Από τον Δήμο Χανίων εξαρτάται η υλοποίηση του προγράμματος και το εάν θα είναι δωρεάν – Η απάντηση του συλλογου στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων

Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών  των δημοτικών σχολείων της συνοικίας της Χαλέπας Χανίων, παρουσιάστηκε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον σύλλογο «Κύτταρο Χαλέπας».

Όπως τονίστηκε πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από παλιά και φέτος είναι έτοιμη για να υλοποιηθεί, κάτι που ουσιαστικά θα εξαρτηθεί από τον Δήμο Χανίων.

Και αυτό γιατί αφενός  ο σύλλογος – για την υλοποίηση του προγράμματος – ζητά την παραχώρηση σχολικών αιθουσών και αύλειων χώρων κάτι για το οποίο θα αποφασίσει η Σχολική Επιτροπή του Δήμου και στην συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Και αφετέρου εάν ο Δήμος συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους του κόστους του προγράμματος, όπως έκανε η Βουλή των Ελλήνων, τότε η συμμετοχή σε αυτό θα είναι δωρεάν.

Να σημειωθεί πως το συνολικό κόστος ανέρχεται σε σχεδόν 28.000 ευρώ. Ήδη η Βουλή έχει εγκρίνει ενίσχυση ύψους 5.000 ευρώ και εφόσον συνδράμει και ο Δήμος Χανίων (μαζί με ποσό που θα διαθέσει ο σύλλογος) τότε η συμμετοχή θα είναι χωρίς αντίτιμο.

 

Όμως ο κ.Σαλεβουράκης ρωτήθηκε και για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν με ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Χανίων.

 

Μέλη ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που πήραν τον λόγο, τόνισαν πως ο σύλλογος «Κύτταρο Χαλέπας» δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους γονείς των μαθητών της περιοχής οι οποίοι συμμετέχουν και στο συμβούλιο του συλλόγου.

 

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμπαραστέκονται και άλλοι φορείς όπως η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Χανίων, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Καραπατάκης.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Οι δραστηριότητες που θα διαρκέσουν κατά το διάστημα 26 Ιουνίου 2017 έως 28 Ιουλίου 2017, θα απευθύνονται σε όλους τους μαθητές δημοτικού των σχολείων της Χαλέπας.

 Φέτος το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά με την απασχόληση 150 παιδιών  σε ίση αναλογία από κάθε ένα από τα σχολεία της περιοχής  και σε κάθε περίοδο λειτουργίας (Προβλέπονται δυο περίοδοι.) Σε περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις από παιδιά των σχολείων μας θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής μαθητών και από άλλα σχολεία της πόλης εφόσον εκδηλώσουν τέτοια επιθυμία. 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν παιδιά εργαζόμενων οικογενειών  βάσει  κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων- όμοια με αυτά που ορίζονται για τις δημοτικές δομές κατά 50% ενώ οι υπόλοιπες συμμετοχές θα προκύψουν με σειρά προτεραιότητας (με σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και ανοικτής αξιολόγησης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, για λόγους διαφάνειας).

Το  πρόγραμμα θα στελεχωθεί από αδιόριστους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων (γυμναστές, εικαστικούς, θεατρολόγους, μουσικούς κ.α. που δηλώνονται ως άνεργοι την περίοδο αυτή) καθώς και από φοιτητές/τριες ή πτυχιούχους  παιδαγωγικών τμημάτων ενώ θα  τηρηθεί  η ισχύουσα φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία.

Οι προσλήψεις του προσωπικού θα γίνουν με την τεχνική βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου και με κανόνες ΑΣΕΠ (εκτός από τον επικεφαλής του προγράμματος που θα επιλεγεί από το ΔΣ του συλλόγου μας). 

 Η συμμετοχή των μαθητών θα είναι χωρίς αντίτιμο αφού έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 5.000€ από την Βουλή των Ελλήνων ενώ έχει εκφραστεί και  η βούληση της ηγεσίας του Δήμου Χανίων για συγχρηματοδότηση της δραστηριότητας. Στην παραπάνω άποψη  συνηγορεί  και η θέση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου  στα Χανιά (μετά την προσκόμιση των απαραιτήτων δικαιολογητικών που ζήτησε από το σύλλογο) ότι η σχετική δαπάνη είναι νόμιμη και υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησής της αφού εγκριθεί  πρώτα από τα όργανα του Δήμου Χανίων. Το υπόλοιπο ποσό της δαπάνης του προγράμματος  θα καλυφθεί από το «Κύτταρο Χαλέπας» .

Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook