Εξετάζουν σοβαρά την κατάθεση των επίσημων αδειών λειτουργίας τους και την ένταξή τους στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην πολύ πιο ...συμφέρουσα «οικονομία του διαμοιρασμού»

Ψήφισμα με το οποίο δηλώνουν ότι θα εξετάσουν σοβαρά την κατάθεση των επίσημων αδειών λειτουργίας τους και την ένταξή τους στα ειδικά προνόμια της αστικής βραχυχρόνιας μίσθωσης και στην πολύ πιο ...συμφέρουσα «οικονομία του διαμοιρασμού» εξέδωσε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος.

Η ΣΕΤΚΕ, συνεδριάζοντας υπό διευρυμένη σύνθεση στις 26 Μαΐου 2017, ως Συμβούλιο Διοικήσεων με την συμμετοχή των προέδρων των ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, ασχολήθηκε εκτεταμένα με την νέα «πληγή», όπως τη χαρακτηρίζει, του τουρισμού, την απελευθερωμένη πλέον βραχυχρόνια αστική μίσθωση και την κακώς νοούμενη «οικονομία του διαμοιρασμού».

"Επί ένα και πλέον χρόνο προσπαθήσαμε, μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία και επιχειρήματα, να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες στην αγορά της τουριστικής διαμονής των καταλυμάτων. Αντί η Κυβέρνηση να αποσύρει το ημι-ελεύθερο καθεστώς βραχυχρόνιας αστικής μίσθωσης του ν. 4446/2016, τελικώς, με το άρθρο 84 του ν. 4472/2017, την απελευθερώνει πλήρως, καταργώντας τους ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς και επιτρέποντας την τουριστική ενοικίαση όλων των ακινήτων, όλων των ιδιοκτητών της χώρας, για όλο το χρόνο και χωρίς περιορισμούς στο εισόδημα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Κυβέρνηση, επίσης χωρίς πειστικό λόγο, διπλασιάζει, από την 1η Ιανουαρίου 2018 και για το 70% των καταλυμάτων μας το νέο χαράτσι του ενιαίου τέλους διανυκτέρευσης, διπλασιάζοντας βεβαίως παράλληλα και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που οι επιχειρήσεις μας υφίστανται.

Κατόπιν αυτών, το σώμα ομόφωνα διαπιστώνει ότι ο κλάδος μας βρίσκεται πλέον υπό διωγμό και ο ελληνικός τουρισμός παύει να λειτουργεί με κανόνες, μένοντας απροστάτευτος στις διαθέσεις του κάθε μη επαγγελματία ιδιώτη", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η ΣΕΤΚΕ, διαμαρτύρεται, για "τον αθέμιτο ανταγωνισμό που διογκώνεται εις βάρος των νόμιμων καταλυμάτων και την ισοπέδωση του κλάδου, την εξόντωση των αφανισμό των 30.000 μικρών επιχειρηματιών στον χώρο της τουριστικής διαμονής, τη διακριτική μεταχείριση που τα μέλη μας υφίστανται απέναντι στα νέα «τουριστικά καταλύματα» που δημιουργεί το άρθρο 84 του ν.4472/2017, την υπερφορολόγηση και την υπέρμετρη επιβάρυνση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, που επιτείνεται με την εισαγωγή του φόρου διαμονής, αλλά και τη σοβαρή, όπως τη χαρακτηρίζει, υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ιδιαίτερα σε μία εποχή που έχουμε απόλυτη ανάγκη την προσέλευση ποιοτικότερων τουριστών".

Η συνομοσπονδία ζητεί:

-Την άμεση απόσυρση του άρθρου 84 ν. 4472/2017 και της απελευθέρωσης της βραχυχρόνιας αστικής τουριστικής μίσθωσης,
-Την εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας και για τους τομείς της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-Την έναρξη στην εφορία για όλους όσοι ασχολούνται με την τουριστική διαμονή, έστω και απλουστευμένη.
-Την απόσυρση του τέλους διανυκτέρευσης καθώς και
-Τους όρους και ποιοτικές προϋποθέσεις που θα τηρούνται από όλους

Tην ανακοίνωση υπογράφουν και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων της Κρήτης και συγκεκριμένα οι:

Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος

Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Νομού Χανίων «ΑΠΤΕΡΑ»

Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ν.Κυδωνίας & Πλατανιά «ΚΥΔΩΝ»

Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων-Διαμερισμάτων ΝΔ Κρήτης Παλαιόχωρα

Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Γερανίου-Κολυμβαρίου

Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων Σφακίων

Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων - Δωματίων Αν. Κρήτης "Η ΚΝΩΣΣΟΣ"

Ένωση Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων - Δωματίων Ν. Ηρακλείου «Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»

Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Λασιθίου

Ένωση Τουριστικών Μονάδων Αυτοεξ/σης Σητείας

Σύλλογος Ιδιοκτητών - Διαχειριστών Τουριστικών Καταλυμάτων Δήμου Ιτάνου

Σύλλογος Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Μακρύ Γιαλλού

Παγκρήτια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων

Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Ρεθύμνης «Ξένιος Ζευς»

Σωματείο ενοικιαζομένων δωματίων  ̈Ξένιος Ζεύς ̈ (έδρα Νεάπολη)