Στα πλαίσια του φόρουμ του Δρόμου του Μεταξιού στο Πεκίνο στις 13-14/5/2017, το Πολυτεχνείο Κρήτης με τον Επίκουρο Καθηγητή Ατσαλάκη Γιώργο εκπροσωπώντας για την Ελλάδα το Διεθνές Επιμελητήριο του Δρόμου του Μεταξιού και τον Αντιπρόεδρο του κ. Βερνίκο, πραγματοποίησε συνάντηση με το επιτελείο του Υφυπουργού Οικονομίας και  Ανάπτυξης στο ξενοδοχείο Sheraton του Πεκίνου. 

Η συνάντηση ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής του Πολυτεχνείου Κρήτης στο αντίστοιχο φόρουμ στο Κιργιστάν τον πρηγούμενο μήνα. 
Συζητήθηκαν τωρινά  και μελλοντικά επενδυτικά σχέδια τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Διεθνούς Επιμελητηρίου για τον Δρόμο του Μεταξιού (SRCIC), από την Ασιατική Τράπεζα Διεθνών Επενδύσεων (AIIB) και από το Διεθνές Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού.    

Η Ελληνική συμμετοχή διερευνά τρόπους αξιοποίησης για την χώρα μας του Δρόμου του Μεταξιού ή του Μια Ζώνη ένας   Δρόμος   (One Belt One Road) όπως αλλιώς ονομάζεται,  κυρίως μέσω των εξαγωγών των τροφίμων προστατευμένης προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και μέσω της προσέλκυσης τουριστών. 

Τα περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. Ο αριθμος των Κινέζων τουριστών που θα μπορούσαν να επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές θα μπορούσε να αγγίξει το ένα εκατομμύριο σε σχέση με 150 χιλ. που ήρθαν στη χώρα το 2016.  Το σύνολο των εξερχόμενων ταξιδιωτών από την Κίνα έφθασε τα 135 εκατ. το 2016. Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως οι Κινέζοι τουρίστες που θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό θα αγγίξουν σε λίγα χρόνια τα 250 εκατ.

Εκτενή συζήτησε έγινε για την διεξαγωγή τον Οκτώβρη του 2017 του πρώτου στην Ευρώπη φόρουμ για την συνεργασία και ανάπτυξη των χωρών του Δρόμου του Μεταξιού (Cooperation Development Forum of Silk Road Economic Belt). Από την πλευρά του υπουργείου ενθαρρύνθηκε αυτή η δενεργεια. 

Συζητήθηκε η αναβάθμιση του ρόλου την Ελλάδας για το SRCIC, στο διαμετακομιστικό ρόλο παροχής υπηρεσιών και προϊόντων ως πύλη εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων μεταξύ Δύσης και Ανατολής.  

Η Ελλάδα είναι σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί σημαντικό κόμβο στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, των υποδομών, του πολιτισμού και μπορεί να γίνει η γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες που εκτείνονται από την Μεσόγειο μέχρι την Κίνα. Όπως ακριβώς ήταν στα χρόνια του Μεγαλου Αλεξάνδρου και κατά την Βυζαντινή αυτοκρατορία αλλά και κατά την Μινωική εποχή. Παρατηρούμε μέρα με την μέρα την μεταφορά του παγκόσμιου οικονομικού κέντρου προς τις χώρες που βρίσκονται  από την Μεσόγειο μέχρι και την Κίνα. 

Το Πολυτεχνείο Κρήτης εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, έχοντας προβλέψει τα μελλοντικά ωφέλη της χώρας μας, από την πρωτοβουλία αναβιωσης του σύγχρονου Δρόμου του Μεταξιού, έχει αναλάβει ενέργειες σε συνεργασία με την Ελληνική επιτροπή του SRCIC, για την ανάδειξη των ευκαιριών για  προώθηση των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Δρόμου του Μεταξιού προς τις χώρες της Ανατολής αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα των τριετών  προσπαθειών μας καθόσον τα οφέλη έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητά από ολοένα και περισσότερους, και οι συζητήσεις πλέον διεξάγονται  μέσωσυναντήσεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ευχόμαστε οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας αυτές τις μέρες στο Πεκίνο να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις για τη χώρα μας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook