Χωρίς πόσιμο νερό για ένας χρέος 9 χιλιάδων ευρώ από χθες ο Βατόλακκος

Ένα ολόκληρο χωριό στα Χανιά, έμεινε από χθες χωρίς νερό ύδρευσης , με το μπαλάκι των ευθυνών να “πηγαινοέρχεται”, μεταξύ ΤΟΕΒ και ΔΕΥΑΒΑ, και τους κατοίκους να βρίσκονται στην μέση.

Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο Flashnews.gr από δημότη , ο λόγος για τον οποίο ο Βατόλακκος έχει μείνει χωρίς νερό ύδρευσης είναι διότι η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή ρεύματος στο αντλιοστάσιο που υδρεύεται ο Βατόλακκος πράγμα το οποίο ισχύει, με το ίδιο άτομο που έκανε την καταγγελία να αναφέρει ότι αυτό οφείλεται σε απλήρωτα χρέη ύψους περίπου 10 χιλιάδων ευρώ, ωφειλές της ΔΕΥΑΒΑ.

Η πλευρά, ωστόσο της ΔΕΥΑΒΑ, δίνει την δική της εξήγηση σε αυτό το “μπάχαλο” που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, με τους κατοίκους να δοκιμάζουν την υπομονή τους μην έχοντας νερό να πιουν, ιδίως τώρα που είναι καλοκαιρινή περίοδος και όσο να ναι υπάρχει μεγαλύτερη ανθρώπινη ανάγκη. 

Σε επικοινωνία λοιπόν που είχαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΑ, Σταματάκη Μανώλης, ανέφερε ότι:

“Το 2011 που συνενώθηκαν οι Δήμοι παραλάβαμε σταδιακά, με τον ισολογισμό έναρξης την διαχείριση που συνεπάγεται με οφειλές, υποχρεώσεις, και την εύρυθμη λειτουργία των οικισμών του Πλατανιά. Ο Βατόλακκος υδροδοτείται από ένα αντλητικό σύστημα που ανήκει στον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου ενώ το υπόλοιπο διάστημα από υδρομαστεύσεις. Το συγκεκριμένο χωριό υδροδοτούνταν και μέσω της γεώτρησης με ένα μέρος της κατανάλωσης της ΔΕΗ, να οφείλεται και στην ΔΕΥΑΒΑ.Ο λογαριασμός όμως της ΔΕΗ δεν είναι της ΔΕΥΑΒΑ εξολοκλήρου. 

Ετησίως το μέγεθος του λογαριασμού είναι περίπου 800 χιλ, εμείς έχουμε κάνει μια σύμβαση με την ΔΕΗ με το που λήξει ο μηνιαίως λογαριασμός, αυτόματα να εισπράττει ένα ποσό της τάξεως 70 χιλιάδες. Η ΔΕΥΑΒΑ οφειλή στην ΔΕΗ δεν έχει, πλην όμως η ΔΕΥΑΒΑ υδροδοτείται σε ένα αντλητικό σύστημα που ανήκει στην δικαιοδοσία του ΤΟΕΒ. Πέρυσι λοιπόν, πληροφορήθηκα ότι έχει προέλθει ένα χρέος από το 2011, που έχει γίνει η δημοτική ΔΕΥΑΒΑ, μέχρι σήμερα της τάξης των 9 χιλ. ευρώ. Αυτό το χρέος όμως μπορεί να μην είναι εξ ολοκλήρου δικό μας γιατί από την συγκεκριμένη γεώτρηση μπορεί να έκανε χρήση και ο ΤΟΕΒ.

Εμείς για όποια δαπάνη υπάρχει ελεγχόμαστε από την νομιμότητα του εκλεκτικού συνεδρίου, ο οποίος ελεγκτής διαπιστώνοντας ότι ο μοναδικός πάροχος που η ΔΕΥΑΒΑ μπορεί να παίρνει νερό είναι ο ΟΑΚ, και οχι ο κάθε ΤΕΟΒ, έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα για την εξόφληση.

Είμαστε διατεθειμένοι το μέρος της οφειλής προς τον ΤΟΕΒ να το πληρώσουμε. Εγω προκαλώ οποιονδήποτε να μου φέρει ένα έγγραφο που να λέει ότι η ΔΕΥΑΒΑ οφείλει αυτά τα χρήματα προς την ΔΕΗ”

Δεν αρνούμαι ότι από αυτα τα 9 χιλιάδες ευρώ μπορεί αν οφείλουμε κάποια, αλλά το χρέος δεν είναι εξολοκλήρου δικό μας. 

Θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε άμεσα το πρόβλημα, και βρισκόμαστε σε έρευνα με το ελεγκτικό συνέδριο για να βρεθεί μια λύση με το χρέος.”

Όπως είπε πάντως ο κ.Μαρινάκης ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος της ύδρευσης έχει ήδη επιλυθεί. 

Το ποιος έχει την ευθύνη φυσικά και δεν θα το κρίνουμε εμείς, δεν είμαστε άλλωστε οι αρμόδιοι, το σίγουρο είναι να βρεθεί άμεσα λύση και οι κάτοικοι του χωριού να μην γίνονται έρμαια κακών συνεννοήσεων 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook