Εκδήλωση με θέμα την “Παρουσίαση συλλογής παλαιών εποπτικών οργάνων από σχολικές μονάδες του νομού” – Θησαυρός που απαιτεί τη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Χανίων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Μαΐου στις 19.00 στη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΚΦΕ Χανίων:

“Το εργαστηριακό κέντρο Φυσικών Επιστημών ( ΕΚΦΕ ) Χανίων “Κ.Μ.Κούμας” λειτουργεί στα πλαίσια της Δ/θμιας Εκπ/σης. Αποστολή του είναι η τεχνική υποστήριξη των συναδέλφων Δ/θμιας και Πρωτοβάθμιας στην πειραματική διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Η πολύπλευρη δράση του ξεδιπλώνεται και περιγράφεται στην ιστοσελίδα του http://ekfe.chan.sch.gr/ , όπου μπορείτε να βρείτε αξιόλογο υλικό για την πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών.

Σχετικά με τα όργανα και το μουσειακό υλικό που έχουμε συγκεντρώσει θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ιδέα ήταν του σχολικού συμβούλου Βασίλη Μπαργιάννη.

Υλοποιήθηκε μετά από μακροχρόνιες και επίπονες προσπάθειες του Υπεύθυνου του ΕΚΦΕ Χανίων Δ.Μαρκογιαννάκη με την συνδρομή πολλών συνεργατών συναδέλφων, ιδιαίτερα του Ν.Αναστασάκη-Φυσικού ( φωτογράφηση – συντήρηση – επισκευή ) και του Γ. Στυλιανακάκη-Δασκάλου ( συντήρηση-επισκευή ).

Μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα μας στο σχετικό κατάλογο: ΕΚΦΕ Χανίων/Βιβλιοθήκη/ΕργαστήριοΦ.Ε

Η ανεκτίμητη συλλογή μας (χρονολογείται από το 1928), προέρχεται από τις παλιότερες σχολικές μονάδες του Νομού μας όπως το 1ο, 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Χανίων , Βάμου , Καντάνου , Παλαιόχωρας . Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί συνδέοντας το παλαιό με το νέο. Αξίζει να αναφερθεί ότι αποτελεί μοναδική περίπτωση τέτοιας έκτασης (πλούσια και πολυπληθή εκθέματα), σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στόχος μας είναι η λειτουργία του Μουσείου Εποπτικών Οργάνων Φυσικών Επιστημών Χανίων. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της αποκατάστασης του χώρου που θα στεγαστεί.

Σας ζητάμε να βοηθήσετε την προσπάθεια μας εντάσσοντας την υγρομόνωση και το βάψιμό του χώρου αυτού σε μια τρέχουσα εργολαβία, του έτσι ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε το Μουσειακό μας υλικό και να αρχίσουμε να λειτουργούμε σε αυτόν.

Το Μουσείο θα καταγράφει την ιστορία των εποπτικών οργάνων των σχολικών μονάδων μας αλλά θα λειτουργήσει και ως εργαλείο για τους καθηγητές, δασκάλους και μαθητές βοηθώντας στη καλύτερη προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών αποτελώντας ένα ακόμα στολίδι στα πολιτιστικά δρώμενα της όμορφης πόλης των Χανίων.

Αλλά ας διευκρινίσουμε πως θέλουμε να λειτουργεί ο χώρος αυτός, γιατί η έννοια Μουσείο παραπέμπει σε προθήκες με νεκρά εκθέματα που απλώς παρατηρούμε και στην καλύτερη περίπτωση θαυμάζουμε μαθαίνοντας και την ιστορία τους.

Το δικό μας Μουσείο γιατί θα είναι διαφορετικό;

Στο ΜΕΟΦΕΧ θα κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ των παλαιών και σύγχρονων οργάνων, μεταξύ ανοικτών και κλειστών πειραματικών διατάξεων, θα καταγράφουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, τον τρόπο λειτουργίας και τις αρχές που στηρίζονται. Την ευαισθησία και τις δυνατότητες των μετρήσεων, την αναγκαιότητα της επισκευής (λόγω της δυσκολίας απόκτησης τότε), ενώ σήμερα η αντικατάσταση γίνεται άμεσα. Η διαδικασία αυτή θα προσφέρει γνώσεις πολύ σημαντικές και θα ξετυλίγουν μέσω αυτών την Ιστορία και την Διδασκαλία των επιστημών.

Σε αυτό θα βοηθήσουν θεματικές όπως:

α) της ιστορικής εξέλιξης των εργαστηριακών μετρήσεων

β) της εξέλιξης των μηχανών προβολής γ) της ιστορίας των επικοινωνιών… Όλα τα παραπάνω θα δίδονται στους επισκέπτες, μαθητές και μη, μέσω αλληλεπίδρασης με παιγνίδια (π.χ “ανακαλύπτω τον δολοφόνο με χημεία”, “ο Σέρλοκ του εργαστηρίου” κ.λ.π.) και ανάλογα φύλλα εργασίας. Μια τέτοια δράση έχει προοπτική και οικονομική βιωσιμότητα. Το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται υπάρχει στο ΕΚΦΕ και μπορεί να στηρίξει το εγχείρημα χωρίς οικονομικό κόστος, στα πλαίσια των αποσπάσεων και της στελέχωσής του από της ΔΔΕ.

Τελειώνουμε με το ερώτημα:

Θέλετε την δημιουργία ενός τέτοιου χώρου στα Χανιά μας; Αν ναι, βοηθήστε μας να δημιουργήσουμε ένα ακόμα πρωτοποριακό χώρο στην Πόλη μας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook