Στο Ηράκλειο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο  ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με αφορμή την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για το Πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα στην Κρήτη, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε αρχικά  με τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc, τον περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη,  τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανόλη Κοκοσάλη και τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό στο γραφείο του τελευταίου στη Λότζια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Δημαρχείου Ηρακλείου (αίθουσα δημοτικού συμβουλίου), όπου θα πραγματοποιηθεί και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

O πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Κοκοσάλης δήλωσε πως οι τοπικοί φορείς είναι έτοιμοι για την υλοποίηση του προγράμματος. Οι πρώτοι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε 125 σπίτια σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο. Μάλιστα όπως τόνισε ο κ. Κοκοσάλης τα 26 πρώτα έχουν ήδη βρεθεί και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ άμεσα θα γίνουν και οι προσλήψεις 45 ατόμων που απαιτιύνται για το πρόγραμμα.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχάρη τόσο τους Κρητικούς που όπως είπε "βάζουν πλάτη" για το μεταναστευτικό αλλά και τους δήμους, την Περιφέρεια Κρήτης και τις αναπτυξιακές του νησιού.

"Πρόκειται για ένα ασφαλές πρόγραμμα", είπε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει πως τα χρήματα θα διαχυθούν μέσω του προγράμματος αυτού στην κοινωνία. "Είναι το μόνο πρόγραμμα σίτισης, στο οποίο οι αιτούντες θα παίρνουν μετρητά και δεν θα απευθύνονται σε σισίτια", κατέληξε.

Ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc, τόνισε με τη σειρά του πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα αφού στο νησί θα βρούν "άσυλο" 750 πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες, ενώ απήυθυνε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κρήτη και τους τοπικούς φορείς για την οργάνωση και τη φιλοξενία.

Ως εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε το προσφυγικό ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός. "Είπαμε πως θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες υπό προϋποθέσεις", ανέφερε, "Επιλέξαμε τη φιλοξενία τους σε ανεξάρτητες κατοικίες και πιστεύουμε πως το πρόγραμμα θα εξελιχθεί ομαλά και οι συνέπειες στην κοινωνία μας θα είνα ανύπαρκτες".

"Σήμερα αποδεικνύεται η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των φορέων του νησιού" ανέφερε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης. "Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενωμένοι δείχνοντας πως μπορούμε να αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες. Είναι σημαντικό ναφιλοξενηθούν  οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες".

Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει με τον τρόπο του την πίεση που δέχεται η χώρα μας στο θέμα του προσφυγικού. "Εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν κα η Ευρώπη πρέπει να κάνει το ίδιο και όχι να ρίχνει συνεχώς βάρη σε μια χώρα όπως η Ελλάδα", κατέληξε ο κ. Αρναουτάκης.