Ανακοίνωση για το θέμα που έχει προκύψει με το κτίριο του Πολυτεχνείου (πρώην Μεραρχία) στον λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων, εξέδοσε η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά”.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Η δηλωμένη πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να ξεπουλήσει το κτήριο στο λόφο Καστέλι, παραχωρώντας το προς «αξιοποίηση» σε ξενοδοχειακή εταιρία και στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη «Rosa  Nera», αποτελεί κομμάτι της επίθεσης που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση, ειδικά η τριτοβάθμια, αλλά και η νεολαία. Είναι μια ακόμη επίθεση στους ελεύθερους χώρους και στα κινήματα αντίστασης στην πόλη.

Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων και Πρυτάνεις αντί να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια, που στην κυριολεξία στενάζουν εξαιτίας των άγριων περικοπών, αντί να ζητήσουν και να διεκδικήσουν μαζί με τους φοιτητές τους την κατάργηση των μνημονίων στην εκπαίδευση, καταφεύγουν σε λογικές νεοφιλελεύθερης διαχείρισης των Πανεπιστημίων. Επιδιώκουν να κάνουν μπίζνες ξεπουλώντας τα ακίνητα των Πανεπιστημίων την ίδια στιγμή που οι φοιτητές δεν έχουν εστίες.

 Όταν το κόστος της καθημερινής διαβίωσης για τη φοιτητική νεολαία έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη, της στερούν με εκδικητική μανία χώρους που επιχειρεί η ίδια να τους μετατρέψει σε χώρους συνεύρεσης, συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν η γαλλική σχολή και το κτήριο Παπαδοπέτρου, που η «αξιοποίηση» τους εδώ και χρόνια, από την πλευρά  της Πρυτανείας, παρέμεινε στην αφαίρεση των κουφωμάτων και τη μετατροπή τους σε  θλιβερό κουφάρια στο κέντρο της πόλης αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Μετατρέπουν τις μεταπτυχιακές σπουδές σε εμπόριο για λίγους και εκλεκτούς την ίδια στιγμή που η νεολαία μεταναστεύει σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Ένα μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο Κρήτης μπορεί να κοστίζει έως και 10.000€. Αδιαφορώντας αφήνουν τη νεολαία να στενάζει από τη  φτώχεια αφήνοντας απλήρωτο το ερευνητικό προσωπικό ή δίνοντας εξευτελιστικούς μισθούς της τάξης των 170€ το μήνα (1000€ το εξάμηνο) σε επικουρικό διδακτικό προσωπικό, όπως συμβαίνει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Προχωρούν σε  ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής έρευνας ενώ ανοίγουν το ζήτημα  της επιβολής διδάκτρων τόσο στα Πανεπιστήμια όσο και στα σχολεία.

Οι ελεύθεροι χώροι έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το πάρκο «ειρήνης και φιλίας», χώρος πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ δίνεται σε ιδιώτη εργολάβο μέσω της μεθόδου των ΣΔΙΤ. Η παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου βρίσκεται στις καλένδες. Η παλιά πόλη έχει παραδοθεί στους ξενοδόχους και στους τουριστικούς πράκτορες ενώ οι δρόμοι και οι πλατείες της έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα που δεν επιτρέπουν την διέλευση ανθρώπων που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη (αναπήρων, τυφλών, μητέρων με καροτσάκι κλπ). Το κτήριο στον λόφο Καστέλι αποτελεί έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους μέσα στην παλιά πόλη. Η θέση του, τον μετατρέπει σε φιλέτο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που τον επιβουλεύονται για να τον μετατρέψουν σε ένα ακόμη άβατο για όλους εμάς. Όμως, το ότι ανήκει στο Πολυτεχνείο δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα  να τον διαπραγματεύεται γιατί πολύ απλά δεν του ανήκει. Αντίθετα ανήκει στον λαό και είναι περιουσία του. 

Η προσπάθεια ξεπουλήματος του κτηρίου που παρέμενε μέχρι το 2004 εγκαταλελειμμένο και που στεγάζει εδώ και 14 χρόνια την κατάληψη «Ρόζα Νέρα»   είναι μια επιθετική κίνηση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και στα κινήματα της πόλης. Η συγκεκριμένη κατάληψη έχει παίξει ενεργό ρόλο και αποτέλεσε τμήμα των κινημάτων της πόλης για το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους, το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα κ.α. Όταν πριν μερικά χρόνια κατέφθαναν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Συρία στα Χανιά και οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές αδυνατούσαν  εξαιτίας των πολιτικών επιλογών τους, αδιαφορούσαν και δεν ήθελαν να δώσουν λύση στο ζήτημα της στέγασής τους, η κατάληψη Ρόζα Νέρα ήταν ένας από τους χώρους που οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν προσωρινό καταφύγιο. 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook