Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών ξεκίνησαν το Σάββατο 29/4 το ταξίδι τους τα μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση “το σύνθημα του Φεστιβάλ «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος…δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο», αποτέλεσε αφορμή όλες τις προηγούμενες βδομάδες για να ανοίξει η κουβέντα μέσα στα σχολεία, για το εκπαιδευτικό σύστημα που ονειρεύονται οι μαθητές,για την κατάσταση στο σπίτι,στην κοινωνία και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει.Δεκάδες μαθητές αγκάλιασαν τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ  σε Ρέθυμνο και Χανιά,συμμετείχαν εκφράζοντας το μεράκι τους,τις σκέψεις τους,τον προβληματισμό τους. 

Στα Χανιά από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώνονταν στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας μαθητές από σχολεία της Πόλης αλλά και της Υπαίθρου. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθητές και διαγωνισμό γκράφιτι με θέμα «Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια,πόλεμο και φασισμό». Έπειτα το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση των εργασιών από το 4ο Μαθητικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό της ΚΝΕ με θέματα όπως η συμμετοχή των γυναικών στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες παρουσιάζοντας έτσι πίνακες σε μορφή κολλάζ της Βάσως Κατράκη.

Στην κουβέντα που ακολούθησε απασχόλησαν ζητήματα όπως ποια είναι η διαφορά της ισοτιμίας και του φεμινισμού, ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τα δικαιώματα των μεταναστριών, ποια είναι τα αίτια που γεννούν την αδικία. Η ομάδα project με θέμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά παρουσίασε το τραγούδι rap που έγραψαν με μεράκι οι μαθητές με τίτλο  ΄΄Ναρκωτικά…Είναι ελευθερία να ψάχνεις την φυγή; ΄΄, με το κοινό να ενθουσιάζεται με τους στίχους και την μουσική.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης οι μαθητές συμμετείχαν και στο Παιχνίδι Άκου τι Είπαν οι μαθητές,όπου άνοιξε η συζήτηση για το πώς μπορούν να συντονίσουν και να οργανωθούν οι μαθητές του Νομού,τι αγώνας χρειάζεται σήμερα για να καταφέρουμε να έχουμε ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και επίδειξη break dance από τους ZNC,με τους μαθητές να τραγουδούν μαζί με τους PMS και τους CoretheBand.

Αντίστοιχη επιτυχία σημείωσε και το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πόλη του Ρεθύμνου,στην Πλατεία Μικρασιατών. Το ίδιο το πρόγραμμα φτιαγμένο από μαθητές για μαθητές, περιλάμβανε ομιλία-καλωσόρισμα από μαθήτρια, μέλος της ΚΝΕ. Ακολούθησαν παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών από μαθητές με την κουβέντα να ανοίγει για θέματα όπως η χρήση των social media, η συμμετοχή των γυναικών στους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, η αλλυλεγγύη που πρέπει να δέιξει ο λαός και η νεολαία στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, το δικαίωμα που πρέπει να έχει η νεολαία στην άθληση. Ξεχωριστό κομμάτι του Φεστιβάλ αποτέλεσε η Γωνία των Γυμνασίων που είχε το δικό της πρόγραμμα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το κολλάζ των μαθητών του 3ου γυμνασίου με θέμα τον πόλεμο,  αλλά και το επιτραπέζιο παιχνίδι που ακολούθησε στη συνέχεια με θέμα: “ποιος ευθύνεται σήμερα για τους πολέμους”. Οι αγώνες του κρητικού λαού ενάντια στον φασισμό και πώς αυτοί εκφράστηκαν μέσα από την κρητική μουσική και παράδοση ήταν το θέμα του κεντρικού αφιερώματος στο Ρέθυμνο με τίτλο: ” Εμείς τραγουδάμε για να ενώσουμε τον κόσμο, όχι για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο”. Ακολούθησε rock συναυλία από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου ,  συναυλία Hip-Hop και έκλεισε με Κρητικό γλέντι.

Οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες πολύμορφες δραστηριότητες που ετοιμάζουν.Ήδη με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζονται με φαντασία,μεράκι και δημιουργικότητα τα μαθητικά φεστιβάλ και στους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης το πρώτο Σ/Κ του Μάη, στις 6/5 στο Ηράκλειο και στις 7/5 στο Λασίθι”

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook