Το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Παρασκευή 28 Απριλίου, 20 νηπιαγωγοί από Ευρωπαϊκές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, στο οποίο  εταίρος υποδοχής για την Ελλάδα ήταν το 60ο νηπιαγωγείο Ηράκλειου, με συντονίστρια την νηπιαγωγό κα Σηφάκη Αμαλία. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν άλλα 20 σχολεία από την Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Γαλλία. 

Οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην δομή από την υπεύθυνη του Κέντρου Ασπασία Σταυρουλάκη  και τους παρουσιάστηκε αναλυτικά το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και βιωματικών δράσεων, που έχει αναπτύξει το Κέντρο τα τρία τελευταία χρόνια λειτουργίας του, απευθυνόμενο κυρίως σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων της Κρήτης. Μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση, όλοι οι εταίροι συμφώνησαν πως η εκπαίδευση των παιδιών, από την αρχή της κοινωνικοποίησής τους και της ένταξής τους στο εκάστοτε εκπαιδευτικό σύστημα, συμβάλλει στην ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να δράσουν δημιουργικά, απέναντι σε αξίες και στην κοινωνική ηθική. Η εκπαίδευση σήμερα είναι αντίστοιχα ισχυρή όσο και η ζωή στην οικογένεια, ιδίως στις Μεσογειακές και Βαλκανικές κοινωνίες έναντι αυτών της Β. Ευρώπης. 

Σε αυτό το σημείο είναι πράγματι πολύ σημαντικό να ενταχθεί η ανάπτυξη της αντίληψης ενός υγιεινού προτύπου διατροφής, το οποίο θα θωρακίζει τα παιδιά ενάντια σε επίκτητες αρρώστιες, στην παχυσαρκία και στο διαβήτη και θα δημιουργεί ψυχικά και σωματικά υγιείς πολίτες με αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι ζητούμενο σε όλες τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες, όπου η δύναμη της διαφήμισης και της εικόνας είναι ανεξέλικτη, ιδίως στην προβολή άλλων μορφών διατροφής, που στηρίζονται στο έτοιμο και γρήγορο φαγητό. 

Σημαντικός επίλογος της επίσκεψης ήταν να παροτρύνουμε τα σχολεία που φιλοξενήθηκαν να παρουσιάζουν στο πρόγραμμά τους την Κρητική Διατροφή, τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής, ως διατροφικό πρότυπο για την υγεία των μαθητών. Ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες της κάθε χώρας, υπάρχει η τάση για κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως και η κατανάλωση ελαιολάδου, η οποία δεν είναι αυτονόητη στα Βαλκάνια και στην Β. Ευρώπη σε αντίθεση πχ με την γειτονική Τουρκία, η οποία συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα. 

Ξενόγλωσσο υλικό από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης, όπου παρουσιάζει τα Κρητικά προϊόντα, το branding crete και τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, όπως και υλικό για θεατρικό παιχνίδι με βάση την ελιά και το ελαιόλαδο από τον ΣΕΔΗΚ, μοιράστηκαν στους νηπιαγωγούς με την ευχή να τα χρησιμοποιήσουν σύντομα στα σχολεία τους. Ενδιαφέρουσα φυσικά ήταν και η γευσιγνωσία και η παρουσίαση προϊόντων που απαρτίζουν το Κρητικό καλάθι, όπως γραβιέρα με μέλι, διάφορες βρώσιμες ελιές, χαρούπι, παξιμάδια, και φυσικά όταν έφτιαξαν μόνοι τους τον παραδοσιακό ντάκο, το πιο γευστικό κρητικό snack. 

Η ξενάγηση περιλάμβανε και γνωριμία με τα βραβευμένα Κρητικά ελαιόλαδα, του 3ου Παγκρήτιου διαγωνισμού, όπως και μια παρουσίαση για την κοινωνική και οικονομική σημασία της ελιάς και του ελαιόλαδου μέσα από τους αιώνες από τον Μίνωα μέχρι και σήμερα. 

Ίσως το πιο σημαντικό στην εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και των ενήλικων, το οποίο υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, είναι ότι η Κρητική Διατροφή αποτελεί τρόπο ζωής συμπεριλαμβάνοντας αξίες, όπως την φιλοξενία, την οικογένεια, την νηστεία και την καθημερινή άσκηση. Η Κρητική διατροφή δεν είναι απλά το τι τρώμε αλλά ο τρόπος που ζούμε και παράγουμε. Δεν είναι τυχαίο πως το ακρώνυμο του προγράμματος είναι «”Let’s eat together, everybody around the table” (ας φάμε μαζί – όλοι γύρω από το τραπέζι) βασική αρχή της Κρητικής Διατροφής, η οποία σε μοντέρνες κοινωνίες δεν τηρείται πια υπό την πίεση των απαιτητικών ρυθμών στην οικογένεια. 
Μέσα από τις μικρές αξίες που προσφέρει η επίσκεψη στο Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, είναι  να μας θυμίζει να γινόμαστε οικογένεια στο τραπέζι όσο πιο συχνά μπορούμε. 

Ξεναγήσεις σε σχολεία συνεχίζονται και τον Μήνα Μάιο. 
Αποχαιρετούμε τα σχολεία με τον Μαθητικό διαγωνισμό «Ζωγραφίζω την Κρητική γαστρονομία» για το έπαθλο σχεδίου του λογοτύπου του Κέντρου ως τις 24/05/2017 (πληροφορίες www.agrocrete.com). 
Από τον Ιούνιο ανοίγουμε τις πόρτες μας στους επισκέπτες του νησιού με πολλά καινούργια προγράμματα για ενήλικες για να γνωρίσουν από κοντά την Κρητική διατροφική κουλτούρα. 

Πληροφορίες 
Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας, 
Αργυρούπολη – Ρέθυμνο Κρήτη 
Τηλ: +30 28310 81252 – +30 6979552591     
www.agrocrete.com 
www.facebook.com/cretandiet
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook