Εκατοντάδες καταστηματάρχες, εργαζόμενοι και προμηθευτές διαμαρτύρονται για τον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων – Κλειστά τα καταστήματα

(Τελευταία ενημέρωση 12:40)

Εικόνες που δεν έχουν ξαναυπάρξει διαδραματίζονται απο το πρωί στο ενετικό λιμάνι αλλά και γενικότερα στην παλιά πόλη των Χανίων.

Επισκέπτες να περπατούν βλέποντας όλα τα καταστήματα κλειστά και απο τις 11 το πρωί εκατοντάδες επιχειρηματίες μαζί με τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους να διαμαρτύρονται για την απόφαση του Δήμου Χανίων να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου κανονισμού χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι «Εμείς οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές αποφασίσαμε να κλείσουμε στις 31/5 τα καταστήματά μας ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νέο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου που προσπαθεί να επιβάλλει ο Δήμος Χανίων στις επιχειρήσεις μας, διαλύοντας κάθε έννοια επιχειρηματικότητας χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές και γενικότερα την τοπική οικονομία.

Ζητάμε την κατανόηση της τοπικής κοινωνίας και τη στήριξή σας στο δίκαιο αγώνα μας, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούμε.”

 

Μετά την συγκέντρωση στην πλατεία στο Συντριβάνι ακολούθησε πορεία μέσα απο τα στενά της παλιάς πόλης προς το δημαρχείο Χανίων.

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Στο Δημαρχείο εκπρόσωποι των καταστηματαρχών συναντήθηκαν με τον δημαρχεύοντα αντιδήμαρχο Γιάννη Μαράκη, στον οποίο έδωσαν και το ψήφισμα με τα αιήματά τους.

 

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης, στην αναφορά του επεσήμανε πως ένας δήμος, πρώτα δημιουργεί υποδομές και μετά ζητά την βοήθεια των επιχειρήσεων, ενώ αναφερόμενος στον αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Βλαχάκη είπε: “Δεν μας αρέσει η συμεριφορά του αντιδημάρχου ο οποίος είναι κάθετος και λέει πως ξεβρωμίζει την πόλη απο συντεχνιακά συμφέροντα. Τα γυρνάμε πίσω και ζητάμε διάλογο. Αδιάλλακτες συμπεριφορές και εγωισμοί δεν έχουν θέση”.

 
 
 
 
Οι καταστηματάρχες έθεσαν το θέμα των δύο μέτρων και δύο σταθμών στην κατανομή των κοινόχρηστων χώρων, ενώ ένας απο αυτούς είπε χαρακτηριστικά: “Όταν βγαίνουν οι εργαζόμενοι και βλέπουν το ακίνητο του Σταθάκη να έχει κάνει και περίφραξη – καλά κάνει δικαίωμά του – αλλά αυτούς τους περιορισμούς σε εμάς δεν τους δέχονται ούτε οι εργαζόμενοι.
 
 

Μετά την λήξη της κινητοποίησης απο τον Δήμο Χανίων δημοσιοποιήθηκε η εξής γραπτή δήλωση του Δημάρχου Τάσου Βάμβουκα:

“Ο Κανονισμός Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Χανίων, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία με την υπ΄ αριθμ. 87/2017 Απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, είναι αποτέλεσμα ευρύτατου διαλόγου και αποφάσεων απόλυτα διαφανών και δίκαιων. Ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες εδώ και επτά μήνες, προκειμένου να ληφθούν υπ όψιν όλες οι απόψεις και να λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις ο συγκεκριμένος Κανονισμός από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους, ώστε να αποτελεί σήμερα  πραγματικότητα. 
Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για εξορθολογισμό των παραχωρήσεων των κοινόχρηστων χώρων, στοχεύουμε σε ένα δημόσιο χώρο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις προσβασιμότητας, με βάση και την κείμενη νομοθεσία, προσδοκώντας ουσιαστικά η πόλη μας να αποκτήσει ένα φιλικότερο πρόσωπο για κατοίκους και επισκέπτες. 
Ταυτόχρονα ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και τονώνουμε την απασχόληση, περιορίζοντας την ασυδοσία και την αναρχία στο δημόσιο χώρο, ενώ προστατεύουμε την αισθητική φυσιογνωμία, όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις,  κυρίως ευρωπαϊκές, που συχνά επικαλούμαστε σαν πρότυπα. 
Έχουμε μια πόλη και έναν Δήμο κόσμημα και σαν τέτοιο πρέπει να το διαφυλάξουμε. 
Αντίπαλος μας στην προσπάθεια αυτή είναι η υπερβολή. Ο Κανονισμός Παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου μας θα εφαρμοστεί. Ωστόσο, όπως οτιδήποτε νέο θα έχει την ευκαιρία να δοκιμαστεί και ο,τι χρήζει βελτίωσης, που δεν αλλοιώνει τους στόχους του, να διορθωθεί στη συνέχεια”.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook