Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηρακλείου για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Ηρακλείου κατέθεσαν στις 30-5-2017 επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για τις εξελίξεις στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο και ζητούν τον ορισμό έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ με αποκλειστικό θέμα το ΠΣΚΗ.  

Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

«Προς τον Κο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (ΠΣΚΗ)

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) ξεκίνησε σαν αίτημα του Ηρακλειώτικου λαού για ένα χώρο όπου θα μπορέσει να βρει στέγη η ερασιτεχνική λαϊκή δημιουργία και η ποιοτική τέχνη που ασφυκτιά μέσα στην εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση. Το ΚΚΕ, μέσα από τις παρατάξεις που στηρίζει στο Δήμο Ηρακλείου («Λαϊκή Συσπείρωση» και παλιότερα την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου»), υποστήριξε αυτό το δίκαιο αίτημα βάζοντας ως προϋπόθεση την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του, τόσο στην κατασκευή όσο και στην λειτουργία του, με λαϊκό έλεγχο σε όλα τα στάδια και με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Τόσο στην Α΄ φάση, όσο και τώρα στη Β΄, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, τίποτα από αυτά δεν εξασφαλίστηκε. Το έργο με ευθύνη των δημοτικών αρχών (Κουράκη-Λαμπρινού) μπήκε στον αυτόματο πιλότο του εργολάβου της Α΄ φάσης, χωρίς διάθεση ελέγχου ή πραγματικής επίβλεψης, ως αποτέλεσμα ανικανότητας αλλά κυρίως πολιτικής απόφασης. Πολιτική απόφαση που έχει ως στόχο το να αποκοπεί το έργο από την επίβλεψη του ΔΣ του Δ. Ηρακλείου και να περάσει στον πλήρη έλεγχο και τη διαχείρισή του από τη ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε., να αλωνίζουν οι εργολάβοι και να ιδιωτικοποιηθεί η λειτουργία του. Στόχος πάντα το κέρδος του κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα ως τώρα ήταν πληθώρα προβλημάτων, διαπιστωμένων σε τρία πορίσματα του Σώματος Ελεγκτών Δημοσίων Έργων (ΣΕΔΕ).

Όλα δείχνουν ότι η Β’ φάση δεν πρόκειται να προχωρήσει, καθώς, με ευθύνη Δημοτικών Αρχών και ΔΕΠΤΑΗ Α.Ε., ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η Α΄ φάση μετά από 11 ολόκληρα χρόνια και 43.646.999,56 € που έχουν ήδη ξοδευτεί! Μάλιστα, 12εκ € περίπου από αυτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πληρωθούν από τα ταμεία του δήμου, δηλαδή τους δημότες, καθώς τμήμα του έργου που είχε ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πολιτισμός» έχει ήδη απενταχθεί! Επιπλέον, η ολοκλήρωση του ΠΣΚΗ (Β΄ φάση) δημοπρατήθηκε με την απαράδεκτη μέθοδο μελέτη-κατασκευή η οποία έχει κοστολογηθεί περίπου στα 11εκ € και θα πληρωθεί με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τους τόκους αυτού του δανείου, ύψους 50 εκ € που συμφώνησε η δημοτική αρχή Κουράκη και παρέτεινε η δημοτική αρχή Λαμπρινού, ξεκίνησε ήδη να πληρώνει φέτος ο Δήμος!

Επιπροσθέτως, αν και όποτε ολοκληρωθεί το ΠΣΚΗ, είναι βέβαιο ότι θα δοθεί η λειτουργία του βορά στους ιδιώτες και άρα πάλι ο λαός θα πληρώνει (αν μπορεί) για να απολαμβάνει την όποια λειτουργία του. Ακόμα δεν ολοκληρώθηκε, και για οποιαδήποτε εκδήλωση (φορέα, συλλόγου, σχολείου κ.α.) απαιτείται μεγάλο χαράτσι. Η δημοτική αρχή ήδη επικαλείται ότι δεν έχει προσωπικό, ούτε τεχνογνωσία, ούτε και χρήματα για να το λειτουργήσει. Στην οικονομοτεχνική μελέτη με θέμα το «Στρατηγικό και Επιχειρησιακό σχέδιο Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου», αναφέρεται πως απαιτούνται 700.000 € ετησίως ως κόστος συντήρησης και 3 εκ. κόστος λειτουργίας. Η μελέτη αυτή, προτείνει αυτοχρηματοδότηση για να είναι βιώσιμο το ΠΣΚΗ. Δηλαδή και πάλι να πληρώνουν οι δημότες!

Πόσες φορές θα πρέπει να πληρώσει ο λαός μας γι αυτό το έργο;; ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!

Οι ευθύνες των δημοτικών αρχών είναι τεράστιες. Η σημερινή Δημοτική Αρχή ακολουθεί σταθερά τα βήματα της προηγούμενης σε όλα. Επιπλέον, συγκαλύπτει, με τη στάση της την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τα τεχνικά στελέχη της ΔΕΠΤΑΗ και γι αυτό είναι συνυπεύθυνη απέναντι στον Ηρακλειώτικο λαό για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αγνοεί τα πορίσματα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης με νομικίστικα τερτίπια, εξακολουθεί να κρατάει το Δημοτικό Συμβούλιο στο σκοτάδι -έγινε μια συνεδρίαση για το ΠΣΚΗ μετά από δική μας παρέμβαση στις 11/7/2016- ενώ η ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ αποφασίζει για όλα. Συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες πρακτικές τη «συνέχιση» της Β΄ φάσης σα να μην συμβαίνει τίποτα!!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η «Λαϊκή Συσπείρωση» για άλλη μια φορά αναλαμβάνει να διαφωτίσει, να αποκαλύψει και να αναδείξει στον Ηρακλειώτικο λαό τον χορό εκατομμυρίων που έχει στηθεί στην πλάτη του για να πλουτίζουν κάποιοι, την ώρα που εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες στενάζουν από τα μνημόνια δεξιών, «κεντρώων» και «αριστερών» κυβερνήσεων.

Το ΠΣΚΗ πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά με όρους που να συμφέρουν τον λαό κι όχι τους εργολάβους. Λύση που συμφέρει το λαό για την ολοκλήρωση του ΠΣΚΗ είναι:

να φύγει το ΠΣΚΗ από τη διαχείριση της ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ, η οποία πρέπει να καταργηθεί.

να περάσει η επίβλεψη του έργου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δ. Ηρακλείου και στον πλήρη έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι ο κύριος του έργου.

να διεκδικηθούν από την κυβέρνηση πόροι για τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και της αποπληρωμής του δανείου του οποίου η εκταμίευση πρέπει να σταματήσει. Ούτε ένα ευρώ τόκο ή κεφάλαιο να μην επιβαρυνθούν οι δημότες!

να λειτουργήσει με προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με δωρεάν ή συμβολικό εισιτήριο για τους Ηρακλειώτες ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τα πολιτιστικά δρώμενα που θα λαμβάνουν χώρα σε αυτό και να είναι πραγματικά το σπίτι της τέχνης και του πολιτισμού, όπου θα βρίσκει έκφραση η ερασιτεχνική και λαϊκή δημιουργία.

Μόνο με αυτούς τους όρους θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η ολοκλήρωση κατασκευής του ΠΣΚΗ, αλλιώς να σταματήσει. Αν συνεχιστεί η μέχρι τώρα πορεία, είναι σίγουρο πως τα σπασμένα θα κληθεί να πληρώσει ο λαός, ενώ η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στις δημοτικές αρχές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το ΠΣΚΗ.

ΚΑΛΟΥΜΕ την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας να ξεσηκωθούν. Να μην ανεχτούν τις δημοτικές αρχές που του φορτώνουν κι άλλα βάρη στην πλάτη ώστε να εξυπηρετήσουν και αυτοί -ακριβώς όπως και οι κυβερνήσεις- το κεφάλαιο. Να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που παρουσιάζουν την αλήθεια νέτη-σκέτη και να παλέψουν για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει κρίσεις, φτώχεια, πολέμους και το οποίο υπηρετούν τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι δημοτικές αρχές που βρέθηκαν και βρίσκονται σήμερα στο τιμόνι του Δήμου Ηρακλείου.

Ηράκλειο 30-05-2017

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κασαπάκης Μιχάλης

Κοκοσάλη Μαρία»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook