Συνεχίστηκαν με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών, κυρίως των ροδακίνων και των νεκταρινιών, που κινούνται με αυξητικούς ρυθμούς έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου προς την Ρωσία και αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με τα μεταφορικά μέσα. Συνεχίστηκαν και οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών και με πρόβλεψη ουσιαστικής εξαγωγής της ποικιλίας Thomson Seedless από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον \”ΑγροΤύπο\” ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS: «Εφιστάται η προσοχή για αυστηρούς ελέγχους με τήρηση των προδιαγραφών εμπορίας (τυποποίηση, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, σάκχαρα).

Φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων επιτραπέζιων σταφυλιών δυσφημούν τα ελληνικά προϊόντα και δρουν σε βάρους του υγιούς εμπορίου σε μια συγκυρία υποτονικής κατανάλωσης στις αγορές.

Οι τιμές στα επιτραπέζια σταφύλια προβλέπεται να διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι όπως έχει συμβεί μέχρι τώρα σε όλα τα φρούτα. Η ανταπόκριση των παραγωγών σε αυτές είναι απαραίτητη αλλιώς κινδυνεύει να μείνει αδιάθετο μέρος της εσοδείας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα 6/8 – 12/8/2011, είναι οι εξής:

Πορτοκάλια: 308.658 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 279.642 τόνων
Λεμόνια: 686 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 654 τόνων
Ροδάκινα 38.016 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 41.795 τόνων
Νεκταρίνια 12.688 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 11.995 τόνων
Καρπούζια 92.836 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 124.542 τόνων
Κεράσια 5.452 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 4.475 τόνων
Βερίκοκα 9.361 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 10.326 τόνων
Σταφύλια 1.963 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 7.100 τόνων

Τέλος σύμφωνα με την INCOFRUIT-HELLAS οι εξαγωγές Καρπουζιών εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 120.000 τόνους. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «υπήρξε μια ετεροχρονισμένη μερική ενημέρωση των στοιχείων εκ μέρους Δ/νσεων Γεωργίας από την Πελοπόννησο.

 Επίσης οι εξαγωγές Πορτοκαλιών εκτιμώνται ότι υπερβαίνουν τους 380.000 (με αναμενόμενο ρεκόρ εξαγωγών) και τις τελευταίες εβδομάδες ετεροχρονισμένα ενημερώνονται τα στοιχεία εκ μέρους Δ/νσεων Γεωργίας από την Πελοπόννησο»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook