Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ)-Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας διοργανώνουν  Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Ίδρυση Ενεργειακών Συνεταιρισμών. Το νέο Νομοθετικό Πλαίσιο στην Ελλάδα», το Σάββατο, 29 Απριλίου 2017, στις 9:30 π.μ., στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ στο Κολυμπάρι Χανίων. 

Στο Συνέδριο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεώργιος Σταθάκης, θα ενημερώσει για τις τρέχουσες νομοθετικές εξελίξεις στο θέμα των Ενεργειακών Συνεταιρισμών, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Καλογερής θα αναφερθεί σε θέματα σχετικά με την Ενέργεια στην Κρήτη και το Πεδίο Δράσης των Συνεταιρισμών στις νέες συνθήκες. Επίσης στην Ημερίδα αυτή, θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Λουκάς Χριστοφόρου, ο οποίος θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ακαδημίας Αθηνών σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Χώρας μας, ενώ ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (KAΠE) κ. Βασίλειος Τσολακίδης, θα αναλύσει τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαίοι οι Ενεργειακοί Συνεταιρισμοί για την αειφόρο αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δυναμική των Ενεργειακών Συνεταιρισμών στην Ευρώπη από τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Δρ Θεοχάρη Τσούτσο αλλά και στην Ελλάδα (π.χ. Σίφνος), καθώς θα μιλήσει και ο Εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου κ. Ιωάννης Γκύλλης, με έμφαση στα πολλαπλά και άμεσα οφέλη για την τοπική κοινωνία του νησιού. Τέλος, ο διδάσκων στο ΤΕΙ Κρήτης και επιστημονικός συνεργάτης του ΜΑΙΧ Δρ Ιωάννης Βουρδουμπάς θα τονίσει τις δυνατότητες αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας, με παρουσίαση παραδειγμάτων από συγκεκριμένες περιπτώσεις σχολικών κτιρίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.