Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

“Η 5η Μαΐου είναι κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο αφιερωμένη στη Μαία και το Μαιευτή ως αναγνώριση της προσφοράς τους στην κοινωνία και του καθοριστικού τους ρόλου στη δημιουργία υγιών ατόμων και οικογενειών. 

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες και νεογέννητα, γίνονται αποδέκτες της φροντίδας προσοντούχων μαιών και μαιευτών και χιλιάδες ζωές σώζονται καθημερινά χάρη στην πολύτιμη συμβολή τους. Ο εορτασμός της 5ης Μαΐου, ως Παγκόσμιας Ημέρα Μαιών και Μαιευτών, αποτελεί φόρο τιμής στα καθημερινά αυτά επιτεύγματα.

Οι μαίες και οι μαιευτές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας, για επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, σε ό,τι άφορα στη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας και την εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις μαιευτικές υπηρεσίες υγείας. Επιπρόσθετα, για να διασφαλιστεί πως θα υπάρξει επαρκής αριθμός προσοντούχων μαιών/μαιευτών, είναι απαραίτητο όλες οι χώρες να επενδύσουν στη μαιευτική εκπαίδευση.

Στις Σκανδιναβικές χώρες όπου το σύστημα υγείας έχει αξιοποιήσει πλήρως την επαγγελματία μαία/μαιευτή, έχουν μειώσει τη μητρική θνησιμότητα μέχρι και 3%, από το 1990. Έχουν αυξήσει τους φυσιολογικούς τοκετούς από μαίες στο 70%, έχουν μειώσει τον τοκετό πρόωρων νεογνών, έχουν βελτιώσει τους δείκτες μητρικού θηλασμού πέραν του 90% και ασφαλώς έχουν μειώσει την παραμονή της γυναίκας στο νοσοκομείο και αισθητά το οικονομικό κόστος. Πρόσφατα η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών  επισήμανε πως μόλις το 22% των χωρών παγκοσμίως διαθέτουν επαρκή αριθμό μαιών/μαιευτών ενώ 289.000 χιλιάδες γυναίκες και πέραν των 2.6 εκατομμύριων νεογέννητα, πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές εγκυμοσύνης ή τοκετού ως αποτέλεσμα έλλειψης μαιευτικών υπηρεσιών. Και όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε επαρκής αριθμός προσοντούχων μαιών.

Στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα είναι αλήθεια ότι το Μαιευτικό επάγγελμα βάλλεται από παντού. Εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών αλλά και επιλογών, σε πολλές περιπτώσεις η Μαία και ο Μαιευτής είναι αναγκασμένοι διαρκώς να υπενθυμίζουν την ύπαρξή τους και να διευκρινίζουν το ρόλο τους, όπως αυτός έχει νομικά θεσπιστεί αλλά και καταξιωθεί ιστορικά και κοινωνικά.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μαία και ο Μαιευτής στην Ελλάδα είναι πολλά με αποτέλεσμα να αυξάνει η επαγγελματική δυσαρέσκεια και απογοήτευση, ιδιαίτερα όταν κανείς παρατηρήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται συνάδελφοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 Οι Μαίες και οι Μαιευτές προσφέρουν στην ανθρώπινη κοινωνία εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελώντας ένα εκ των αρχαιοτέρων επαγγελμάτων και τεχνών που εμφανίστηκαν. Έχουν την επιστημονική επάρκεια για να ασχοληθούν με όλα εκείνα τα καθήκοντα που  έχουν αναγνωριστεί και έχουν την αγωνιστικότητα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου οι Μαίες και ο Μαιευτής που εργάζονται στη γυναικολογική κλινική, παράγουν σπουδαίο έργο. Ενώ στο τμήμα υπηρετούν μόλις 8, ενώ κανονικά με βάση τα διεθνή δεδομένα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 20, το έργο που παράγεται στην κλινική σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πραγματικά εντυπωσιακό τόσο σε σε ποιότητα όσα και σε ποσότητα. Μέσα στο 2016  στη Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική του ΓΝΑΝ έγιναν 1630 εισαγωγές για νοσηλεία, 613 γεννήσεις, 201 αποξεσεις, 60 εκτακτα στην αίθουσα τοκετών, 58 μικροπεμβασεις και  3841 (!!!) παρακολουθήσεις στον καρδιοτοκογράφο.

Παράλληλα οι Μαίες και ο Μαιευτής της κλινικής ασχολούνται και με το σημαντικό έργο της εκπαίδευσης των λεχώνων στο θηλασμό και στην περιποίηση των νεογνών. Είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και ανάγκης η ενίσχυση του τμήματος με μαιευτικό προσωπικό, αφού οι μαίες του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου (οι πιο πολλές με περισσότερα από 25 χρόνια προϋπηρεσίας)  έχουν φτάσει πλέον σε εργασιακή εξάντληση λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και του κυκλικού ωραρίου, ενώ δυστυχώς  καμιά από τις λίγες προσλήψεις που έχουν γίνει και εξαγγελθεί για το ΓΝΑΝ δεν αφορούσε σε μαιευτικό προσωπικό.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook