Το εορταστικό τριήμερο πρόγραμμα του Δεκαπενταύγουστου αλλά και των θερινών εκδηλώσεων της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης παρουσίασαν σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Νεάπολη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Μενέλαος Φουλεδάκης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νεαπόλεως κ. Γιάννης Τσιχλής καθώς και ο καθηγητής κ. Μανώλης Φούσκης από την επιτροπή διοργάνωσης.

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων στο Δήμο Αγίου Νικολάου χαρακτήρισε ο Δήμαρχος τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στη Νεάπολη ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα και τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που έχουν οργανωθεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο κ. Κουνενάκης κάλεσε όλους τους Μεραμπελιώτες να συμμετέχουν στο θρησκευτικό προσκύνημα της Μεγάλης Παναγίας και να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις. Ανέφερε επίσης ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας η παρουσία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β\’, την ημέρα του εορτασμού της Μεγάλης Παναγίας.

Ένα άλλο χαρακτήρα προσπάθησε να δώσει φέτος η οργανωτική επιτροπή στιςπολιτιστικές εκδηλώσεις του δεκαπενταύγουστου παρά τις οικονομικές δυσκολίες ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Φουλεδάκης . Επεσήμανε ακόμα ότι ακολούθησαν μια άλλη λογική ως προς την ποιότητα της σίτισης, την παροχή υπηρεσιών αλλά και τους συντελεστές του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Οι εκδηλώσεις της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου έχουν ένα καθοριστικό χαρακτήρα τόσο στη Νεάπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Το εορταστικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία ενώ συμφωνήθηκε να υπάρχει μία ενιαία τιμή των 15 ευρώ το άτομο και θα προσφέρεται ένα ενιαίο Παραδοσιακό Μενού σε όλο τον κόσμο.

Αν και η έλλειψη των χρημάτων είναι καθοριστική όπως είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης κ. Γιάννης Τσιχλής ωστόσο πιστεύει ότι διοργανώθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον και σπουδαίο πρόγραμμα το οποίο είχε σαν στόχο να αναβαθμίσει και να προωθήσει τους ντόπιους μουσικούς οι οποίοι είναι άξιοι και αναγνωρισμένοι.

Η φιλοσοφία των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου, είπε ο κ. Τσιχλής δεν αρκέστηκε μόνο στο κλασσικό εορταστικό διήμερο αλλά επεκτάθηκε και πλαισιώθηκε από πολύ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η Έκθεση Φωτογραφίας που εγκαινιάσθηκε την Τρίτη 9/08 και θα διαρκέσει έως τις 17/08, τη συναυλία της Φιλαρμονικής Νεάπολης στη Μίλατο, την εκδήλωση στην Ιερά Μονή της Κουφής Πέτρας « Διαβάζοντας Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο φως του Φεγγαριού με συνοδεία Μουσικής» κ.α

Πάσχα του Καλοκαιριού αποτελεί ο Δεκαπενταύγουστος ενώ η λέξη «Πανηγύρι» σημαίνει ότι «συνεγείρονται οι πάντες και συνευοχούνται ποικιλοτρόπως, πνευματικά και θρησκευτικά» τόνισε ο καθηγητής κ. Μανώλης Φούσκης.

Ο καθηγητής μίλησε για το πανηγύρι της Μεγάλης Παναγίας και είπε ότι: «Η Νεάπολη εδώ και πολλές δεκαετίες , από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, χαρακτηρίζεται ακριβώς από το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου – το πανηγύρι της Μεγάλης Παναγίας το οποίο είναι ακουστό σε ολόκληρη την Κρήτη.

Εκτός από το θρησκευτικό κομμάτι δηλαδή τις τελετές του εσπερινού του όρθρου και της Λειτουργίας την επόμενη ημέρας όπου συγκεντρώνεται πάρα πολύ κόσμος και εκτός του καλλιτεχνικού προγράμματος πραγματοποιούνται και τρεις αθλητικές εκδηλώσεις οι οποίες διεξάγονται κάθε χρόνο».

Αθλητικές Εκδηλώσεις
α) Την παραμονή στις 14/08 διεξάγεται ο παραδοσιακός δρόμος του Τιμίου Σταυρού ο οποίος είναι ένας νυχτερινός δρόμος και ιδιαίτερα θεαματικός.
β) στις 15/08 διεξάγεται ο Δρήριος δρόμος που ξεκινάει από την αρχαία Δρήρο περνάει μέσα από το Καστέλι και καταλήγει στην Πλατεία και γ) η Ποδηλατοδρομία η οποία ακολουθεί τη διαδρομή «Πλατεία Νεάπολης-Δράση –Λακώνια-Εθνικός Δρόμος-Πλατεία Νεάπολης».

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου στη Νεάπολη

Παρασκευή 12/8 – Σάββατο 13/8
“Οι Μικροί Φαρισαίοι” του Δημήτρη Ψαθά, από τη Θεατρική Ομάδα Νεάπολης
Θεατρική Παράσταση
Κινηματογράφος Δρήρος Νεάπολης
Ώρα 20.30
Είσοδος: 10€ Γενική

Παρασκευή 12 Αυγούστου
Τουρνουά Ποδοσφαίρου ακαδημιών στο κεντρικό στάδιο ,
στη μνήμη Σερεπέτση Ελ.-Πλευριτάκη Εμμ.
Στάδιο Περικλής Μελιδονιώτης
Αθλητική Ένωση Νεάπολης

Σάββατο 13 Αυγούστου
PUBLIC with the STAR’ S DJ’ S
Δημοτικός κήπος Νεάπολης
Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης

Κυριακή 14 Αυγούστου
“Δεκαπενταύγουστος στη Νεάπολη”
Βιολί: Βαγγέλης Βαρδάκης – Έντεχνο & Λαϊκό Πρόγραμμα: Ξανθούλα Πορφυράκη
Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης
Κεντρική Πλατεία Νεάπολης
Ώρα 22.00
Παραδοσιακό Μενού 15 ευρώ

Δευτέρα 15 Αυγούστου
“Δεκαπενταύγουστος στη Νεάπολη»
Λύρα Γιάννης Βάρδας – Χορευτικό Συγκρότημα Κρούστα”
Έντεχνο & Λαϊκό Πρόγραμμα – Χορός: Ελεύθερο εργαστήρι χορού Ρίτας Μαρνέλλου Δημοτική Κοινότητα Νεάπολης
Κεντρική Πλατεία Νεάπολης
Παραδοσιακό Μενού 15 ευρώ

Παρασκευή 19/8 – Δε 29/8
“Πρόσωπα και τοπία” Εικαστική Έκθεση – Ειρήνη Πεδιώτη
Εγκαίνια 20/8/2011
Παλαιό Γυμνάσιο Νεάπολης
Ώρες λειτουργίας: 18.00–22.00
Είσοδος: Ελεύθερη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook