Ο Χανιώτης σκηνοθέτης Γιάννης Δημολίτσας, με μεγάλη πορεία στην Αθήνα και με σπουδαίες συνεργασίες, με τελευταίες αυτές με τη Δήμητρα Γαλάνη αλλά και τους Dihaj που θα διαγωνιστούν στη Eurovision μιλά στο Flashnews.

Ο Γιάννης Δημολίτσας αναφέρεται σε δύο νέες μεγάλες συνεργασίες που βρίσκονται στα “σκαριά” με τους Πυξ Λαξ και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ενώ μιλά με αγάπη για τα Χανιά. «Τα Χανιά για μένα είναι ολόκληρη η ζωή μου. Εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα, εδώ έχτισα τις βάσεις μου, εδώ τον χαρακτήρα μου, εδώ πρωτοερωτεύτηκα, εδώ έκανα τους πρώτους μου φίλους εδώ, εδώ, εδώ όλα…», τονίζει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, μαζί με την ομάδα του έχουν ετοιμάσει και δρομολογήσει μία πρόταση για την τουριστική προβολή της Κρήτης.

Είσαι ένας άνθρωπος που απ’ ό,τι φαίνεται, “κάνει” αυτό που λέμε τη… διαφορά! Μήπως θα μπορούσε να κριθεί από κάποιους ότι τα σκηνοθετικά σου έργα “παραείναι” καλά για μια χώρα σαν την Ελλάδα; Το αναφέρουμε διότι ξεχωρίζουν, δεν έχει υπάρξει κάτι αντίστοιχο σε τέτοια ποιότητα.

Δεν θεωρώ σε καμία περίπτωση ότι κάνω τη διαφορά. Όπως και το να χαρακτηρίζονται γενικότερα τα έργα ενός καλλιτέχνη πολύ καλά, είναι σχετικό και καθαρά υποκειμενικό. Για παράδειγμα, αν τύχει και σταθούμε και οι δύο μπροστά από έναν πίνακα ζωγραφικής μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα θα έχουμε ανταλλάξει σίγουρα διαφορετικές απόψεις και σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαμε και να έχουμε τσακωθεί. Δεν σημαίνει ότι το έργο είναι καλό ή κακό. Το παν είναι να μπορέσουμε να κλέψουμε τα κομμάτια που μπορούν να κουμπώσουν καλά μέσα μας και να πάρουμε μια ωραία ανάσα. Μια στιγμή. Τίποτε παραπάνω. Περνάω μια φάση στη ζωή μου που προσπαθώ να εντοπίσω μέσα σε πολύ κακά έργα, κατά τη γνώμη μου πάντα, καλές στιγμές. Πολύ καλή άσκηση αν με καταλαβαίνεις. Σίγουρα όμως με κάνει πολύ χαρούμενο το γεγονός ότι σου αρέσουν.

Αισθάνεσαι ότι έχεις ανοίξει τα φτερά σου, πως ο κόσμος που σε εμπιστεύεται ξέρει πια τι να περιμένει; Ή μήπως… δεν ξέρει;

Προς το παρόν είμαι στην φάση που προσπαθώ να ανοίξω τα χέρια μου μόνο. Άμα φυτρώσει και κανένα πούπουλο θα είναι καλοδεχούμενο! Αλλά όχι. Είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα πλέον στην εποχή μας που τα φτερά είναι απαγορευμένα. Σίγουρα όμως οι ιδέες δεν είναι και με πολύ κόπο μπορούμε ακόμα και φέρνουμε εις πέρας ένα μικρό ποσοστό από αυτό που έχουμε οραματιστεί. Και όπως πολύ εύστοχα επεσήμανες ο κόσμος πράγματι δείχνει εμπιστοσύνη και ξέρει ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αλλά σίγουρα γνωρίζει αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που είχαμε φανταστεί. Είναι πολύ κακό αυτό που λέω όμως πλέον έτσι όπως είναι τα πράγματα και το πόσο αντιστρόφως ανάλογα έχουν γίνει οι απαιτήσεις με το μπάτζετ, ξέρουμε όλοι ότι πάμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και όπου μας φτάσουν τα χρήματα.

Μια πολύ πετυχημένη συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη κι ένα πραγματικά εντυπωσιακό βίντεο κλιπ. Θα έλεγες πως είναι ό,τι καλύτερο έχεις κάνει;

Δεν μου αρέσει να ξεχωρίζω τις δουλειές μου ως πιο αγαπημένες ή όχι. Είναι όλες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και προέρχονται και από εντελώς διαφορετικά ερεθίσματα. Αν μπορώ να τις κατηγοριοποιήσω κάπως, θα είναι καθαρά και μόνο από την διαφορετική ψυχολογική κατάσταση που βρισκόμουν εκείνη τη στιγμή. Από εκεί εμπνέομαι εξάλλου. Σε όλες μου τις δουλειές πάντα θα εντάξω την ακριβή ψυχολογική μου κατάσταση μέσα στην συγκεκριμένη δουλειά ανάλογα με την περίοδο που διανύω. Γι’ αυτό πολλές φορές μπορεί το θέμα να είναι χαρούμενο, αλλά εγώ να το έχω προσεγγίσει με τελείως διαφορετικό τρόπο. Φαντάσου έναν κλόουν σε ένα παιδικό πάρτι. Οι ερμηνείες, η κατάσταση, η συνθήκη και η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι πολύ γιορτινή και χαρούμενη, αλλά μόνο με μια μικρή αλλαγή στον ήχο ή ένα κοντινό σε ένα λάθος βλέμμα, μπορεί να μετατρέψει σε κλάσματα δευτερολέπτου όλη την ατμόσφαιρα σε θρίλερ.

Στη συγκεκριμένη δουλειά με την Δήμητρα Γαλάνη δεν ξέρω αν είναι η καλύτερή μου, όμως ως αποτέλεσμα είναι σίγουρα η αγαπημένη μου. Όσον αφορά τη συνεργασία μου με τους δυο αυτούς υπέροχους και τρομερά ταλαντούχους ανθρώπους, την Δήμητρα Γαλάνη και τον πολύ φίλο μου πλέον Γιώργο Νανούρη, ήταν πραγματική τύχη και τιμή να δουλέψω μαζί τους.

 

Τώρα, ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα; Ξέρουμε για την ταινία των Πυξ Λαξ.

Πράγματι είμαστε στην διαδικασία preproduction για τους Πυξ Λαξ. Τολμώ να πω ότι είναι το πιο δύσκολο εγχείρημά μου χωρίς καν ακόμα να έχουμε ξεκινήσει τα γυρίσματα. Έχει τρομερές δυσκολίες αυτό το πρότζεκτ μόνο και μόνο για το ότι πρέπει να συγγράψουμε μια βιωματική ταινία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να την παρακολουθήσει κάποιος που δεν έχει ακούσει ποτέ του ένα τραγούδι των Πυξ Λαξ. Όπως επίσης και να μπορέσεις να συλλέξεις ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών και πραγματικών γεγονότων και να τα μετατρέψεις σε ταινία και όχι ντοκιμαντέρ. 9 μήνες και ακόμα δεν έχουμε πει με σιγουριά ότι αυτό είναι το σενάριο. “Κλείδωσε”. Ευτυχώς όμως συνεργάζομαι με μια τρομερή ομάδα, από τον σεναριογράφο Τρύφωνα Καραβούλια μέχρι και τον παραγωγό μας Ηρακλή Μαυροειδή που με κάνουν και νιώθω μεγάλη ασφάλεια και ξέρω ότι όλα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει και θα καταφέρουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Επίσης, στα σκαριά απ’ ό,τι ξέρουμε είναι και η συνεργασία με έναν ακόμα σπουδαίο καλλιτέχνη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.  

Ο Αλκίνοος για μένα είναι ένα δώρο ζωής. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για αυτή μου τη συνεργασία όχι μόνο για το πρότζεκτ ως έχει, αλλά και γιατί γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο και πέρασα χρόνο δίπλα του σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Με βοήθησε να θυμηθώ ποιος είμαι και πίστεψέ με είναι πολύ λίγα όσα μπορώ να πω για να εκφράσω το ποσό τυχερός νιώθω. Είναι από τους ελάχιστους καλλιτέχνες στον χώρο της μουσικής που μας έχουν μείνει και είναι τεράστια τιμή μου που μου εμπιστεύτηκε τα μεγαλύτερά του έργα να τα κάνω εικόνα. Σε μια περίοδο που πολλά έχουν αφανιστεί και στροβιλίζονται γύρω από μια θλιβερή μετριότητα πλημμυρισμένη από φιλοδοξία και ματαιοδοξία, ο Αλκίνοος είναι μια ανάσα και μια ελπίδα που μου θυμίζει για ποιο λόγο δεν θα σταματήσω ποτέ να αγαπώ τη μουσική. Νιώθω χρέος μου σαν άνθρωπος πάνω απ’ όλα και μετά σαν καλλιτέχνης να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω ώστε να δει όλος ο κόσμος αυτή την πολύ όμορφη προσπάθεια του Αλκίνοου και να ξανανιώσει από την αρχή, να θυμηθεί ότι η μουσική, το ήθος και η έννοια του καλλιτέχνη στην χώρα μας υπάρχει ακόμα. Και είναι εδώ. Είμαι χαρούμενος γιατί και εγώ σαν θεατής θα μπορέσω με τη σειρά μου να παρακολουθήσω μόλις τελειώσει αυτό το πρότζεκτ 10 αγαπημένες επιλογές τραγουδιών του Αλκίνοου ενορχηστρωμένες από τον ίδιο με ένα κουαρτέτο εγχόρδων που απαρτίζονται από μια σειρά εκπληκτικών μουσικών. Αυτά τα κομμάτια θα τα κινηματογραφήσουμε και θα εντάξουμε εμβόλιμες εικόνες δικές μου ώστε να δημιουργήσουμε μια αυθόρμητη ατμόσφαιρα για να μπορέσει ο καθένας να την μεταφράσει όπως εκείνος θέλει και να ταξιδέψει μέσα από αυτήν, στον δικό του χρόνο και χώρο.

Ποιο είναι για σένα το μεγάλο απωθημένο; Υπάρχει καταρχήν τέτοιο; Για πολλούς σκηνοθέτες είναι το γύρισμα μίας ταινίας. Βέβαια, έρχεται αυτή των Πυξ Λαξ. Τα όνειρά σου, πού φτάνουν;

Μεγάλο απωθημένο μου είναι να καταφέρω επιτέλους να εκφραστώ όπως θέλω εγώ μέσα από τις δουλειές μου. Χωρίς φραγμούς, χωρίς όρια και καθωσπρεπισμούς να πω αυτά που θέλω, όπως εγώ θέλω. Δεν το έχω καταφέρει ποτέ, μια ζωή μου είναι όλα στο περίπου και όσο περνάει ο καιρός νιώθω ότι θα εκραγώ. Δεν έχει σημασία, είτε είναι μεγάλου μήκους ταινία, είτε μικρή, είτε οτιδήποτε. Πάντα μα πάντα θα υπάρχουν παράγοντες που θα μου απαγορεύουν να εκφραστώ στο 100 % μου! Και πάντα θα πιέζομαι και θα νιώθω ότι κάτι μου λείπει. Όπως μας απαγορεύουν τα πάντα στη ζωή, το ίδιο έχει γίνει και στην τέχνη και αυτό είναι κάτι που με νευριάζει ακόμα πιο πολύ. Ποιο το νόημα αυτών των δύο όταν υπάρχουν φραγμοί. Θα πάρω το κινητό μου κάποια στιγμή και θα τα γυρίσω με αυτό και ό,τι βγει! Αυτό θα κάνω!

Αρκετοί σε θεωρούν ως έναν από τους πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες στην Ελλάδα. Το ενστερνίζεσαι αυτό, το νιώθεις; Θα μπορούσες να πεις κάτι τέτοιο για τον εαυτό σου;

Σε καμία περίπτωση. Υπάρχουν σημαντικά ταλέντα στην χώρα μας που καθαρά λόγω συνθηκών δεν έχουν καταφέρει να δείξουν ακόμα αυτά που μπορούν. Μεγάλα ταλέντα μπορώ να πω με σιγουριά όμως ότι είναι οι συνεργάτες μου και ότι έχω κάνει ως τώρα το οφείλω σε αυτούς. Εξάλλου, όπως έχει πει και ο φίλος μου Ταραντίνο, η δουλειά μου δεν είναι άλλη παρά να ανακαλύψω όλα αυτά τα παιδιά που έχουμε στην χώρα μας και απλά να τους εξηγήσω τι είναι αυτό που έχω στο μυαλό μου.

Επίσης, αυτό τον καιρό είχες μια ακόμα συνεργασία για το τραγούδι του Αζερμπαϊτζάν που θα διαγωνιστεί στη Eurovision. Πώς συνέβη αυτό;

Πράγματι, ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Το Αζερμπαϊτζάν ήθελε να συνεργαστεί με ελληνικά εδάφη ούτως ή άλλως και για την παραγωγή του τραγουδιού αλλά κυρίως για την παραγωγή του βίντεο κλιπ τους κι έτσι έφτασε γρήγορα η πρόταση στα αυτιά μου. Οι Dihaj λόγω του ότι έχουν ένα αρκετά πιο σκοτεινό ύφος σαν μπάντα ανέκαθεν και ενώ ήθελαν να διατηρήσουν, ασχέτως της διοργάνωσης, αυτή την ατμόσφαιρα απευθύνθηκαν σε μένα γιατί θεώρησαν ότι είμαστε αρκετά κοντά αισθητικά. Πράγματι, όλα κύλησαν πάρα πολύ όμορφα και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε να πετύχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω το πόσο έκπληκτος έχω μείνει από την συγκεκριμένη ομάδα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε. Χωρίς να με γνωρίζουν καθόλου, αφέθηκαν και μου έδωσαν όλη τους την εικόνα εν λευκώ. “Από την στιγμή που επιλέξαμε εσένα γι’ αυτή την δουλειά δεν έχουμε να πούμε τίποτα παραπάνω, κάνε ό,τι θεωρείς ότι είναι το καλύτερο για εμάς, μου είπαν”. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα και νιώθω εξαιρετικά ευγνώμων και χαρούμενος που είχα αυτήν την συνεργασία. Οι Dihaj είναι μια μπάντα που πραγματικά με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή. Είναι βαθιά καλλιτεχνικά μυαλά έχοντας στην πλώρη μια φωνή τρομακτικά καλή, καθώς και όλο το χρόνο για να κάνουν πολύ ωραία πράγματα στο μέλλον. Θα ξανασυνεργαζόμουν με μεγάλη μου χαρά και τους εύχομαι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

 

Την περίοδο του Πάσχα βρέθηκες στα Χανιά ενώ σε αναρτήσεις σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα χαρακτηρίζεις σαν τα «αγαπημένα μου Χανιά». Τι είναι για σένα τα Χανιά, ποια συναισθήματα τρέφεις για την πόλη που γεννήθηκες;

Τα Χανιά για μένα είναι ολόκληρη η ζωή μου. Εδώ γεννήθηκα και μεγάλωσα, εδώ έχτισα τις βάσεις μου, εδώ τον χαρακτήρα μου, εδώ πρωτοερωτεύτηκα, εδώ έκανα τους πρώτους μου φίλους εδώ, εδώ, εδώ όλα… Πώς θα μπορούσαν να μην είναι τα αγαπημένα μου; Ακόμα όταν βρίσκω λίγο χρόνο είναι το πρώτο μέρος που θα έρθω. Έστω και για τις λίγες αυτές μέρες οι ανάσες που παίρνω με καθαρίζουν τόσο πολύ απ’ όλες μου τις ανησυχίες και τα προβλήματα και επιστρέφω στην Αθήνα πάντα σα να έχω ξαναγεννηθεί. Είναι η έμπνευσή μου και νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο που έχω αυτήν τη δυνατότητα να έρχομαι όποτε νιώθω την ανάγκη να πάρω τις ανάσες μου.

Για το τέλος, θα σ’ ενδιέφερε ίσως, έχει περάσει από το μυαλό σου, να κάνεις κάποιο γύρισμα που θα είναι βίντεο τουριστικής προβολής για τα Χανιά, ή ενδεχομένως και για ολόκληρη την Κρήτη;

Είναι κάτι που με απασχολούσε καιρό. Λόγω πολύ φορτισμένου προγράμματος όμως δεν είχα τη δυνατότητα μέχρι τώρα να το δω πιο σοβαρά. Τον τελευταίο καιρό όμως που πέρασα αρκετές μέρες παραπάνω ένιωσα αν θέλεις χρέος μου να προσφέρω κάτι για τον τόπο μου. Φυσικά και αμέσως έβαλα μπροστά την ομάδα μου και φτιάξαμε μια πάρα πολύ ωραία πρόταση την οποία έχουμε ήδη δρομολογήσει. Τα Χανιά και γενικότερα η Κρήτη έχουν ανάγκη από μια υψηλού επιπέδου διαφημιστική καμπάνια που να μπορέσει με μια καλύτερη προσέγγιση να αναδείξει την ομορφιά αυτού του τόπου αλλά και την ιστορία του. Είναι καλό να μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη μας μπορεί να βρίσκεται σε μια περίοδο κρίσης και τα πράγματα να είναι δύσκολα, όμως ο τουριστικός κόσμος που απευθυνόμαστε έχει μεγάλες απαιτήσεις και είναι μαθημένοι σε κινηματογραφήσεις υψηλού επιπέδου, οπότε σαφώς και δεν θα αρκεστούν σε τίποτε λιγότερο από αυτό που έχουν μάθει μέχρι τώρα. Πρέπει με όσα μέσα κατέχουμε να προσπαθήσουμε και ίσως είναι και μια ευκαιρία να αποδείξουμε σε όλους αυτούς ότι και με λίγα χρήματα έχουμε την δύναμη να φτιάξουμε πράγματα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ξένες, δικές τους παραγωγές. Έχουμε φτιάξει μια πάρα πολύ ωραία πρόταση με στοχευμένες ιδέες που θεωρώ ότι αξίζει να υλοποιηθούν και να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Ευελπιστώ ότι όλα θα λειτουργήσουν όπως πρέπει και γρήγορα θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε πολύ όμορφα πράγματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook