Εκπαιδευτική άσκηση της Ομάδας Σπηλαιοδάσωσης του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων

Η Ομαδα Σπηλαιοδιάσωσης του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων κατόπιν τηλεφωνήματος ενημερώθηκε ότι μια κοπέλα σπηλαιολόγος κατά την μετακίνηση της στα 160μ βάθος μέσα στο σπήλαιο του Καβρού στον Αποκόρωνα Χανίων, γλίστρισε και χτύπησε τα πλευρά της σε βράχο μετά από πτώση 3μ. Αμέσως ένας σπηλαιολόγος εξήλθε από το σπήλαιο και ενημέρωσε τους σπηλαιολόγους των Χανίων.

Εκείνοι ενημερώνουν τους Κρητικούς συλλόγους για το περιστατικό και οργανώνεται μια πρώτη προσέγγιση του θύματος έως ότου γίνει η άφιξη και των υπολοίπων σπηλαιοδιασωστών από όλην την Ελλάδα, μιας και μόνο οι ίδιοι οι σπηλαιολόγοι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, εξοπλισμό και εμπειρία για την κίνηση σε σκοινιά και την διάσωση ατόμων εντός του σπηλαίου.

Το παραπάνω περιστατικό είναι ένα υποθετικό σενάριο στο πλαίσιο εκπαίδευσης-άσκησης που θα πραγματοποιηθεί  28 Απριλίου – 1 Μαϊου

Tο τετραήµερο 28 Απριλίου-1 Μαϊου 2017, η Σπηλαιολογική Οµάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων σε συνεργάσια µε τους κρητικούς σπηλαιολογικούς συλλόγους, διοργανώνει ταχύρυθµο σχολείο και άσκηση σπηλαιοδιάσωσης στον Αποκόρωνα Χανίων υπό την αιγίδα του Δήµου Αποκορώνου.

Το σχολείο έχει σαν σκοπό την εκπαίδευση σπηλαιολόγων σε τεχνικές διάσωσης σε περιβάλλον σπηλαίου µε στόχο την ασφάλεια των σπηλαιολόγων.

Το θεωρητικό µέρος θα πραγµατοποιηθεί σε χώρο του σχολείου, το πρακτικό σε κοντινό βραχώδες σηµείο και τέλος η άσκηση θα λάβει χώρα σε σπήλαιο του Κόκκινου Χωριού και πιο συγκεκριµένα στο τεκτονικό σπηλαιοβάραθρο «του Καβρού» µέγιστου
εξερευνηµένου βάθους 165µ.

Οι συµµετέχοντες θα διανυκτερεύσουν µέσα στο σχολείο του Κόκκινου Χωριού, κατόπιν παραχώρησης του από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, καθώς και σε αντίσκηνα στον περίβολο του.

Επίσης, το πρωινό της Πρωτοµαγιάς, θα πραγµατοποιηθεί εθελοντικός καθαρισµός του οριζόντιου σπηλαίου «Του Λίτσα» σε συνεργασία µε τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Κόκκινου Χωριού.
Πρόγραµµα

  • 28/4 Παρασκευή απόγευµα: Άφιξη στον χώρο της κατασκήνωσης
  • 29/4 Σάββατο : Πρακτική εξάσκηση σε τεχνικές σπηλαιοδιάσωσης
  • 30/4 Κυριακή : Άσκηση Σπηλαιοδιάσωσης στο σπήλαιο «Του Καβρού»
  • 1/5 Δευτέρα: Εθελοντικός καθαρισµός σπηλαίου «Του Λίτσα», απολογισµός,ξεκαθάρισµα υλικών, αναχώρηση.

Ιστορικό

Η σπηλαιολογική οµάδα ιδρύθηκε το 1955 ως τµήµα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων. Έχει πραγµατοποιήσει αξιόλογες «έρευνες» και µε καθοδηγητή τον Αντώνη Πλυµάκη, αρχηγό της οµάδας για πολλά χρόνια, έχει κατεβεί σε πολλά σπήλαια- βάραθρα του νοµού µας. Το 1997 έγινε καταγραφή 1.500 σπηλαίων και το µητρώο αυτό παραδόθηκε στη Νοµαρχία Χανίων. Η Οµάδα έχει συµµετάσχει σε πολλές αποστολές εντός-εκτός Κρήτης καθώς και σε πολλαπλές ασκήσεις σπηλαιοδιάσωσης.

Πληροφορίες

Μαζωνάκης Γιώργος (Έφορος Σπηλαιολογίας & Canyoning ΕΟΣ Χανίων): 6970961599
Πολυχρονάκης Μιχάλης (Β.Εκπαιδευτής): 6936706885
Χαριτάκης Γιάννης (Α΄ βοήθειες) : 6976858060

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook