Οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους, και το υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας μπορεί ενδεχομένως να προσθέτουν χρόνια στη ζωή μας, ανακάλυψε νέα έρευνα από το Ισραήλ.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό ‘Health Psychology’, περιέλαβε 820 ενήλικες με μέση ηλικία τα 41 χρόνια, που εργάζονταν 8,8 ώρες την ημέρα για περίπου 20 χρόνια. Το ένα τρίτο ήταν γυναίκες. Οι εργαζόμενοι που ανέφεραν χαμηλή κοινωνική στήριξη στην εργασία είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας στην εικοσαετία σε σχέση με όσους δήλωσαν ότι είχαν καλό υποστηρικτικό σύστημα στο χώρο εργασίας.

Όπως αναφέρει το iatronet.gr, κατά τη διάρκεια της έρευνας πέθαναν 53 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είχαν φτωχές κοινωνικές σχέσεις με τους συναδέλφους τους. Η έλλειψη συναισθηματικής στήριξης στην εργασία, συνδεόταν με 140% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας στα επόμενα 20 χρόνια, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η Dr. Sharon Toker, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι περνούμε τον περισσότερο χρόνο στην εργασία μας και δεν έχουμε πολύ χρόνο να συναντήσουμε τους φίλους μας τα Σαββατοκύριακα και εξήγησε ότι η εργασία θα πρέπει να είναι ένας χώρος όπου να λαμβάνουν οι άνθρωποι την αναγκαία συναισθηματική στήριξη.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κοινωνική στήριξη από τους συναδέλφους αποτελεί περισσότερο ισχυρό προγνωστικό δείκτη υγείας και μακροζωίας έναντι της σχέσης που έχει ο εργαζόμενος με το αφεντικό του. Η επίδραση ήταν σημαντική σε εργαζομένους 38 έως 45 ετών αλλά όχι σε νεότερους ή μεγαλύτερους

Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, παχυσαρκία κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, σάκχαρο αίματος, χοληστερόλη, κατάθλιψη και άγχος.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν λάμβαναν πρωτοβουλίες και αν είχαν την ελευθερία να αποφασίσουν οι ίδιοι. Οι άντρες είχαν καλύτερη επίδοση όταν είχαν περισσότερο έλεγχο στην εργασία, ενώ γυναίκες με την ίδια ποσότητα ελέγχου είχαν βραχύτερο χρόνο επιβίωσης. Συγκεκριμένα, γυναίκες που ανέφεραν σημαντικό έλεγχο στην εργασία τους είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες θνησιμότητας στην εικοσαετία, έδειξε η έρευνα.

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι από τον σύγχρονο χώρο εργασίας συχνά απουσιάζει το υποστηρικτικό περιβάλλον. Πολλοί άνθρωποι επικοινωνούν εξ αποστάσεως, άλλοι ανταλλάσσουν e-mails ακόμα και αν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Η έρευνα υποδεικνύει ότι το κυλικείο ή η καφετέρια όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να μιλήσουν μπορεί να οδηγήσουν τους εργαζόμενους να αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι.

Ο Dr. Alan Manevitz, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η ευχαρίστηση στη δουλειά μπορεί να δίνει τεράστια ώθηση στην παραγωγικότητα και οι ικανοποιημένοι άνθρωποι δουλεύουν καλύτερα με άλλους, είναι περισσότερο δημιουργικοί, έχουν περισσότερη ενέργεια, αρρωσταίνουν σπανιότερα, μαθαίνουν γρηγορότερα και ανησυχούν λιγότερο για λάθη.

Το διάλειμμα για καφέ, η συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο ή ένα πικνίκ το Σαββατοκύριακο είναι πολύ καλές ενισχύσεις για το ηθικό, δήλωσε.

Ωστόσο, η έρευνα δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι χαρούμενοι επειδή εργάζονται σε υποστηρικτικό περιβάλλον ή αν η θετική τους ενέργεια διαχέεται στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τον εργασιακό τους χώρο, δήλωσε ο Manevitz.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook