χώρο για την μεταφορά του αρχείου της.

Στόχος η αξιοποίηση του αεροδρομίου Μάλεμε

Όμως και σε κάθε περίπτωση η Αερολέσχη Χανίων θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για αξιοποίηση και χρήση του αεροδρομίου στο Μάλεμε για αεραθλητισμό.

Ήδη έχει συνταχθεί ο κανονισμός λειτουργίας Αεραθλητικού Κέντρου Μάλεμε και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συνταχθούν και οι αυτοδιοικητικές αρχές. Όπως μάλιστα τονίζει ο κ.Κιμιωνής, η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Μάλεμε θα είναι η ουσιαστική λύση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook