Οι απαρχές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο πνεύμα του 'Βενιζελισμού' και η Κρήτη ως πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες της ‘Γενιάς του 1930’. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης σας προσκαλεί στη διάλεξη της Αλεξάνδρας Κουρουτάκη, δρ. Ιστορίας της Τέχνης, επιστημονικής συνεργάτιδος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα : 

Οι απαρχές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο πνεύμα του ‘Βενιζελισμού’ και η Κρήτη ως πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες της ‘ Γενιάς του 1930’.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ( αίθουσα του 1ου ορόφου ), τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017, στις 19.30.

Η διάλεξη επιχειρεί να αναδείξει τη συμβολή του Βενιζέλου στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της συμπόρευσής της με τα Ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα του Μοντερνισμού.

Θα γίνει αναφορά στην ‘’ Ομάδα Τέχνη ‘’( 1917 – 19 ) και στην έμπρακτη συμπαράσταση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων στους νεωτεριστές καλλιτέχνες της Ομάδας, στις εκθέσεις τους σε Ελλάδα και Παρίσι.

Επίσης, η διάλεξη αποσκοπεί να παρουσιάσει έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων της Γενιάς του Μεσοπολέμου ( Εγγονόπουλος, Θεόφιλος, Τσαρούχης, Γουναρόπουλος, Στέρης, Παρθένης, Κόντογλου ) με θεματική εμπνευσμένη από την Κρήτη, τον πολιτισμό και την ιστορία της.

Ειδικότερα, οι μύθοι της Κρήτης, η Κρητική Λογοτεχνία και το θέατρο, η λαϊκή παράδοση, η κρητική παραδοσιακή ενδυμασία καθώς και η ηγετική πολιτική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου απετέλεσαν πηγή έμπνευσης για την περίφημη ‘’ Καλλιτεχνική Γενιά του 1930 ‘’.

Μετά την ομιλία της κ. Κουρουτάκη θα επακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. 

 ( Γιάννης Τσαρούχης, Γυναίκα με κρητική φορεσιά, 1957 )

Την εκδήλωση θα συντονίζει η Μαριάννα Καβρουλάκη, ανεξάρτητη ερευνήτρια, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΛΑΕΚ.