Τέσσερα παραδείγματα από επιχειρήσεις στα Χανιά - Επιχειρηματίες που έρχονται σε απόγνωση μιλούν "Η απόφαση αυτή μας δίνει την χαριστική βολή"

Τα στραβά και ανάποδα του νέου  κανονισμού κοινοχρήστων, θέλει να αναδείξει η συντονιστική Επιτροπή Εμπορικών Τουριστικών Παλιάς Πόλης, αναφορικά με τον πολυσυζητημένο κανονισμό παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων , που έχει αναστατώσει τους επιχειρηματίες της Παλιάς Πόλης στα Χανιά.

Η επιτροπή απέστειλε παραδείγματα από 4 διαφορετικές επιχειρήσεις των Χανίων, που σε ενδεχόμενη εφαρμογή του κανονισμολυ πλήττονται οικονομικά από τον νέο αυτό κανονισμό

Προσπαθώντας να αναδείξουμε τα κακώς κείμενα του νέου κανονισμού και της εφαρμογής του, θα σας παρουσιάσουμε κάποιες μικρές επιχειρήσεις της πόλης που πλήττονται βάναυσα από αυτόν. Η ανάγκη για διαβούλευση και διορθώσεις του νέου κανονισμού είναι επιτακτική, καθώς ο θάνατος για αυτές τις επιχειρήσεις θα είναι αιφνίδιως.

Το παραδοσιακό καφενείο "Το Ρόδον", βρίσκεται στη οδό Μπετόλο --- από το 1984. Καθημερινά, βοηθάει την πόλη να ξυπνήσει, χειμώνα καλοκαίρι, σερβίροντας καφέ. Αποτελεί το κύριο βιοποριστικό μέσο της οικογένειας Χιρμπάκη, όπου με αυτό μεγάλωσε 3 παιδιά και εγγόνια, όπως μας εξηγεί η κ. Κική ιδιοκτήτρια του. Ο νέος κανονισμός φέρνει απόγνωση στην οικογένεια, αφού δεν δικαιούνται σύμφωνα με αυτόν, κανένα τραπεζάκι επί της οδού Μπετόλο. Το μαγαζί είναι 10 τ.μ. ικανό για να φιλοξενεί μόλις τα ψυγεία και μηχανήματα του μαγαζιού. "Η απόφαση αυτή μας δίνει την χαριστική βολή, σε μια εποχή που είναι ήδη ιδιαίτερα δύσκολη για την επιβίωσή μας" δηλώνει εμφανώς καταβεβλημένη η ιδιοκτήτρια...

Στην οδό Σκουφών, ο κανονισμός δοκιμάζει τις αντοχές δύο ιδιοκτητών εστιατορίων.

Το πρώτο, γνωστό σε πολλούς Χανιώτες και επισκέπτες του νησιού "Το Μικιό", το οποίο μετρά δέκα χρόνια ζωής αυτήν την σεζόν. Η ιδιοκτήτρια Γεωργία Λειβαδιωτάκη, εκφράζει έντονα την ανησυχία της καθώς με τον νέο κανονισμό τα τραπέζια μειώνονται σε 2 από 8 που αριθμούσε μέχρι την περασμένη σεζόν. " Η επιβίωση της επιχείρισής μας θα είναι αδύνατη με δύο μόνο τραπέζια, αν αναλογιστεί κανείς ότι απασχολώ και τρια άτομα προσωπικό σε κουζίνα και σέρβις". Να αναφερθεί ότι το εν λόγο εστιατόριο δεν διαθέτει χώρο για να φιλοξενήσει τραπέζια εντός.

Στον ίδιο δρόμο ακριβώς απέναντι, έναν χρόνο πριν ανοίχτηκε ένα νέο μεζεδοπωλείο "Η Αργώ". Η άδεια υγειονομικού παρόλο που τους δόθηκε πρόσφατα, δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα για κοινόχρηστο χώρο, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό. "Ξοδέψαμε τόσα  χρήματα για να εξοπλίσουμε την κουζίνα και τώρα μας ήρθε χαρτί που μας απαγορεύει την χρήση κοινόχρηστου...πώς θα επιβιώσει η επιχείρηση; " αναρωτιέται γεμάτη ανησυχία η ιδιοκτήτρια κ. Αργυρούλα Καραντώνα.

Στην Χάληδον, στον αριθμό 68 βρίσκεται το κατάστημα τουριστικών του κ. Μιχαηλίδη Αντώνη. Η είσοδος του καταστήματος είναι ιδιαίτερα στενή, όσο μια πόρτα. Αυτή οδηγεί σε έναν διαδρομο στον οποίο εκθέτονται τα  εμπορεύματα. Μπροστά στην είσοδο, δύο  καλαίσθητα βιτρινάκια  βοηθούν τον πελάτη να διακρίνει το μαγαζί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό στην Χάληδον απαγορεύεται η τοποθέτηση προιόντων εκτός καταστήματος. "Αυτό είναι σίγουρα καταστροφικό για το κατάστημά μου, αφού η είσοδος δεν μου επιτρέπει να εκθέσω διαφορετικά  το εμπόρευμα. Φοβάμαι ότι λόγο αυτού ο τζίρος μου θα συρρικνωθεί."

Στην οδό Τσουδερόν αλλά και στην Χρυσάνθου Επισκόπου απαγορεύεται επίσης η χρήση του κοινόχρηστου για εμπορεύματα. Οι καταστηματάρχες μιλούν για τεράστια αδικία αφού λίγα μέτρα πιο κάτω, στην Σκρύδλωφ, γνωστή και ως Στιβανάδικα, τα εμπορεύματα έχουν κατακλείσει τον δρόμο. Η οδός αυτή χαρακτηρίζεται από τους καταστηματάρχες ως "προνομιούχα" καθώς ο νέος κανονισμός δεν την ακουμπά. "Ζητάμε ισονομία, μια δίκαιη λύση για όλους. Ίσα μέτρα για όλους! Δεν γίνεται εμείς να αντιμετωπιζόμαστε ως τα παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ο πελάτης πρέπει να επιλέγει και όχι να καθοδηγείται" μας λέει η ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Χρυσάνθου Επισκόπου.

"Οι επιχειρηματίες έχουν κάνει τον φετινό προγραμματισμό και τις παραγγελίες τους με βάση τον περισινό κανονισμό. Μια περίοδος χάριτος και προσαρμογής στα νέα δεδομένα θα ήταν απαραίτητη. Δεν μας ενημέρωσε κανείς μέχρι πρόσφατα" μας λέει ο κ. Γιάννης Μαρκουλάκης από την οδό Τσουδερών με φανερό εκνευρισμό.

Στην οδό Πόρτου ο ιδιοκτήτης του καταστήματος "The olive shop" μοιράζεται μαζί μας την ανησυχία του για τον κανονισμό που έρχεται. " Το κατάστημά μας βρίσκεται σε έναν δρόμο εμπορικά αδύναμο. Με τον νέο κανονισμό που δεν μας επιτρέπει καθόλου την χρήση κοινόχρηστου, απειλείται η βιωσιμότητα της επιχείρησης" μας εξηγεί ο κ. Χάρης Χαλακατεβάκης.

Αυτά είναι λίγα παραδείγματα μόνο των κενών, αδικιών και πολλών προβλημάτων που θα  δημιουργήσει η εφαρμογή  του νέου κανονισμού. Οι επιχειρηματίες ακόμα και την ύστατη στιγμή περιμένουν μια θετική κίνηση, από την μέχρι τώρα αμετακίνητη Δημοτική Αρχή, για διάλογο.