Σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εκδηλώσεων

Εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, θεματικές ξεναγήσεις στην καρδιά της πόλης και στη Συλλογή Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, συνθέτουν το τιμητικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο πλαίσιο εορτασμού της 76ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:                                             

Από τις 20 ως τις 31 Μαΐου              

Επετειακή Έκθεση στο Βιβλιοπωλείο της Βικελαίας Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει:
– Έκθεση ενθυμημάτων από τη συλλογή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηρακλείου.
– Έκθεση μεταφρασμένων εγγράφων από το Γερμανικό Αρχείο του Φράιμπουργκ από τα αρχεία της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
– Προβολή τριών ντοκιμαντέρ, για τη Μάχη της Κρήτης, σε συνεχή ροή.

Σάββατο 20 Μαΐου, ώρα 18.00΄

Μάχη της Κρήτης. Οι οδομαχίες του Ηρακλείου.
 
Ξενάγηση από τον Κωστή Μαμαλάκη, Σύμβουλο Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στα σημεία που έγιναν οι οδομαχίες κατά τη Μάχη του Ηρακλείου. Τόπος συνάντησης, πλατεία Αγίου Δημητρίου [στο Λιμάνι] το Σάββατο 20 Μαΐου, ώρα 18.00΄. Η ξενάγηση θα καταλήξει στο βιβλιοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου, όπου αναπτύσσεται η έκθεση. 

Δευτέρα 22 Μαΐου, ώρα 14.00΄

Η Μάχη της Κρήτης και η Γερμανο-ιταλική Κατοχή
Είσοδος ελεύθερη
 
Περιήγηση στην έκθεση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης με τον Κωστή Μαμαλάκη, Σύμβουλο Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης που εστιάζει στους ακόλουθους θεματικούς άξονες: Το προπολεμικό δίκτυο κατασκοπίας στην Κρήτη – Η κήρυξη του πολέμου με την Ιταλία τον Οκτώβριο του 1940 και η εκδήλωση της γερμανικής εισβολής τον Απρίλιο του 1941 – Η επιχείρηση Ερμής – Οδομαχίες στην πόλη του Ηρακλείου – Οι 300 στρατιώτες από τη Θράκη – Μυστικές αντιστασιακές οργανώσεις στην πόλη του Ηρακλείου – Το σαμποτάζ του αεροδρομίου και η εκτέλεση των 62 – Η απαγωγή του στρατηγού Heinrich Kreipe – Η υπογραφή της γερμανικής συνθηκολόγησης στην Βίλα Αριάδνη στην Κνωσό. 
 
Παράλληλα, από τις 20-31 Μαΐου, οι επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν, αυτόνομα, την περιοδική έκθεση Αυστραλιανά στρατεύματα στη Μάχη της Κρήτης, στο φουαγιέ του δευτέρου ορόφου.
 
Τέλος, το ενδιαφερόμενο κοινό, μπορεί να επισκεφθεί το Πωλητήριο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, που θα είναι ανοικτό στο καθορισμένο ωράριο λειτουργίας του (Δευτέρα-Σάββατο: 9.00-17.00΄). Εκεί, ανάμεσα στη πληθώρα εκδόσεων για την τοπική ιστορία και πολιτισμό, θα βρει κανείς και τη σειρά Μαρτυρίες της ΕΚΙΜ, που αριθμεί ήδη 7 τόμους, με τις αναμνήσεις και τα απομνημονεύματα ελλήνων και ξένων που πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook