Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου στα Χανιά τρεις σημαντικές Ξιφασκικές εκδηλώσεις:

1.    Οι διεθνείς φιλικοί αγώνες Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών – Γυναικών «Μάχη της Κρήτης 2017»

2.    Οι ανοιξιάτικοι περιφερειακοί αγώνες Κρήτης 2017 και,

3.    Το σχολείο διαιτητών Ξιφασκίας

1.Διεθνείς φιλικοί αγώνες Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών – Γυναικών «Μάχη της Κρήτης 2017»

Οι διεθνείς ανοιχτοί φιλικοί αγώνες Ξίφους Μονομαχίας Ανδρών – Γυναικών «Μάχη της Κρήτης 2017» πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 27 Μαΐου στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του Ε.Α.Κ. Χανίων. Τους αγώνες συνδιοργάνωσε η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων, η Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας , η Περιφέρεια Κρήτης/Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων. Ήταν ενταγμένοι στο επίσημο εορταστικό πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων της ιστορικής Μάχης της Κρήτης  του 1941.

Σαράντα άνδρες και είκοσι γυναίκες άνω των δεκατριών ετών εκπροσωπώντας δεκαπέντε σωματεία από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο πήραν μέρος σε ένα μοναδικό ξιφασκικό γεγονός για τα Χανιά. Ανάμεσά τους παλιοί και νέοι πρωταθλητές του όπλου αλλά και βετεράνοι καθώς οι αγώνες ήταν ανοιχτοί σε όλους, παλιούς και νέους Ξιφομάχους, ανεξάρτητα αν είναι ακόμη ενεργοί . Ευχάριστη έκπληξη και τιμή για την διοργάνωσή μας αποτέλεσε η συμμετοχή πολυπληθούς αντιπροσωπείας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ένας άνδρας και έξη γυναίκες) με τον προπονητή τους και συνοδό Αξιωματικό της Σχολής  δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον επετειακό χαρακτήρα των αγώνων καθώς είναι γνωστή η ηρωική συμμετοχή των μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων στη Μάχη της Κρήτης το 1941.

Στους άνδρες την πρώτη θέση, το κύπελλο και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο παλιός πρωταθλητής Ελλάδος Αλέξανδρος Κοντογιάννης του Θησέα Ηρακλείου, τη δεύτερη ο Μάρκος Δρανδάκης  της Αθλητικής Λέσχης Ξιφασκίας Χανίων , ενώ στην Τρίτη θέση ανέβηκαν ο Στέλιος Φουστανάκης της Αθλητικής Λέσχης Μεσσαράς και ο Φίλιππος Πασσάμ του Θησέα Ηρακλείου.

Η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων εκπροσωπήθηκε από δώδεκα αθλητές.

Ο Μάρκος Δρανδάκης είχε μια πραγματικά εξαιρετική μέρα. Με τέσσερις νίκες και μία ήττα προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων. Στη συνέχεια, στους αγώνες ευθέως αποκλεισμού, απέκλεισε διαδοχικά στη φάση των 32 τον Βειζό Τσάε της Λευκωσίας , στη φάση των 16 το Ματάν Σινγκ της Λευκωσίας, στη φάση των 8 το Νίκο Τσώκα της Φλώρινας, στον ημιτελικό το Φίλιππο Πασσάμ του Θησέα Ηρακλείου. Στον τελικό αντιμετώπισε τον πρωταθλητή Ελλάδος στο Ξίφος Μονομαχίας Ανδρών του 2015 Αλέξανδρο Κοντογιάννη του Θησέα Ηρακλείου και πήρε τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο (15 – 4).

Ο Τόμι Στγιεπάνοβιτς κατέλαβε την 7η θέση, ο Ματθαίος Στιούκης τη 17η, ο Αντώνης Κρασουδάκης την 21η, ο Μίλος Στογιάνοβιτς την 22η   , ο Άρης Δρικάκης την 28η  και ο Χρήστος Παπαδάκης την 29η  . Οι Βογιατζής , Αλεξίου, Χατζηδάκης, Σκαράκης και Σασλής  δεν κατάφεραν να περάσουν τη φάση των ομίλων και αποκλείστηκαν.

Στις γυναίκες την πρώτη θέση, το κύπελλο και το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ελευθερία Μιμηγιάννη του Παναθηναϊκού κερδίζοντας στον τελικό τη Ζωή Μοσχοπούλου της Φλώρινας  που πήρε το ασημένιο μετάλλιο ενώ την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο μοιράστηκαν η Ευγενία Φούντα και η Ελένη Πολίτη της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων.                              
 
Την Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων εκπροσώπησε η Μαρία Μπακατσάκη που κατετάγη 12η.

Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους οι κκ Νίκος Βλαζάκης Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Δήμου Χανίων και Αθανάσιος Μανιουδάκης Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων αξιωματικών Χανίων, Ανδρέας Πολυχρονάκης Πρόεδρος του Θησέα Ηρακλείου, Μιχάλης Σφακιανάκης Πρόεδρος της Αθλητικής Λέσχης Μεσσαράς,.

Τόσο οι αθλητές, όσο και οι συνοδοί και προπονητές του έμειναν ενθουσιασμένοι από τους αγώνες αλλά και από την εξαιρετική , όπως την χαρακτήρισαν, Κρητική και ιδιαίτερα Χανιώτικη φιλοξενία.

Η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων ευχαριστεί θερμά τους πολύτιμους χορηγούς  της διοργάνωσης πού με την αμέριστη πραγματική συμπαράστασή τους έκαναν δυνατή την πραγματοποίηση της «Μαχης της Κρήτης 2017». Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κρήτης /Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων, την ΑΝΕΚ – Blue Star Ferries,  την κα Αναστασία Μαριδάκη (μεζεδοπωλείο «Ραχάτι») , MEMO COMPUTERS, MEMO EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ, MARKANTONAKIS SHIPING SERVICES

Η Αθλητική Λέσχη Ξιφασκίας Χανίων απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να άρτια διοργανώσει αγώνες υψηλού επιπέδου στα Χανιά και να προβάλλει το Ολυμπιακό Άθλημα της Ξιφασκίας προσφέροντας στους Χανιώτες   θέαμα και αγωνιστικές συγκινήσεις.

2. Ανοιξιάτικοι περιφερειακοί αγώνες Κρήτης 2017
  
    Την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 Μαΐου 2017 , διοργανώθηκαν οι ανοιξιάτικοι περιφερειακοί αγώνες Κρήτης 2017 με συμμετοχή πάνω από πενήντα αθλητών από ολόκληρη την Κρήτη της κατηγορίας παμπαίδων και παγκορασίδων.

    Όπως πάντα οι αγώνες παμπαίδων – παγκορασίδων χαρακτηρίζονται από μεγάλο πάθος και συγκινήσεις τόσο στις πίστες όσο και τις κερκίδες χαρίζοντας το πρώτο αγωνιστικό βάπτισμα και αξέχαστες εμπειρίες σε όλους.

Ξίφος Ασκήσεως Παμπαίδων (8-10 ετών)

1.    Λιονάκης Κωστής  (Μεσσαρά)
2.    Γαροφαλάκης Αντώνης (Α.Λ.Ξ.Χ.)
3.    Αλεξίου Πρόδρομος (Α.Λ.Ξ.Χ.), Κατσελάκης Μιχάλης (Θησέας)

Ο Γραμβουσάκης Ορέστης κατετάγη 5ος , ο Κουλιεράκης Νίκος 7ος και ο Παπαντωνάκης Νίκος 10ος .

Ξίφος Ασκήσεως Παγκορασίδων (8-10 ετών)
    
1.    Κουκλάκη Φαίδρα (Α.Λ.Ξ.Χ.)
2.    Ουγγρίνη Αγγελική – Μελίνα (Α.Λ.Ξ.Χ.)
3.    Δασκαλάκη Ιφιγένεια (Α.Λ.Ξ.Χ.)

Ξίφος Ασκήσεως Παμπαίδων (11-13 ετών)

1.    Αυγουστάκης Μανώλης (Μεσσαρά)
2.    Παπαδοκοκολάκης Γιάννης (Α.Λ.Ξ.Χ.)
3.    Γεωργιτζίκης Γιώργος (Α.Λ.Ξ.Χ.), Πατραμάνης Βενιζέλος (Μεσσαρά)

Ο Ντουνιαδάκης Νικος κατέλαβε την 5η θέση.

Ξίφος Ασκήσεως Παγκορασίδων (11-13 ετών)

1.    Κασσάρα Ειρήνη (Α.Λ.Ξ.Χ.)
2.    Σφακιανάκη Δήμητρα (Μεσσαρά)
3.    Ηλιάκη Ειρήνη (Α.Λ.Ξ.Χ.), Τσεπέτη Ναταλία (Α.Λ.Ξ.Χ.)

Η Γεωργιτζίκη Ζωή κατέλαβε την 5η θέση και η Δασκαλάκη Κατερίνα την 6η

Ξίφος Μονομαχίας  Παμπαίδων (10-13 ετών)

1.    Χατζηγεωργίου Νίκος (Μεσσαρά)
2.    Σύρμος  Μιχάλης (Θησέας)
3.    Γρηγοριάδης Γίάννης (Μεσσαρά), Μπουχαλάκης Ανδρέας (Μεσσαρά)

Ο Σαρτζετάκης Αντώνης 5ος , ο Αλέξανδρος Παπαγιάννης 6ος , ο Μάινγκοτ Αδριανός 7ος  και ο Τσισμενάκης Νίκος και Κουτσουκλάκης Χρήστος 9ος και 10ος .

Ξίφος Μονομαχίας Παγκορασίδων (10-13 ετών)

1.    Ελευθεράκη Ευαγγελία (Α.Λ.Ξ.Χ.)
2.    Παπαδάκη Μαρία (Α.Λ.Ξ.Χ.)
3.    Αλιπράντη Δάφνη (Α.Λ.Ξ.Χ.), Κασιμάτη Δανάη (Α.Λ.Ξ.Χ.)

Η Γαλανάκη ελένη έφτασε στην 5η Θέση, η Παναγοπούλου Αριάδνη στην 11η , η Κρητικού Ειρήνη στη 12η και η Τζιτζικαλάκη Λίλα στη 13η .

Σπάθη Παμπαίδων Παγκορασίδων

1.    Πολυχρονάκης Γιάννης ( Α.Ο. ΘΗΣΕΑΣ)
2.    Μαμέλης Μιχάλης ( Α.Ο. ΘΗΣΕΑΣ)
3.    Τζωρτζουλάκης Γιώργος ( Α.Ο. ΘΗΣΕΑΣ) , Αναγνώστη Μόνικα       ( Α.Ο. ΘΗΣΕΑΣ)

3.Σχολείο Διαιτητών Ξιφασκίας


 
Το διήμερο συμπληρώθηκε με την διεξαγωγή σχολείου και εξετάσεων διαιτητών Ξιφασκίας και για τα τρία όπλα, Ξίφος Ασκήσεως, Ξίφος Μονομαχίας και Σπάθη στο οποίο πιστοποιήθηκαν νέοι διαιτητές από ολόκληρη την Ελλάδα απόλυτα απαραίτητοι για την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των αγώνων. Δίδαξαν οι κκ Εμμανουήλ Κατσιαδάκης Πρόεδρος της Ελληνική Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Δημήτριος Χατζησαράντος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προέδρων, Κριτών Οπλομαχίας, Ανδρέας Δουβής Διεθνής Διαιτητής Ξιφασκίας. Το συγκεκριμένο σχολείο εντάσσεται σε μία σειρά ενεργειών ανάπτυξης και διάδοσης που έχει σχεδιάσει η δραστήρια Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας για το συναρπαστικό Ολυμπιακό άθλημα της Ξιφασκίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook