Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του Eurogroup, στο οποίο δεν επετεύχθη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλά ούτε για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις  να παραπέμπονται στο επόμενο Eurogroup, στις 15 Ιουνίου.

«Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Καιρός να πέσει η αυλαία».

«Η κυβέρνηση, επί μήνες, καθυστέρησε να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Έριξε ξανά την οικονομία σε ύφεση και φόρτωσε σε όλους τους Έλληνες το τέταρτο Μνημόνιο και νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 14,2 δισ. ευρώ» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Έφτασε στο σημείο ο κ. Τσίπρας, την προηγούμενη εβδομάδα, για να περάσει τα σκληρά μέτρα στους πολίτες και τους βουλευτές του, να πανηγυρίζει ότι εξασφάλισε μια πολύ καλή, οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους. Δυστυχώς, αποδείχτηκε ότι έλεγε, άλλη μια φορά, ψέματα. Με την ανικανότητά του, έχει μετατρέψει στο θέμα του χρέους το αυτονόητο, που είχε πετύχει η χώρα το 2012, σε ζητούμενο» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνει πως χθες είχαμε ακόμα ένα Eurogroup χωρίς συμφωνία, ούτε για το χρέος ούτε για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ούτε καν για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση κάποιας δόσης.

«Τελικά, το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης είναι η περικοπή συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου για όλους, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και πολλά χρόνια λιτότητας με εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καταλογίζει στον Αλέξη Τσίπρα υποχωρητικότητα απέναντι στους δανειστές, κατηγορώντας τον ότι δεν τήρησε την εθνική γραμμή για το χρέος.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της, στο χθεσινό Eurogroup η χώρα μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών. Αντί να ξεκινούν από το κεκτημένο του 2012, δεσμεύουν τη χώρα με στόχους για διαρκή λιτότητα και επιτροπεία μέχρι το 2060. Δεν έκλεισαν ούτε την αξιολόγηση ούτε αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης.

Η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει ότι οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του. «Δυστυχώς παρατείνεται η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες. Οι πολίτες, όμως, τους έχουν καταλάβει και η απάντησή τους θα είναι σκληρή» καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, σε ανακοίνωση αναφέρει πως όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να εμφανίσει τη ρύθμιση του χρέους ως άλλοθι για τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε, ο λαός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και ότι η συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το προαπαιτούμενο και για την όποια ρύθμιση του χρέους και την όποια ανάκαμψη της οικονομίας.

«Μοναδικοί ωφελημένοι από τη ρύθμιση του χρέους θα είναι όσοι ευθύνονται και για τη διόγκωσή του, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για το λαό, που δεν ευθύνεται στο ελάχιστο, μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας και συγκρουστεί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ» καταλήγει η ανακοίνωση.

in.gr