Το ετήσιο διεθνές συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας με τίτλο “Γράφοντας ιστορία: Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων τυπογραφίας” άρχισε σήμερα τις εργασίες του στα Χανιά και θα διαρκέσει μέχρι και τις 13 Μαΐου.

Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Τυπογραφίας και τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM), με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Χανίων. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο και η γενική συνέλευση του AEPM φιλοξενείται στην χώρα μας. 

Οι συμμετέχοντες είναι στελέχη μουσείων τυπογραφίας από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκοί, ανθρώποι της Τυπογραφίας και των Γραφικών Τεχνών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων: Plantin-Moretus Museum (Βέλγιο), Deutsches Museum (Γερμανία), Εθνικό Τυπογραφείο της Γαλλίας, st. Bride-foundation (Λονδίνο), Jikji Korea ( Ν. Κορεα), Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας κ.α

 

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης με έμφαση στον πολιτισμό αλλά και στον πολιτιστικό ρόλο των Μουσείων τυπογραφίας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του τριημέρου συνεδρίου.

 

Κατά την εναρκτήρια εκδηλωση ο Γιάννης Γαρεδάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Μουσείου Τυπογραφίας (Ελλάδα) ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Ο νομός Χανίων, ο δυτικότερος της Κρήτης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον του, που διατηρείται σε αρκετά ικανοποιητική κατάσταση. Τα Λευκά Όρη με τα φαράγγια τους, οι καταπράσινοι οικισμοί της ενδοχώρας με τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων. Αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Απτέρα, η Λισσός, η Φαλάσσαρνα, η Πολυρήνεια, διασώζονται μέσα σε ένα παρθένο περιβάλλον.  

Σήμερα η Κρήτη είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης με εντυπωσιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας υπηρεσίες για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Από κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία μέχρι εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός ή ο περιπατητικός τουρισμός, ο θρησκευτικός, ο αλιευτικός, ο ιατρικός κλπ. Σημαντικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τουρισμού αποτελεί η γαστρονομία, καθώς η Κρητική διατροφή προσφέρει εκλεκτές γεύσεις οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει αντικείμενο επιστημονικών ερευνών για την ευεργετική τους επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. 

Πέραν του τουρισμού, η Κρήτη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στον πρωτογενή τομέα. Το φημισμένο κρητικό ελαιόλαδο, τα πορτοκάλια, τα οπωροκηπευτικά και τα τελευταία χρόνια η δυναμική ανάπτυξη της καλλιέργειας του αβοκάντο, έχουν ανοίξει νέους εξαγωγικούς ορίζοντες για τους αγρότες του νησιού. 

Παράλληλα, στην Κρήτη δραστηριοποιούνται μικρές και μεγάλες βιοτεχνίες που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές στα χρόνια της κρίσης.

Τέλος, οφείλω να σημειώσω και το σπουδαίο ερευνητικό έργο που συντελείται στο νησί, από το Πολυεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Από τα έδρανα των τριών αυτών Ιδρυμάτων έχουν βγει σπουδαίοι επιστήμονες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παρέχεται υψηλό επίπεδο σπουδών με συνεχείς διεθνείς διακρίσεις τόσο για τους καθηγητές των ιδρυμάτων όσο και για ερευνητικές ομάδες μαθητών. 

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα σε συνδυασμό με άλλους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς οργανισμούς όπως το ΜΑΙΧ που θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας εδώ, δείχνουν ότι στην Κρήτη υπάρχουν καινοτόμες δράσεις που θέτουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. 

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, είναι ένα μικρό δείγμα για το πως ένα νησί όπως η Κρήτη, καταφέρνει διαχρονικά να παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων, να κερδίζει μια ξεχωριστή θέση στην αιωνιότητα. Ακόμα και αυτό το είχε εξηγήσει ο Καζαντζάκης για να κλείσω με τα λόγια του όπως ακριβώς ξεκίνησα. 

Έγραψε λοιπόν:  «Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό».”

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook