Άραγε στην Ελλάδα του 2017, τι μηνύματα περνάει η εργατική πρωτομαγιά στους νέους ανθρώπους; Πόσα μηνύματα είναι διαχρονικά και ποιά έχουν ξεθωριάσει;

Οι περισσότεροι Έλληνες την ημέρα της πρωτομαγιάς θα ξεχυθούν στους αγρούς και στα ανθισμένα λιβάδια, θα επιστρέψουν προσωρινά στις πατρογονικές τους εστίες, θα επισκεφτούν τα χωριά τους ενώ τα μικρά παιδιά θα παίξουν ανέμελα στην κρητική ύπαιθρο. Κάποιοι ενδεχομένως να θυμηθούν την εργατική πρωτομαγιά και τους αγώνες που δόθηκαν για να κατοχυρωθούν ορισμένα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία στις μέρες μας σε πολλές περιπτώσεις καταστρατηγούνται.

Αναμφισβήτητα στη σύγχρονη πλουραλιστική κοινωνία μας, ζούμε και βιώνουμε εμπειρίες σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου οι αξίες και τα ιδανικά συνεχώς αναθεωρούνται, ενώ τα αυτονόητα πράγματα έχουν χάσει την πρωτοκαθεδρία τους.

Εάν επιθυμούμε να υποστηρίζουμε ότι ανήκουμε στον πολιτισμένο κόσμο, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια διαφορετική ερμηνεία της εργατικής πρωτομαγιάς. Από τη μια πλευρά η εργοδοσία οφείλει να σέβεται τον μόχθο των εργαζομένων, να δίνει κίνητρα και να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας, να παρέχει την ίδια αμοιβή για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία και να μην διακρίνει τους εργαζόμενους ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη θρησκεία ή την ομορφιά.

Από την άλλη πλευρά όμως οι εργαζόμενοι οφείλουν να  εξοπλίζονται με γνώσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους, να γίνονται ανταγωνιστικοί με σύγχρονες δεξιότητες και ικανότητες ώστε δημιουργούν και να παράγουν θετικά αποτελέσματα στην εργασία τους. 

Μέσα από ένα τέτοιο μοντέλο όπου  ο εργοδότης στηρίζει τον υπάλληλο του αλλά και ο τελευταίος προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό στην εργασία, μπορούμε να μιλάμε για ένα ιδανικό σύστημα εργασίας και για το ύψιστο ιδεώδες που μπορεί να προσφέρει η εργατική πρωτομαγιά στις μέρες μας.

Τέλος, η ίδια η πολιτεία οφείλει όχι μόνο να θεσπίζει νόμους σχετικούς με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά –κυρίως- να διασφαλίζει την εφαρμογή και την τήρηση τους ενισχύοντας τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου που στοχεύουν τόσο στην πάταξη όσο και στην πρόληψη φαινομένων παράβασης και αυθαιρεσίας, είτε αυτά προέρχονται από τον εργοδότη είτε από τον εργαζόμενο. 

Γιώργος Τριανταφύλλου
Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων Ηρακλείου 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook