Περίπου 10 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε αυτό το φαράγγι των Χανίων και άλλοι δεν βρέθηκαν ποτέ – Γιατί όμως οι ορειβάτες θεωρησαν εύκολη την κατάβαση που τους οδήγησε στον θάνατο ή στον τραυματισμό τους

Το καλοκαίρι ήρθε και τουρίστες Έλληνες και ξένοι συνδυάζουν τις διακοπές τους με την πεζοπορία και την ορειβασία στην Κρητική γη, που προσφέρει άφθονα μέρη για να εξερευνήσει κανείς.

Πόσο επικίνδυνο όμως μπορεί να αποδειχθεί όταν πολλοί παραβλέπουν τις οδηγίες και τις σημάνσεις και ακολουθούν την δική τους πορεία;

Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στα βουνά της Κρήτης ενώ άλλοι έχουν απλώς χαθεί και ταλαιπωρηθεί, λόγω αφέλειας πολλές φορές, από την μεριά των ίδιων.

Το φαράγγι του Κλάδου θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως το πιο επικίνδυνο φαράγγι της Κρήτης και σίγουρα ένα από τα πλέον απροσπέλαστα. Άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους και άλλοι δεν βρέθηκαν ποτέ, μας λέει ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Σταύρος Μπαδογιάννης.

Πού καταλήγει το φαράγγι του Κλάδου και γιατί είναι το πιο επικίνδυνο φαράγγι της Κρήτης

Το φαράγγι του Κλάδου είναι παράλληλα και δυτικά από το φαράγγι της Σαμαριάς.Καταλήγει στην πανέμορφη παραλία Δώματα και μπορεί να το διασχίσει κάποιος μόνο με τον απαραίτητο ορειβατικό εξοπλισμό καταρίχησης και έχοντας την απαραίτητη εμπειρία. Πολλοί από ορειβάτες που φτάνουν στο παραπάνω σημείο που χρειάζεται ο εξοπλισμός, ακολουθούν μια άλλη πορεία που μοιάζει “εύκολη” αλλά για μερικούς δεν υπήρξε ποτέ επιστροφή.

Παρόλο που σε αυτήν την εναλλακτική πορεία του φαραγγιού υπάρχει σήμανση που αποτρέπει τους ανθρώπους να προχωρήσουν, κάποιοι απλώς την αγνοούν και άλλοι εξιτάρονται από την ιδέα του κινδύνου χωρίς ωστόσο να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του.

Φωτό Cretanbeaches.com

Πως οι ορειβάτες “πέφτουν θύματα” του φαραγγιού

Ο κ.Μπαδογιάννης μας λέει ότι σε αυτή την εναλλακτική πορεία οι ορειβάτες βλέπουν την θάλασσα και απλώς πιστεύουν ότι κατεβαίνοντας προς τα κάτω θα φτάσουν εκεί.

“Βλέπεις ένα σκαλοπάτι το πηδάς, φτάνεις στο επόμενο και συνεχίζεις, κατεβαίνεις άλλα δυο-τρια ενώ ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο ψηλά. Φτάνεις όμως σε κάποιο σημείο που ούτε πίσω μπορείς να πας γιατί έχεις ήδη κατέβει  το “σκαλοπάτι” των τριών μέτρων που έχει πολύ απότομη κλίση και γλιστράει σαν σαπούνι αν προσπαθήσεις να επιστρέψεις, ούτε όμως κάτω μπορείς να πας καθώς το επόμενο σκαλοπάτι φτάνει το ύψος των δέκα μέτρων.”

Αυτό είναι το λεγόμενο “λέσκωμα” που λέμε στα Χανιά, δεν μπορείς να πας ούτε μπροστά ούτε πίσω απλώς μένεις σε αυτό το σημείο και στο συγκεκριμένο μέρος δεν έχεις καμία τύχη καθώς κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει και πολύ δύσκολα επιβιώνεις.

Αυτοκτόνησε με τα κορδόνια των αρβυλών του

Πολλοί ορειβάτες όπως μας είπε ο κ.Μπαδογιάννης δεν έχουν βρεθεί ποτέ και άλλοι έχουν βρεθεί νεκροί, με τον αριθμό αυτών να φτάνει περίπου τους δέκα, ενώ ακόμα περισσότεροι βρέθηκαν απλώς τραυματισμένοι.

Μια περίπτωση είναι ενός ζευγαριού Πολωνών που βρέθηκαν εκεί νεκροί πριν από περίπου 6 χρόνια ,ενώ είχαν ξεκινήσει από το φαράγγι του Κλάδου για να πάνε σε αυτό της Σαμαριάς. “Με δική τους απερισκεψία προχώρησαν από εκείνο το σημείο”

Άλλη περίπτωση είναι ενός Γάλλου που έβγαλε τα κορδόνια των παπουτσιών του, πάνω στην απελπισία του που δεν μπορούσε να τον εντοπίσει κανείς και αυτοκτόνησε.

Στο γράμμα που είχε αφήσει ανέφερε ότι “Βρίσκομαι σε απόγνωση (…) φωνάζω εδώ και μέρες και δεν με ακούει κανείς….” ο άτυχος Γάλλος είχε μάλιστα σπάσει και το πόδι του στην προσπάθεια της κατάβασης του από τα λεγόμενα “σκαλοπάτια”.

“Πρόσφατα μάλιστα, μας λέει ο κ.Μπαδογιάννης, δυο νεαροί Χανιώτες ήρθαν και με βρήκαν και μου είπαν ότι παραλίγο να εκτεθούν σε κίνδυνο αγνοώντας την ιδιαίτερη σήμανση που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο, ευτυχώς δεν συνέχισαν”

Προσοχή σε όλους τους ορειβάτες

Η ορειβασία προσφέρει εικόνες απείρου κάλους. Ωστόσο, αν οι ορειβάτες έμπειροι και μην αγνοούν τους κινδύνους τότε μπορεί εύκολα κανείς, διαβάζοντας τα παραπάνω, να καταλάβει ότι μπορεί να θέσει την ζωή του σε κίνδυνο. 

Οι σηματοδοτημένες διαδρομές είναι δεκάδες στο νησί μας και καλό θα ήταν να τις ακολουθείται συχνά χωρίς να παρεκτρέπεται από την πορεία σας.

Πληροφορίες για σχετικές διαδρομές μπορέιτε να αναζητήσετε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΣ Χανίων

Φωτογραφίες από το φαράγγι του Κλάδου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook