Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) – Πανεπιστήμιο Κρήτης, πιστό στο ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους, διοργανώνει για το φετινό καλοκαίρι του 2017 εβδομαδιαία θεματικά προγράμματα για τρία ηλικιακά επίπεδα.

Παιδιά Προσχολικής ηλικίας (Προνήπια και Νήπια)

«Τα μυστικά της Νικτύας, της σοφής κουκουβάγιας»

Ποια είναι τα ζώα που βγαίνουν από τη φωλιά τους μόνο όταν σκοτεινιάσει; Υπάρχουν άραγε οργανισμοί που ζουν συνέχεια μέσα στο σκοτάδι και δε βλέπουν ποτέ το φως της μέρας; Η Νικτύα, η σοφή κουκουβάγια με τα τεράστια μάτια, τα ξέρει όλα γιατί βλέπει και παρατηρεί τα πάντα! Έλα κι εσύ στην παρέα μας, στην παρέα της Νικτύας, για να μάθεις όλα τα μυστικά που κρύβονται στο σκοτάδι, μέσα από παιχνίδια, κατασκευές και θεατρικές παιχνιδοπεριπέτειες.

Εβδομάδες υλοποίησης: 26 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2017, 10 Ιουλίου – 14 Ιουλίου 2017

«Παρέα με τα ζώα του Αισώπου»

Είναι ο λαγός το πιο γρήγορο ζώο στον κόσμο; Πώς τρώει τη σούπα του το λελέκι; Η αλεπού είναι πονηρή ή μήπως… Αυτά κι άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε μαζί, ζωντανεύοντας μύθους του Αισώπου μέσα από παιχνίδια, κατασκευές, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, θεατρικό παιχνίδι κ.ά. Ελάτε λοιπόν να παίξουμε, να γνωρίσουμε τις συνήθειες και τα χαρακτηριστικά των ζώων των μύθων και να φτιάξουμε το δικό μας οικολογικό παραμύθι ανακατεύοντας χρώματα, υλικά και μπόλικη φαντασία!

Εβδομάδες υλοποίησης:, 19 Ιουνίου – 23 Ιουνίου 2017, 17 Ιουλίου – 21 Ιουλίου 2017

Παιδιά A΄ έως και Γ΄ τάξης Δημοτικού

«Φένεκ: η επιβίωση της μικρής αλεπούς στην έρημο!»

Η Φένεκ είναι μια εκπληκτική αλεπού! Ζει στη Σαχάρα, τη μεγαλύτερηζεστή έρημο στον κόσμο, όπου η θερμοκρασία τη μέρα φτάνει στους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη νύχτα πέφτει πολλές φορές στους μείον 10 βαθμούς! Γνωρίζει, επίσης, τον Άδακα, τη μεγάλη αντιλόπη που μπορεί να μείνει πολύ καιρό χωρίς νερό, ερπετά που κρύβονται στην άμμο και βγαίνουν μόνο τη νύχτα για να κυνηγήσουν και φυτά που έχουν κάνει τα φύλλα τους αγκάθια! Μήπως υπάρχουν και στην Κρήτη περιοχές που μοιάζουν με ερήμους; Αν είστε περίεργοι και θέλετε να γνωρίσετε από κοντά τη Φένεκ και να εξερευνήσετε τον τόσο ιδιαίτερο κόσμο της ερήμου, ελάτε στο Μουσείο αυτό το καλοκαίρι!

Εβδομάδες υλοποίησης:

19 Ιουνίου – 23 Ιουνίου 2017, 17 Ιουλίου – 21 Ιουλίου 2017, 24 Ιουλίου – 28 Ιουλίου 2017, 31 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2017

«Συναρπαστικές Προϊστορίες»

Η «προϊστορική» εξερεύνηση αρχίζει με τον πιο εντυπωσιακό γίγαντα του μουσείου, το Δεινοθήριο και συνεχίζεται με Δεινόσαυρους όπως τον Αργεντινόσαυρο, τον Ηωράπτορα, το Στεγόσαυρο αλλά και το διάσημο T-rex! Μα όλα αυτά είναι μέσα στο Μουσείο; Και βέβαια… κι όχι μόνο… αλλά και νάνοι ιπποπόταμοι, ελέφαντες και νάνα και γιγάντια ελάφια! Αυτά τα τρομερά πλάσματα, που έζησαν πριν από μερικές χιλιάδες έως πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα, θα ζωντανέψουν στη φαντασία μας, θα μας μαγέψουν με τις συναρπαστικές ιστορίες τους και θα γίνουν οι πρωταγωνιστές στην περιπέτειά μας.

«Εξερεύνηση λοιπόν τώρα!»

Εβδομάδες υλοποίησης: 3 Ιουλίου – 7 Ιουλίου 2017, 7 Αυγούστου – 11 Αυγούστου 2017

«Γινόμαστε Εντομολόγοι!»

Τι είναι όλος αυτός ο θόρυβος; Βζζζ, βζζζ, βζζζ!!!! Τι κάνουν όλα αυτά τα ζουζούνια γύρω μου; Με έχουν τρελάνει! Μήπως με τσιμπήσουν χωρίς να το καταλάβω; Θα ‘θελα πολύ να τα δω από κοντά με ένα μεγάλο φακό, να δω τα μάτια τους, τα φτερά τους, το κεντρί τους …. Σ’ ένα βιντεάκι έχω δει κάτι καταπληκτικά έντομα και νομίζω ότι μπορώ να δοκιμάσω να γίνω ένας μικρός Εντομολόγος… Άλλωστε, μας είπαν από το Μουσείο, ότι θα γνωρίσουμε κι έναν πραγματικό Εντομολόγο… Πώς να ‘ναι άραγε;

Εβδομάδες υλοποίησης: 26 Ιουνίου – 30 Ιουνίου 2017, 24 Ιουλίου – 28 Ιουλίου 2017, 7 Αυγούστου – 11 Αυγούστου 2017

Παιδιά Δ΄ έως και ΣΤ΄ τάξης Δημοτικού & Α΄ τάξης Γυμνασίου

«Ανακαλύπτω τους οργανισμούς με δηλητήριο»

Ξέρω ότι πολλοί οργανισμοί, όπως οι σκορπιοί, οι αράχνες, οι μέλισσες και κάποια φίδια, έχουν δηλητήριο που το χρησιμοποιούν για να σκοτώσουν το θήραμά τους ή για άμυνα, όταν ενοχληθούν. Όμως ξέρω ότι υπάρχουν και φυτά με δηλητήριο! Προχτές στο Μουσείο όμως, άκουσα από έναν επιστήμονα και κάτι άλλο. Ακόμα και το δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να είναι ένα πραγματικό φάρμακο για μας τους ανθρώπους! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ φοβάμαι λίγο όλα αυτά τα δηλητήρια… αλλά μ’ αρέσουν πολύ οι εκδρομές και η κατασκήνωση. Τι πρέπει να ξέρω και τι να προσέχω; Θα πάω στο Μουσείο να μάθω και μετά θα σας πω κι εσάς!

Εβδομάδα υλοποίησης: 3 Ιουλίου – 7 Ιουλίου 2017, 31 Ιουλίου – 4 Αυγούστου 2017

«Κυνηγώντας το Φως»

Υπάρχει κάτι πιο γρήγορο από το φως; Αυτά που βλέπουμε γύρω μας είναι πραγματικά ή οφθαλμαπάτη; Είναι ο κόσμος μας ένα ολόγραμμα; Βλέπουμε όπως και τα υπόλοιπα ζώα; Ελάτε στο μουσείο για να γνωρίσετε το φως, τις ιδιότητές του και το μαγικό του κόσμο μέσα από την έκθεση «Τα Φωτεινά Μυστήρια»! Ελάτε να κάνετε πειράματα και να φτιάξετε κατασκευές, όπως το κουτί με τις οφθαλμαπάτες, τα περίφημα θαυματοτρόπια, το δίσκο του Νεύτωνα, τις πολυπρισματικές εικόνες κι άλλα πολλά και καταπληκτικά!

Εβδομάδα υλοποίησης: 10 Ιουλίου – 14 Ιουλίου 2017

Όλα τα Εβδομαδιαία Καλοκαιρινά Προγράμματα για παιδιά ακολουθούν την παιδαγωγική μεθοδολογία της Ανακαλυπτικής Μάθησης (Inquire Based Learning). Μέσα από την παρατήρηση, την εξερεύνηση, το παιχνίδι, τις κατασκευές, τη διάδραση, τα ψηφιακά μέσα και την έρευνα στο διαδίκτυο, τα παιδιά συλλέγουν πληροφορίες και ανακαλύπτουν μόνα τους τη γνώση.

Το κάθε Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα υλοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 – 15:00 (με δυνατότητα προσέλευσης από τις 08.30 για δημιουργική απασχόληση) με την καθοδήγηση των μουσειοπαιδαγωγών του ΜΦΙΚ και σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονές του. Τα υλικά των κατασκευών, ο φάκελος με τα φυλλάδια δραστηριοτήτων, τα αναμνηστικά μπλουζάκια και η αναμνηστική φωτογραφία της ομάδας, προσφέρονται από το ΜΦΙΚ, χωρίς επιπλέον χρέωση. Την τελευταία ημέρα της κάθε εβδομάδας πραγματοποιείται παρουσίαση των δραστηριοτήτων των παιδιών στους γονείς και στους φίλους τους και ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του ΜΦΙΚ.

Λόγω των ολιγομελών ομάδων των παιδιών που παίρνουν μέρος στα Προγράμματα, παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους γονείς να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Στις κρατήσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης των Καλοκαιρινών Εβδομαδιαίων Προγραμμάτων, θα υλοποιηθούν Προγράμματα και κατά τη διάρκεια δύο επιπλέον εβδομάδων: 28 Αυγούστου 2017 – 1 Σεπτεμβρίου 2017 και 4 Σεπτεμβρίου 2017 – 8 Σεπτεμβρίου 2017 εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός παιδιών. 

Γενική Τιμή: 90 € ανά παιδί
Μέλη του Συλλόγου Φίλων του ΜΦΙΚ: 80 € ανά παιδί
Έκπτωση 5 € ανά παιδί σε περίπτωση συμμετοχής:

του παιδιού σε περισσότερα από ένα Καλοκαιρινά Προγράμματα, ή
περισσότερων του ενός παιδιού ανά οικογένεια στα Καλοκαιρινά Προγράμματα

 

 

 

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με την υποδοχή της έκθεσης του ΜΦΙΚ στο τηλέφωνο 2810 393630 καθημερινά από 09:00 – 15:00

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook