Εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης "ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ - Η κουλτούρα των αστεακών λογίων" στην Αίθουσα Τέχνης MATCH MORE, Πλατανιάς, Νομός Χανίων, Κρήτη.

Το Σάββατο, 13 Μαΐου 2017, στις 20:30, η αίθουσα τέχνης Match More σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον εγκαινιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων» σε επιμέλεια του Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη στην αίθουσα τέχνης Match More, Πλατανιάς, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη (Τ: 69 77 60 75 80  &  693 73 83 500). Η έκθεση θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Κυριακή 12:00-22:00 μέχρι 24 Ιουνίου 2017 με ελεύθερη είσοδο.
 
Στην έκθεση «ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων» συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Γιώργος Αναστασάκης, Ειρήνη Βαζούκου, Χρύσα Βαθιανάκη, Μάγδα Βογιατζή, Μιχάλης Βουζουνεράκης, Ανδρέας Βούσουρας, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Γιάννης Διαλινός, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Ελένη Μανωλαράκη, Γεωργία Ματσαμάκη, Γιάννης Μονογυιός, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κώστας Παγωμένος, Μαρία Πάστρα, Τάκης Περάκης, Σύλβια Πετσούρα, Μιχάλης Πολυχρονάκης, Ευάγγελος Ρούσσος, Βασιλική Σοφρά, Άρις Στοΐδης, Πέπη Χατζηδάκη και Μαρία Χουλάκη.
  
Η θεματική της έκθεσης «ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων» είναι επίκαιρη σε μια εποχή κρίσης αξιών και διαβίωσης όπως η σημερινή, κατά την οποία η τέχνη και όσοι ασχολούνται με αυτήν είναι συχνά τα άμεσα και πρώτα θύματα της κρίσης. Οι επιμελητές Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Iωάννης Ν. Αρχοντάκης επέλεξαν, τεκμηρίωσαν και παρουσιάζουν 25 έργα σύγχρονων εικαστικών δημιουργών από το χώρο της Ζωγραφικής, της Γλυπτικής, της Χαρακτικής, της Φωτογραφίας και των Εγκαταστάσεων. Αφορμή για τη δημιουργία της έκθεσης αποτέλεσε το ομότιτλο δεκαπεντάτομο έργο του αρχαίου Έλληνα συγγραφέα Αθήναιου από τη Ναυκρατίδα της Αιγύπτου. Ο Αθήναιος στο κείμενο του παρουσιάζει το συμπόσιο που παρέθεσε στην κατοικία του στη Ρώμη, τον 3ο μ.Χ. αιώνα, ο οικοδεσπότης Λαρήνσιος ο οποίος κάλεσε σε αυτό διάφορους λόγιους της εποχής, μουσικούς, διανοούμενους, ρήτορες, φιλοσόφους, πάτρωνες της τέχνης και άλλους καλλιεργημένους ανθρώπους με γούστο και αισθητική που εκτιμούσαν το καλό φαγητό και την υψηλής ποιότητας συζήτηση. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους αναφέρονται ο Πλούταρχος, ο Δημόκριτος και ο Γαληνός.
 
Ο επιμελητής και ιστορικός της τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Η σημασία των αρχαίων και μοντέρνων δειπνοσοφιστών δεν πηγάζει μόνο από την αξία που αποδίδουν στο καλό φαγητό και κρασί. Μάλλον προέρχεται από τη σημασία που δίνουν στην αισθητική και την τέχνη ως αξίες που είναι αδιάσειστα συνδεδεμένες με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ή τρόπο ζωής. Η τέχνη είναι μέρος τόσο του νοητικού, όσο και του φυσικού κόσμου και η απόλαυσή της απαιτεί οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο. Στόχος της έκθεσης αυτής είναι  να επιχειρήσει να εξετάσει την τέχνη στο πιο ευρύ πλαίσιο ζωής εντός του οποίου ανήκει. Η τέχνη πολλές φορές επιχειρήθηκε να κοπεί από τους δεσμούς της με την ζωή αλλά όλο τον εικοστό αιώνα το αίτημα επανασύνδεσής της με την ζωή είναι μια σταθερή αξία στο έργο πολλών καλλιτεχνών. Πιο συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίον η τέχνη συνδέεται με την συντροφικότητα, το φαγητό, το κρασί, την πολυτέλεια τη συζήτηση και τα συναφή είναι στο κέντρο των ενδιαφερόντων της παρούσας έκθεσης».
 
Η έκθεση «ΔΕΙΠΝΟΣΟΦΙΣΤΕΣ – Η κουλτούρα των αστεακών λογίων»  συνοδεύεται από έγχρωμο, δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά & αγγλικά), που περιλαμβάνει εισαγωγή, κείμενα τεκμηρίωσης, σχόλια των επιμελητών και των καλλιτεχνών και παρουσιάζει όλα τα συμμετέχοντα έργα με πλήρη εικονογράφηση. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2017 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» που περιλαμβάνει εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές βραδιές και Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών (Art Residency) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και οργανώνεται από την αίθουσα τέχνης Match More και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Πλατανιά.