Λαμπρότατες εορταστικές εκδηλώσεις εκτυλίχθηκαν το διήμερο που μας πέρασε στον Αλικιανό Χανίων επί τη συμπλήρωση 150 ετών από τον Μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Γεωργίου Διβόλη, ο οποίος καταγόταν από την περιοχή αυτή και μη ασπαζόμενος τον μουσουλμανισμό εκτελέστηκε σε ηλικία 21 ετών από τους Τούρκους κατακτητές.

Αισθανόμενη τιμή και χρέος προς τον Άγιο αυτόν η Ενορία του Αλικιανού με πρωτοβουλία του οικείου Εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ε΄Αρχιερατικής Περιφέρειας Πρωτ. Εμμανουήλ Χατζηδάκη και την σύμφωνη γνώμη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας & Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, και την συνδρομή στο οργανωτικό επίπεδο του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη αποφάσισαν να τιμήσουν τον συντοπίτη Άγιο τους  με διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις.

Την Δευτέρα 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Δαμασκηνού συμπροσευχούμενου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και πλειάδος Κληρικών και ευσεβών Χριστιανών.

Κατόπιν ακολούθησε τιμητική εκδήλωση στον αύλειο χώρο της Κεντρικής Εκκλησίας του Αλικιανού, τον  Τίμιο Σταυρό, όπου συμμετείχαν ο Βυζαντινός Χορός Χανίων με Χοράρχη τον κ. Καστρινάκη Ιωάννη, καθώς η  Χορωδία Ενηλίκων και η Παιδική Χορωδία που  φέρουν το όνομα του Αγίου “Αγ. Γεώργιος Διβόλης” της Ενορίας Αλικιανού.

Την εκδήλωση που παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Δαμασκηνός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.  Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Νικόλαος Δασκαλάκης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας αλλά και πλήθος κληρικών και κόσμου, συντόνισε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος, συγχαίροντας στην αρχή της ομιλίας του, τον π. Εμμανουήλ και το εκκλησιαστικό συμβούλιο για την όμορφη αυτή πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια τιμήθηκαν αθλητές και αθλήτριες της περιοχής που έτρεξαν για τον Άγιο Γεώργιο, καθώς και άνθρωποι που η προσφορά τους στην Ενορία Αλικιανού, όπως τόνισε στο λόγο του ο π. Εμμανουήλ, είναι ανεκτίμητη και καρποφόρα.


Κεντρικός ομιλητής της εκδηλώσεως ήταν ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Δαμασκηνός, ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο παράδοσης της Διδακτορικής του και αναφέρθηκε στην βιωτή του Αγίου Γεωργίου εξηγώντας με θεολογικό-επιστημονικό τρόπο πως γίνεται η αγιοποίηση ενός Αγίου.

Σύντομο χαιρετισμό απέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος και εκείνος μίλησε για τον Άγιο Γεώργιο τον Διβόλη ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου και τον π. Εμμανουήλ για την τιμητική πρόσκληση ώστε να συμμετάσχει στη υπέροχη αφιερωματική αυτή εκδήλωση.

Χαιρετισμό απήυθηνε και ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ενώ με συγκινητικά λόγια ο π. Εμμανουήλ απένειμε ευχαριστίες προς όλους τους συνεργάτες και αρωγούς της τιμητικής αυτής εκδηλωσεως.