Εν όψη της έναρξης της περιόδου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας για το 2017, ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ θα ήθελε να υπενθυμίσει για ακόμη μια φορά την έναρξη εφαρμογής των απλών , αλλά ζωτικής σημασίας, διαχειριστικών μέτρων, από σήμερα έως και τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα διαχειριστικά μέτρα συμβάλουν στην προστασία και διατήρηση όχι μόνο της θαλάσσιας χελώνας αλλά και της παραλίας ωοτοκίας, που αποτελεί και παραλία αναψυχής για τις επιχειρήσεις του παραλιακού μετώπου του κόλπου Χανίων (από τον Κάτω Σταλό μέχρι το Κολυμπάρι).

Όπως ήδη γνωρίζετε συνίσταται να ακολουθούνται τα εξής μέτρα:

 Τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα.
 Απομάκρυνση/ανάρτηση των επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία κατά τις νυχτερινές ώρες.
 Το πλύσιμο των επίπλων θαλάσσης να γίνεται εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σαπίζουν τα αυγά.
 Αποφυγή ισιώματος της άμμου, ώστε να μην σβήνονται τα ίχνη χελωνών και νεοσσών μέχρι να καταφτάσει η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
 Αποφυγή τοποθέτησης εγκαταστάσεων όπως κουβούκλια τέντες ή ντους πάνω στην αμμώδη παραλία.
 Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί πως δεν υπάρχει διαρροή φωτός από ιδιωτικές και δημόσιες φωτεινές πηγές προς την παραλία ώστε να μην παρενοχλουνται τα ενήλικα άτομα που προσπαθούν να κάνουν τις φωλιές τους (περίοδος ωοτοκίας) και να μην αποπροσανατολίζονται οι νεοσσοί (περίοδος εκκόλαψης).
 Οι καθαρισμοί παραλίας με βαρέα οχήματα επιτρέπονται μόνο από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου εκάστου έτους.

Η περίοδος ωοτοκίας για το 2017 ξεκίνησε επίσημα με την πρώτη φωλιά της Καρέτα στο Ρέθυμνο την Κυριακή 4 Ιουνίου και στα Χανιά, με διαφορά μιας ημέρας, την 5η Ιουνίου. 

Με την άμεση εφαρμογή των μέτρων διαχείρισης από τις επιχειρήσεις εξασφαλίζεται η σωστή επιστημονική καταγραφή της ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, η ολοκληρωμένη προστασία του είδους αλλά και η σωστή και βιώσιμη διαχείριση της παραλίας ωοτοκίας.