Μία ξεχωριστή μουσική βραδιά, αφιερωμένη στη Γυναίκα και την Άνοιξη, την οποία τίμησε με την παρουσία και την τέχνη του ο σημαντικός Έλληνας καλλιτέχνης, Λουδοβίκος των Ανωγείων,διοργανώθηκε την Τετάρτη 26/4/2017 από τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου Χανίων στο Ιστορικό Καφέ στο Δημοτικό Κήπο Χανίων. 

Η φετινή εκδήλωση για τον Ξενώνα Φιλοξενίας του Δήμου είχε ως μήνυμα την αποτροπή της βίας σε βάρος των γυναικών, μάλιστα πέραν του ενημερωτικού έντυπου υλικού για τη δράση του Ξενώνα Φιλοξενίας διανεμήθηκε στους παρευρισκομένους η λευκή κορδέλα, ως σύμβολο και δέσμευση, που διακηρύσσει ότι κανείς μας δε θα δικαιολογήσει και δε θα παραμείνει σιωπηλός στη βία ενάντια στις γυναίκες. 

“Ο Ξενώνας μας λειτουργεί καθημερινά όλο το 24ωρο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, παρέχοντας τη δυνατότητα σε γυναίκες και τα παιδιά τους για φιλοξενία, ασφαλή διαμονή με στέγη και διατροφή, ψυχοκοινωνική στήριξη, πρόσβαση σε υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και την προστασία τους από τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί ισχυρό λόγο για κάθε γυναίκα θύμα βίας να απευθύνεται σε Δομές και Υπηρεσίες, που μπορεί να της προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη”, τόνισε κατά την τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ελευθερία Αλιφιεράκη, προσθέτοντας “οι γυναίκες νιώθουν τις περισσότερες φορές ενοχή να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Στη σημερινή κοινωνία της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες οφείλουν στον εαυτό τους να υπερβούν κάθε φόβο και ταμπού, να σπάσουν τη σιωπή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο και σε άλλες γυναίκες, που βρίσκονται στην ίδια θέση”. 

Από την πλευρά της η Δ/ντρια Κοινωνικής Προστασίας,Παιδείας, Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Αθηνά Πετράκη, τόνισε ότι οι συνέπειες της βίας για τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών, που την υφίστανται αλλά και για τα παιδιά τους, είναι σοβαρότατες. 

“Κάθε γυναίκα, που διαισθάνεται το πρόβλημα μπορεί να αποταθεί καθημερινά στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων στο Δημαρχείο Χανίων και στις τηλεφωνικές γραμμές μας 28213 – 41690 – 691 – 692 , ενώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μπορεί να καλέσει την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ως υπεύθυνη του έργου θα ήθελα να σας εκφράσω την κοινή μας βούληση να αναπτύσσουμε συνεχώς και με υπευθυνότητα δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της βίας σε βάρος των γυναικών μέσα από την κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση της τοπικής κοινότητας, με κάθε πρόσφορο μέσο”, κατέληξε στην τοποθέτησή της η κα. Πετράκη.

Σημειώνεται ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας του Δήμου Χανίων λειτουργεί στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Λειτουργία  Ξενώνα Φιλοξενίας Δήμου Χανίων”. Ένα χρηματοδοτούμενο έργο, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 των ΠΕΠ Κρήτης, όπου ωφελούμενες είναι γυναίκες, που έχουν υποστεί βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες κ.λ.π.) με τα παιδιά τους, οι οποίες χρήζουν φιλοξενίας στον Ξενώνα, χωρίς να τίθεται κανένας περιορισμός ως προς τη γεωγραφική προέλευσή τους. 

Ευχαριστίες οφείλονται για την επιτυχία της εκδήλωσης στο Λουδοβίκο των Ανωγείων και τη συνεργάτιδά του, Ελευθερία Κοκοτσάκη, στον Αστυνομικό Διευθυντή Χανίων, Γεώργιο Λυμπινάκη, για την πολύτιμη συνεργασία του στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ξενώνα Φιλοξενίας, καθώς και τον Βασίλη Σταθάκη, για τη φιλοξενία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook