Η Δικαιοσύνη αποφάσισε την μη αποξήλωση του δρόμου και δικαίωσε τους φορείς

Τελευταία ενημέρωση 11:14

Κλείνει  - προς το παρόν - ο φάκελος της υπόθεσης του δρόμου που συνδέει τις παραλαικές περιοχές της Χρυσής Ακτής και των Αγ. Αποστόλων στα Χανιά, καθώς το Δικαστήριο αποφάσισε την διατήρηση του δρόμου, όπως ζητούσαν ο Δήμος Χανίων, πολλοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αφορά για την φετινή θερινή περίοδο.

Η ανακοίνωση του Δήμου Χανίων

"Επετεύχθη η αναστολή έως τον Οκτώβριο του 2017 της αποξήλωσης της οδού, που συνδέει την παραλία της Χρυσής Ακτής με τις παραλίες των Αγίων Αποστόλων, όπως αποφασίστηκε σήμερα, Πέμπτη 4/5/2017, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων. 

Επίσης, με τη συγκεκριμένη απόφαση έγινε δεκτή εκτός των άλλων και η παρέμβαση του Δήμου Χανίων υπέρ της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., η οποία είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα για να μην αποξηλωθεί ο παραπάνω δρόμος, λόγω του κινδύνου φθοράς, που μπορούν να υποστούν τα υπάρχοντα κάτω από το οδόστρωμα δίκτυα κοινής ωφελείας και κυρίως οι αγωγοί λυμάτων, που εξυπηρετούν σπίτια και ξενοδοχεία. 

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, επισημαίνει: “Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι απολύτως χρήσιμος για την περιοχή, ενώ και το Δημοτικό μας Συμβούλιο με Απόφασή του ενισχύει τη θέση μας αυτή. Είμαστε αντίθετοι με την αποξήλωση της οδού, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες μίας ολόκληρης περιοχής, των δημοτών και των επισκεπτών, μάλιστα στο σημείο υπάρχουν και δίκτυα της Δ.Ε.Υ.Α..Χ. Θα συνεχίσουμε όποιες νομικές διαδικασίες απαιτούνται για να μην κλείσει ο συγκεκριμένος δρόμος, καθώς αναμφίβολα θα υπάρξει ζημία για το δημόσιο συμφέρον”. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 6/3/2017 είχε εκδικαστεί με τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων η αίτηση της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για να μην αποξηλωθεί ο εν λόγω δρόμος. Επιπλέον και ο Δήμος Χανίων καθώς και άλλοι φορείς είχαν καταθέσει παρέμβαση, ζητώντας τη διατήρηση του δρόμου ως άκρως απαραίτητου για την περιοχή και την αναγνώριση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του."

Το ιστορικό

Πρόκειται για το θέμα του παραλιακού δρόμου που συνδέει την παραλία της Χρυσής Ακτής με τις παραλίες  των Αγίων Αποστόλων,  δρόμος ο οποίος το 2016 – μετά από παρέμβαση πολίτη – κρίθηκε ως παράνομος και διατάχτηκε η αποξήλωση του.

Μετά από ασφαλιστικά μέτρα που υπέβαλε η  ΔΕΥΑΧ – η οποία έχει εγκαταστήσει κάτω από τον δρόμο αγωγούς λυμάτων και αποχέτευσης που εξυπηρετούν σπίτια και ξενοδοχεία – το Δικαστήριο ανέστειλε την αποξήλωση του δρόμου μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Όμως οι ιδιώτες που είχαν κάνει την αρχική προσφυγή κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά της ΔΕΥΑΧ και της εταιρείας που είχε κατασκευάσει τον δρόμο και έπρεπε να τον αποξηλώσει.

Επιπλέον και ο Δήμος Χανίων κατέθεσε προσφυγή ζητώντας την διατήρηση του δρόμου ως άκρως απαραίτητου για την περιοχή ζητώντας να αναγνωριστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του τμήματος της δημοτικής οδού 50 μέτρων και κυμαινόμενου πλάτους 8 μ.