Ανακοινώσεις αναφορικά με το περιστατικό βίας σε βάρος γιατρού στο ΠΑΓΝΗ εξέδωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου και το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Το επεισόδιο έλαβε χωρα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο το περασμένο Σάββατο, όταν ένας ασθενής ο οποίος απαιτούσε να εξεταστεί από τους γιατρούς του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών πριν έρθει η σειρά του, επιτέθηκε σε έναν 55χρονο επιμελητή αναισθησιολόγο και τον γρονθοκόπησε! Πριν φτάσουν οι αστυνομικοί, η κατάσταση εκτονώθηκε και το περιστατικό πήρε τέλος.

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου αναφέρεται:

“Τα κρούσματα βίας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών  κατά  ιατρών που εφημερεύουν  είναι ολοένα και συχνότερα. Αυτή την φορά στο ΠΑ.Γ.Ν.Η.,  ένας συνάδελφος δέχτηκε την βίαιη επίθεση  «αγανακτισμένου» πολίτη κατά την διάρκεια της εφημερίας. Ιστορίες  καθημερινής τρέλλας, που διαδραματίζονται στα τμήματα αιχμής, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της πολιτείας να λάβει αποφάσεις κοινής λογικής, να δώσει σύγχρονες κι αποτελεσματικές λύσεις ταλαιπωρώντας διαχρονικά πολίτες και γιατρούς.

Η πραγματικότητα δεν επιτρέπει σε κανένα να κλείνει τα μάτια. Τα επεισόδια βίας  αποσπούν την προσοχή, διαταράσσουν την ψυχραιμία ιατρών και νοσηλευτών, έχουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στον εφημερεύοντα ιατρό του ΠΑ.Γ.Ν.Η.  και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας.  Τέτοιες συμπεριφορές δεν μας τιμούν ως Έλληνες πολίτες και δε μας αξίζουν ως  ιατροί που προσπαθούν πάντα για το καλύτερο. 

Ευελπιστούμε στην κατανόηση και  συμπαράσταση της κοινωνίας. Με τη πεποίθηση ότι η ασφάλεια του ασθενούς αλλά και των εργαζομένων στα νοσοκομεία πρέπει να είναι η πρώτη άμεση προτεραιότητα προτείνουμε:

  • Την διαρκή παρουσία  προσωπικού ασφάλειας σε όλα τα τμήματα των νοσοκομείων  και την εκπαίδευσή του στην αντιμετώπιση και την διαχείριση ανάλογων περιστατικών και συμπεριφορών.
  • Παρουσία προσωπικού ασφαλείας στο Τ.Ε.Π. σε όλη την διάρκεια της εφημερίας”

Στην ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ αναφέρεται:

Το τελευταίο κρούσμα βιαιοπραγίας που σημειώθηκε σε βάρος συναδέλφου από ασθενή που προσήλθε στο ΤΕΠ του ΠαΓΝΗ το Σάββατο 20/5, οι απειλές και η άσκηση βίας απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που προσπαθεί να εκτελέσει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα καθήκοντά του αποτελεί απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά.

Το συγκεκριμένο συμβάν ανέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τον αγώνα τον οποίο δίνουν το σύνολο των εργαζομένων κάτω από αντίξοες επικίνδυνες συνθήκες (εντατικοποίησης,  υποστελέχωσης, αυξημένης προσέλευσης ασθενών στα ΤΕΠ) για  να προστατεύσουν  τη ζωή των ασθενών των οποίων τίθεται σε κίνδυνο. Το συγκεκριμένο συμβάν ανέδειξε τα κενά σε μόνιμο προσωπικό ασφαλείας στα ΤΕΠ. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 9 και εργάζονται σήμερα 6 συνάδελφοι για την φύλαξη ενός τεράστιου χώρου όπως αυτός του Νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνονται αποδέκτες της σκληρής πραγματικότητας που  συναντούν οι ασθενείς στο νοσοκομείο (άλλοτε με απλές διαμαρτυρίες και άλλοτε με τον απαράδεκτο τρόπο της λεκτικής ή και δυστυχώς σωματικής βίας στους εργαζόμενους) με τις πολύωρες αναμονές αλλά και με την συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας του έκτακτου περιστατικού  και της απαίτησης της άμεσης αντιμετώπισης τους.

Όσο κι αν ωραιοποιείται η κατάσταση απ’ την πλευρά της διοίκησης με τις πρωτοβουλίες για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στον περιβάλλοντα χώρο, την ανάθεση της επιτήρησης και της προστασίας του νοσοκομείου σε εργαζομένους του νοσοκομείου με άλλη ειδικότητα,  τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή.

Καλές είναι οι ανακοινώσεις για σταθεροποίηση του συστήματος που κάθε λίγο και λιγάκι  αναφέρει το Υπουργείο Υγείας και  η ΔΥΠΕ, τα επιχειρησιακά σχέδια από πλευράς διοίκησης   αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη για ασθενείς και εργαζομένους.

Το σωματείο εργαζομένων καλεί τους ασθενείς και τις οικογένειες τους να στραφούν μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς στους πραγματικά υπεύθυνους που επιδιώκουν  να λειτουργούν τα νοσοκομείο με το λιγότερο δυνατό προσωπικό και τη λογική του μικρότερου κόστους.
Το μείζον ζήτημα στο οποίο το Νοσοκομείο αιμορραγεί είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού και η ανυπαρξία  των κατάλληλων συνθηκών για ασφαλή εργασία και νοσηλεία των ασθενών.
Απαιτούμε:

· Να  παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά

· Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε μόνιμο, εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας.

· Να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό”.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook