Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη

Στην ανεξέλεγκτη δράση των αποκλειστικών νοσοκόμων σε βάρος των ασθενών αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι «Η υπόθεση κακοποίησης ηλικιωμένης ασθενούς στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου προκαλεί ντροπή και θλίψη, καθώς είναι εμφανής η εικόνα πλήρους ασυδοσίας και η απαξίωση των ασθενών στα νοσοκομεία.

Εφόσον ο ασθενής χρειασθεί να απασχολήσει αποκλειστική νοσοκόμα, ενημερώνει το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής στην οποία νοσηλεύεται και η υπεύθυνη νοσηλεύτρια βάρδιας ειδοποιεί αποκλειστική νοσοκόμα, από το κατά νόμο τηρούμενο Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων.

Απ΄ ότι αποδεικνύει όμως το πρόσφατο φρικτό περιστατικό άλλα και άλλα παλιότερα, οι παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες δρουν ανεξέλεγκτα. Το επισκεπτήριο δεν ελέγχεται από κανέναν. Ο έλεγχος για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, αλλά και ποιος μένει στους θαλάμους των κλινικών μετά τη λήξη του επισκεπτηρίου και ο έλεγχος αν οι παρουσιαζόμενες στους ασθενείς  ως «αποκλειστικές νοσοκόμες» διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα, φαίνεται πως είναι από χαλαρός έως ανύπαρκτος.

 Το φαινόμενο με τις παράνομες αποκλειστικές είναι καθημερινό σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία όπου κάνουν ακόμα και νοσηλευτικές πράξεις, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και χωρίς τον απαραίτητο υγειονομικό έλεγχο, με κίνδυνο να βλάψουν τον ασθενή που υποτίθεται ότι φροντίζουν ή να του μεταδώσουν κάποιο λοιμώδες νόσημα».

Η παρέμβαση καταλήγει λέγοντας: «Η φροντίδα του ασθενή και η παροχή ποιοτικής φροντίδας με σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας. Είναι επιτακτική ανάγκη, να ελεγχθεί ο τρόπος απασχόλησης των αποκλειστικών και των παρανόμως απασχολούμενων αποκλειστικών νοσηλευτριών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές. Είναι απαραίτητο να ληφθούν αμέσως, τα ενδεδειγμένα μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου της ανεξέλεγκτης δράσης των ατόμων αυτών με τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή απαράδεκτη εικόνα των νοσοκομείων για την προστασία της υγείας των ασθενών.».

 Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«Τηρείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και τις ιδιωτικές κλινικές Μητρώο Αποκλειστικών Νοσοκόμων; Ελέγχεται η τυχόν καταστρατήγησή του;
 Ελέγχονται τα άτομα που προσφέρουν υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόμων σε ασθενείς που νοσηλεύονται;

Ποιος είναι  σχεδιασμός του Υπουργείου σας για την πάταξη του φαινομένου της ανεξέλεγκτης δράσης και της πλήρους ασυδοσίας που επικρατεί στα νοσοκομεία σε βάρος της υγείας και της αξιοπρέπειας των ασθενών;».                 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook