Όλα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της ημερίδας με θέμα «Το scouting και οι ερασιτεχνικές Ακαδημίες ποδοσφαίρου» που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Σύνδεσμο Προπονητών Ποδοσφαίρου Νομού Ηρακλείου, τον Δήμο Ηρακλείου και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στην αίθουσα Τύπου του Παγκρητίου Σταδίου (θύρα 1), από τις 09:00 έως τις 15:00.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί και θα αναπτύξουν εισηγήσεις πανεπιστημιακοί καθηγητές και προπονητές και υπεύθυνοι Ακαδημιών, ενώ αναμένεται να παραστούν δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη αθλητικών συλλόγων και αθλητές.

«Ύστερα από την επιτυχημένη συνεργασία και τη διημερίδα για την Κρήτη ως αθλητικό προορισμό και τις προοπτικές για την τουριστική ανάπτυξη, είμαστε βέβαιοι ότι και η φετινή διοργάνωση, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και με ακόμα περισσότερα οφέλη για τους μαθητές και τους νέους της Κρήτης» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Η Περιφέρεια πρόσθεσε ο κ. Αρναουτάκης, στηρίζει τον αθλητισμό όπως και κάθε εκδήλωση-δράση που προάγει το κάθε άθλημα, το ευ αγωνίζεσθαι και είναι προς όφελος της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας. 

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στη δήλωση του αναφέρει: «Η Ημερίδα «Το scouting και οι Ακαδημίες ποδοσφαίρου» που διεξάγεται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου στην πόλη μας, ανοίγει το πολύ ενδιαφέρον ζήτημα της λειτουργίας των Ακαδημιών ποδοσφαίρων και θέτει επί τάπητος τους τρόπους με τους οποίους οι θεσμικοί φορείς, όπως ο Δήμος Ηρακλείου μπορούν και πρέπει να τις στηρίξουν.»

Ο εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Συριγωνάκης επεσήμανε: «Από τις ακαδημίες μαθαίνει τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο ο μικρός αθλητής .Η σημασία τους στην παραγωγική διαδικασία τεράστια και εμείς -περιφέρεια ,φορείς και άνθρωποι του αθλητισμού- στεκόμαστε δίπλα τους για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε να αναπτυχθεί αυτό το κομμάτι που τόσο έχει ανάγκη η Κρήτη» σημειώνει.

Ο Αντιδήμαρχος αθλητισμού Κώστας Βαρδαβάς: «Ο Δήμος στηρίζει κάθε εκδήλωση επιμόρφωσης σε όλες τις πτυχές του αθλητισμού. Πόσο μάλιστα όταν έχει να κάνει με μικρά παιδιά στο πιο δημοφιλές άθλημα της Ελλάδας.»

Ο Πρόεδρος της ΕΠΣΗ Νίκος Τζώρτζογλου: «Η φιλοσοφία της Ένωσής μας εδώ και πολλά χρόνια στηρίζεται στην ανάπτυξη των υποδομών και συνεχώς προτρέπουμε τα σωματεία της δύναμής μας να δίνουν βάρος στις Ακαδημίες τους».

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών Ν Ηρακλείου Κώστας Πετράκης: «Η ημερίδα αυτή ευχόμαστε ναφιλοξενήσει προπονητές , γονείς και παράγοντες  του ποδοσφαίρου από όλη την Κρήτη συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην επιμόρφωση των προπονητών ειδικότερα αλλά και στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε παγκρήτιο  επίπεδο γενικότερα.» 

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Σωτήρης Τριανταφύλλου:  «Οι ακαδημίες και το scoutingείναι η βάση μιας επιτυχημένης πορείας ποδοσφαιριστών και ομάδων. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το θέμα και να το προσεγγίσουμε από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές. Ειδικοί, προπονητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να το αναλύσουν, να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις γνώσις τους και κατόπιν και  της συμμετοχής όλων των παρισταμένων να καταλήξουμε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.»δηλώνει 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας:

09:00 -09:30  Προσέλευση 

09:30- 10.00  Επίσημοι Χαιρετισμοί – Βραβεύσεις
Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης
Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός
Πρόεδρος ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου
Πρόεδρος ΕΠΣΗ, Νίκος Τζώρτζογλου
Πρόεδρος Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Ν.Ηρακλείου
Κώστας Πετράκης

10:00-11:00  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ (Καθηγητής φυσικής Αγωγής, κάτοχος πτυχίου UEFAPro.Τεχνικός υπεύθυνος-συντονιστής προγράμματος Ακαδημίας ΠΑΟ)  «Οργάνωση και προγραμματισμός στα τμήματα υποδομής. Εξέλιξη και αξιοποίηση των ταλέντων στην Ελλάδα».

11:00-12:00  ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΓΑΝΗΣ(Καθηγητής αθλητικής ψυχολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης). «Ποδοσφαιρικό ταλέντο: Μύθοι και πραγματικότητα».

12:00-12:15  Διάλειμμα 

12:15-13:15 ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΛΙΑΣ (Γενικός διευθυντής σχολών ΄Αρσεναλ Ελλάδος και Κύπρου). «Οργάνωση συστήματος ανίχνευσης και “στρατολόγησης” παικτών στην νεαρή ηλικία. Η περίπτωση της ArsenalFC Elite Academy».

13:15-13:45  ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΙΜΑΚΗΣ (καθηγητής της Κοινωνιολογίας του Πολιτισμού και των Τοπικών Κοινωνιών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης). «Κοινωνιολογικές όψεις των ακαδημιών ποδοσφαίρου: Ανταγωνισμοί, ταυτότητα, διάκριση».

13:45-14:15  ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ (Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Εργοφυσιολόγος -Προπονητής φυσικής κατάστασης ΠΑΕ- ΟΦΗ 1925). «Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή και την ανάπτυξη
ταλέντων στο παιδικό ποδόσφαιρο».

14:15-14:45  Συζήτηση

*Ο ΠΣΑΤ και η περιφερειακή επιτροπή Κρήτης-Αιγαίου ευχαριστεί θερμά τους ιδιοκτήτες  του εστιατορίου «50/50» στο Ηράκλειο  κ.κ. Σαμαριτάκη Στέφανο, Πολυχρονάκη Γιώργο και Αντώνη Σηφάκη για την χορηγία τους στην ημερίδα.