Οι αρχές της Βόρειας Κορέας προχώρησαν χθες Κυριακή στην εκτόξευση ενός πυραύλου από μια περιοχή κοντά στις δυτικές ακτές της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη τι είδους πύραυλος εκτοξεύθηκε, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματικός του νοτιοκορεάτικου στρατού. Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε πάντως πως κατά τις πρώτες ενδείξεις, επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο.

Η εκτόξευση έγινε από την περιοχή Κουσόνγκ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ. Στην ίδια περιοχή έχουν γίνει δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ενός τύπου βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς που πιστεύεται ότι αναπτύσσει ο βορειοκορεάτικος στρατός.
Ο πύραυλος έκανε πτήση διάρκειας περίπου 30 λεπτών έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, όπως δήλωσε ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα πριν από λίγο.

Ο νοτιοκορεάτικος στρατός ανέφερε πως ο πύραυλος διένυσε μια απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.
Η προηγούμενη δοκιμή πυραύλου της Βόρειας Κορέας, η οποία είχε γίνει πριν από δύο εβδομάδες, ήταν αποτυχημένη, καθώς καταστράφηκε ελάχιστα λεπτά μετά την απογείωσή του.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει τέσσερις αλλεπάλληλες αποτυχημένες δοκιμές τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις έχουν πάρει από την αρχή της χρονιάς έναν ρυθμό χωρίς προηγούμενο.

Ειδικοί σε θέματα εξοπλισμών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαφόρων χωρών πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα σημείωσε πρόοδο σε τεχνικό επίπεδο με τις δοκιμές αυτές, ακόμη και τις αποτυχημένες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στα τέλη Απριλίου ότι είναι πιθανή μια «μεγάλη σύγκρουση» με τη Βόρεια Κορέα, διαβεβαίωσε όμως ότι θα προτιμούσε να αναζητηθεί μια διευθέτηση της διένεξης για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμά της μέσω διαπραγματεύσεων.
Η εκτόξευση είναι η πρώτη μετά την ανάληψη του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, την Τετάρτη, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο διάλογος και η πίεση για να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας τόνισε πως η εκτόξευση «αποτελεί σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της στη Βόρεια Κορέα μέσω κινεζικών διπλωματικών καναλιών, συμπλήρωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ