Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, Π.Ε. Ηρακλείου η προβολή του ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο το «Το Αμάρι στις φλόγες» σήμερα Πέμπτη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της ΠΕ Ηρακλείου,  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου όπου θα προβληθεί στις 19:30 το απόγευμα το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Το Αμάρι στις φλόγες» διάρκεια 37 λεπτών που αναφέρεται στα Ολοκαυτώματα των 8 χωριών στου πρόποδες του βουνού «Κέδρος», ένα στο δήμο Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου (Κρύα Βρύση) και 7 στο δήμο Αμαρίου (Άνω Μέρος, Δρυγιές, Βρύσσες, Σμιλές, Καρδάκι, Γουργούθοι, Γερακάρι) και στις εκτελέσεις 164 αμάχων και ανυπεράσπιστων κατοίκων στις 22 Αυγούστου 1944 από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών.

Η έρευνα, το σενάριο και η παραγωγή είναι των δημοσιογράφων Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη, η σκηνοθεσία του Τάσου Μπιρσίμ, τα γυρίσματα έγιναν από τον εικονολήπτη Νίκο Σαράντο και τα κείμενα αφηγείται ο δημοσιογράφος Στέλιος Φωκάς.

Η παραγωγή χωρίζεται σε δυο ενότητες η πρώτη των οποίων ολοκληρώθηκε και προβάλλεται στο Ηράκλειο ενώ η δεύτερη αναμένεται να προβληθεί το 2018.

Στο φιλμ έχουν καταγραφεί δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων επιζώντων της περιόδου των καταστροφών και των φόνων των συγχωριανών τους από τους οικισμούς Κρύα Βρύση , Άνω Μέρος και Δρυγιές. Ως αυτόπτες μάρτυρες της φρίκης αφηγούνται τα τραγικά γεγονότα με παραστατικότητα και λεπτομέρειες ανασύροντάς τα από την μνήμη τους 70 χρόνια μετά και είναι εμφανής ο πόνος και η δυστυχία τους ξαναστήνοντας και πάλι τη ζωή τους. «Εδώ τους κάψανε ζωντανούς» λένε ορισμένοι από τους αφηγητές στους τόπους της θυσίας.

Στην εκδήλωση στο Επιμελητήριο Ηρακλείου θα μιλήσει ο Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης συγγραματέας του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.