Δικαιώνει το Μονομελές Πρωτοδικείο με απόφασή του (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) συμβασιούχο που απασχολήθηκε μέσω προγράμματος Stage στο Δήμο Άνω Λιοσίων.

H 30χρονη Ελευθερία Καμπόλη, πτυχιούχος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου δήλωσε δικαιωμένη, γιατί όπως είπε πιστεύει οτι η ενέργειά της αυτή θα ανοίξει τον δρόμο σε όσους συμβασιουχους και stagiers διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος της

\”Δικαιώθηκε η εντολέας μου η οποία αν και απασχολήθηκε με εργασιακές συμβάσεις δήθεν μαθητείας, καλύπτε στην πραγματικοτητα πάγιες και διαρκείς ανάγκες ως διοικητικό προσωπικό, με την εξευτελιστική αμοιβή των 450 ευρω το μήνα και ανασφάλιστη\”, δήλωσε αποκλειστικά στο Newsit ο Δημήτρης Περπατάρης, δικηγόρος της συμβασιούχου που δικαιώθηκε.

Πρόσθεσε οτι η απόφαση είναι σημαντική γιατι δίνει τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας απέναντι στην αυθαιρεσία του δημοσίου. Το θέμα θα διογκωθεί και κοινωνικά και πολιτικά και η δικαιοσύνη πρέπει να παίξει τον ρόλο της.

\”Το ζήτημα των συμβασιούχων είναι σοβαρό γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο Καλλικράτης καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες καθαριότητας, οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα κοινωνικά προγράμματα για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές αναγκες\”, κατέληξε.

Το χρονικό

Με την απόφασή του (862/2011) το δικαστήριο υποχρεώνει τον Δήμο να απασχολεί την εργαζόμενη μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής της, θεωρώντας πως ο Δήμος ήταν ο πραγματικός της εργοδότης, αντί του ΟΑΕΔ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση: «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια, επί δυόμισι έτη, απασχόληση της αιτούσας είχε σκοπό μόνον την επαγγελματική της κατάρτιση, τη μαθητεία, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή της επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού». Το δικαστήριο δέχεται ότι: «Η πραγματική φύση της απασχόλησης της αιτούσας ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας, με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές κλπ) του στοιχείου της εξάρτησης».

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook