Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες ότι από την 1η Μαΐου  έως την 31η Οκτωβρίου είναι σε ισχύ, όπως κάθε χρόνο για την χώρα μας, η αντιπυρική περίοδος.

Δεδομένου ότι ο Νομός Ρεθύμνου έχει πληγεί σημαντικά από τις πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απωλέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού του περιβάλλοντος, είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση και συνεισφορά όλων μας προκειμένου να προστατέψουμε τα δάση και την ύπαιθρό μας από μια παρόμοια καταστροφή, ιδιαίτερα λόγω αμέλειας.

Φέτος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων της περασμένης χειμερινής περιόδου αναμένεται να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες διάδοσης πυρκαγιάς λόγω πρόωρης ξήρανσης της βλάστησης.

Συνεπώς, υπενθυμίζονται στους κατοίκους άλλα και επισκέπτες του Νομού Ρεθύμνου, οι δράσεις πρόληψης, που οφείλουν να υιοθετήσουν, τουλάχιστον έως την λήξη της αντιπυρικής περιόδου.

Κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.

Συνεπώς καλείστε να :

Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα, όταν πνέουν  ισχυροί άνεμοι.
Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους όπου υπάρχουν ξερά χόρτα.
Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που δημιουργεί σπινθήρες, μελισσοκομικές εργασίες).
Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα, όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο, ενώ είστε σε κίνηση.
Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.

  • Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία, όπου υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες, που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.
Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 χωρίς χρέωση, και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο, όπου βλέπετε την πυρκαγιά. Μην κλείσετε το τηλέφωνο μέχρις ότου το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής σας ρωτήσει οποιαδήποτε  πληροφορία θεωρεί απαραίτητη.

Επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είτε διότι βρίσκεστε σε κίνδυνο, είτε προκειμένου να αναφέρετε ένα έκτακτο γεγονός μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112, με δυνατότητα δορυφορικού εντοπισμού της θέσης του καλούντος, ακόμα και σε περιοχές χωρίς δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, η πλειονότητα των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια, ακούσια ή εκούσια. Υπενθυμίζεται δε ότι η εκούσια ή ακούσια πρόκληση πυρκαγιάς θεωρείται ποινικό αδίκημα και ο υπαίτιος διώκεται ποινικά.

Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες για τους τρόπους αυτοπροστασίας και δράσης σε περίπτωση πυρκαγιάς, άλλα και άλλου έκτακτου γεγονότος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας.