Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων «ζωντανεύει» το αρχαίο θέατρο της Απτέρας στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιεί πιλοτικά σε συνεργασία με τη Μονάδα Συμβουλευτικής Χανίων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, το 7ο Γυμνάσιο και το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – Λύκειο. 

Η εκπαιδευτική αυτή δράση περιλαμβάνει δυο προγράμματα, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ομάδες μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και ενηλίκων, και αφορούν στο αρχαίο θέατρο με τίτλο «Ας γνωρίσουμε το αρχαίο θέατρο ανεβάζοντας μια παράσταση».

Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε στην προσέγγιση της θεατρικής πράξης και της αρχιτεκτονικής εξέλιξης του αρχαίου θεάτρου με βασικά εργαλεία το διάλογο, τις ερωταποκρίσεις, την παρατηρητικότητα, την περιγραφή και το παιχνίδι.

Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης καλούνται οι ομάδες που συμμετέχουν να δραματοποιήσουν μέσα στην ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας προσεγγίζοντας βιωματικά όλα όσα γνώρισαν.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 30 Απριλίου στις 11:00, η ομάδα της Μονάδας Συμβουλευτικής Χανίων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και οι εμψυχωτές του προγράμματος θα δραματοποιήσουν στην Απτέρα και θα αποδώσουν αποσπάσματα από αρχαία και σύγχρονα θεατρικά και λογοτεχνικά έργα με μια προσέγγιση που στηρίζεται στις οδηγίες της θεατρολόγου Στέλλας Σκορδαρά. Στη συνέχεια, στον κύκλο της ορχήστρας, όλοι οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για το πώς βίωσε ο καθένας τη μοναδική αυτή εμπειρία.